Ford Explorer 4.0i aut 4x4 -10/95

17.4.2011 se sitten tapahtui. Elämäni ensimmäinen amerikkalainen auto. Samalla elämäni ensimmäinen maasturi. Eikä Mutterimäen isännällä ole näin isoa moottoriakaan vielä autossaan ollut. Nyt on. Pensa on halpaa!

Ulkonäköä häiritsee puuttuva etupuskurin alaosa ja vääntyneet puskurin kiinnikkeet. Kellä tuollaiseen puskuriin alaosa on kaupan, saa siitä ilmoittaa allekirjoittaneelle!

Auto on tuotu Suomeen 2007 vuonna.

Varusteita piisaa. Sähkösäätöiset nahkapenkit, ilmastointi, takajousituksen automaattinen tasonsäätö, sähköllä on kaikki laseista kattoluukkuun, kaukolukitus, cruise rattinapeilla, valoja siellä sun täällä, ja paljon kaikkea mitä ei ole vielä edes havainnut olevan :-)

Kori on todella hienossa kunnossa joka puolelta!

"Maamoottori" kehittää 165hp ja 220Nm.

Koko komeus painaa pari tonnia.

255/70R16C renkaat alkuperäisillä kromivanteilla

Se varsinainen juttu. Joku jo kai ajatteli, että nyt se on seonnut lopullisesti kun on noin hyvän auton ostanut. Mutta jotain mätää tässäkin on.. Kannentiivistevaivainen yksilö kyseessä joten projektia pukkaa. Moottorihan on 4-litrainen Cologne veekutonen OHV, jatkona automaattivaihteisto ja sähköllä kytkettävä neliveto automaattilukoilla, vaihteistossa on myös hidas alue.

24.4. Tilasin aiemmin viikolla kannenpultit USA-Varaosat Koskiselta Hartolasta. Olihan hintavat, kuluineen 113,20e setti, eli 16 kpl venyviä 90mm pitkiä M12 pultteja erikoisella 1,5mm nousulla (vakionousu M12 on 1,75mm). Mutta sai kuitenkin, paketti tuli perille eilen. Yläpään tiivistesarjan tilasin Britti-Ebaysta, hintaa 60eur kuluineen, ei ole vielä saapunut.

Tänään purkasin kannet pois. Kuskin puolen venakopan sisällä oli "kermaa" hieman joten vika juontaa juurensa sinne. Purkaminen meni ihan kun elokuvissa, ei oikeestaan mikään vastustanut. Ja kuskin puolen takimmainen eli nelonen on veden vallassa:

..Ja tiivisteessä selvä vikapaikka:

Alakerrassa näkyy vielä hoonausjäljet, tosin kilsoja on vasta 275tkm, joka ei ole paljoa neljän litran moottorille.

Kannet ovat hyvin siistin näköiset ja viivottimella katsoen suorat, joten niille riittänee hyvä puhdistus. Apukuskin puoleinen kansi on tehty joskus aiemmin, kun siinä ovat pakoventtiilit ylempänä kuin kuskin puoleisessa. Kertakäyttöisissä kannenpulteissa oli selvät uudelleenkäytön merkit, siinä voi olla syy miksi tiiviste on pettänyt. Näissä on kuulemma yleisiä nämä kannentiivistevaivat, ymmärtäähän sen toki, kun alunperin kaksilitraiseksi suunnitellusta koneesta tehdään nelilitrainen...

Putsasin samaa kyytiä imusarjan tiivistepinnat, kun paljon muuta ei nyt voi tehdä ennen tiivistesarjan saapumista:

Kiinnitin huomioni erittäin likaiseen ilmansuodattimeen.. Sen rakennetta tutkiessani tuli mieleeni, että mulla on ollut vuosia hyllyssä uusi Biltemasta ostettu kaksoiskartiosuodatin, piti joskus ostaa "kun halvalla sai" poistotarjouksesta.. Kuinka ollakaan, se sopi kuin valettu alkuperäismallisen tilalle, ja jää myös alkuperäiseen koteloon piiloon katseilta! Jos joku nyt ihmetelee lievää kokoeroa, kerrottakoon uuden olevan henkittävämpää materiaalia, ja lisäksi päädystä sisään päin on toinen kartio jonka läpi kulkee myös ilmaa. Ei tilanne siis ainakaan huonompi ole kuin mitä se olisi uudella vakiosuodattimella.

26.4. Posti toi tiivistesarjan, ja kävin aamulla ostamassa öljynsuodattimen sekä moniurahihnan. En ehtinyt puuhata muuta.

27.4. Kaivoin joskus itse tekemäni venttiilinjousipuristimen esille, ja aloin vaihtaa ohjurin kumeja. Kätevästi puristimen sai lukittuakin putken pätkällä :-)

Puristimella jousi kasaan ja lukituspalat pois, ja vapautus.

Vanha kumi pois ja uusi tilalle. Kolme kumia oli noussut pois tilastaan eli aiheellista oli uusiminen. Ohjurit tuntuivat tiiviiltä, ja venttiilit sekä kannet silmämääräisesti priimat. Hyvähyvä :-)

Seuraavaksi puhdistin lohkosta pultin reiät, voitelin uudet kannenpultit, asettelin kannentiivisteet paikalleen ja iskin kannet kiinni. Ensimmäinen kiristys kannenpulteille 45ft-lbf, sitten imusarja paikalleen ja sen kiristys sormivaralta n 5ft-lbf, seuraavaksi kannenpultit 60ft-lbf, ja imusarja 14ft-lbf, lopuksi vielä kannenpultit 85 astetta, jonka jälkeen imusarjan pultit 15ft-lbf ja 18ft-lbf. Näin tuli ohjeen mukainen kiristys, ja kannenpulttien ollessa venyvää mallia, ei jälkikiristystä tarvita.

Siinä olikin sopivasti puuhaa pariksi tunniksi. Huomenna jatkuu :-)

28.4 Laitoin pakosarjat, työntötangot, keinuvipuakselit, venakopat, imusarjan, apulaitteet, remmin, nesteet, sähköt jne paikalleen (tähän projektiin menikin aikaa yllättävän paljon), ja illalla kellon ollessa melkein 11 löin auton käyntiin, ja se käy vajailla... Väsy ja nälkä, kyrsiminen voitti samantien, joten jätin homman sikseen.

1.5. Palasin luovan tauon jälkeen talliin, ja tarkistin tulpanjohtojen järjestyksen. Moottorin sylinterin numeroidaan seuraavasti:

3 | 6

2 | 5

1 | 4

Kun taas EDIS hukkakipinäpuolalle johdot tulee laittaa näin:

3 | 4

2 | 6

1 | 5

Kiinnitin myös yksinäisen alipaineletkun bensanpaineensäätimelle.. Ei saisi väsyneenä saati nälkäisenä harrastaa :-) Nyt käy niinkuin pitääkin! Käyttelin koneen kuumaksi (lisäsin jäähdytinnesteeseen jäähdytysjärjestelmän puhdistusainetta pullollisen), koneen jäähtymistä odotellessa ruuvasin kaverin avustuksella konepellin paikoilleen ja siistin etupuskurin alla olevat rumat raudat pois näkyvistä jne.

Kun kone oli jäähtynyt tarpeeksi, laskin jäähdytinnesteet pois ja latasin uuden laimean glykoliseoksen sisälle, ja taas käyteltiin, kävin 15km testilenkilläkin, jona aikana auto toimi hienosti, mutta moottorin häiriövalo syttyi ajon aikana, enkä päässyt kiinalaisella vikakoodinlukijallani autoon käsiksi. Auto talliin jäähtymään, jona aikana fiksasin D-pilarien yläosat mustiksi (olivat auringonpolttamat)ja oikaisin vääntyneen etupuskurin suoremmaksi. Vedet ulos ja normaali 50% glykoliseos koneeseen. Kaadoin moottoriöljyn sekaan Valvoline Engine Flush pullon, käyttelin konetta kymmenisen minuuttia lisäillen jäähdytinnestettä tarpeen mukaan, operaation jälkeen vaihdoin koneeseen Valvoline Maxlife 10W-40 öljyt ja uudet Motorcraft FL-1A suodattimen. Operaation jälkeen pesin moottoritilan ja huuhtelin auton päältä päin höyrypainepesurilla.

2.5. Ajelin autolla töihin ja kokeilin OBD-testerillä, mutta en päässyt käsiksi vikakoodeihin. Päästöt olivat kuitenkin kohdallaan. Lainasin kunnollisen jenkkitesterin, jolla pääsi EEC-liittimen kautta käsiksi vikakoodeihin, niitä tuli niin pitkä lista etten kaikkia edes ylös kirjoittanus, suurin osa liittyi EGR-järjestelmän vikoihin ja loput vasemman puolen laihalla käymiseen. Kas, vasemman puolen pakosarjassa on EGR systeemi kiinni... Bongasin yhden letkun irronneen EGR ohjaimelta, ja samalla kertaa havaitsin irtoamisen syyn - EGR:n ohjausletkut olivat keskenään väärin päin, ja kun letkuilla on kokoeroa hitusen verran, se löysempi ei siis pysynyt kiinni... Letkut oikein päin ja vika poistui. Nollasin vikakoodit ja kävin testilenkillä. Vaihdoin uuden moniurahihnan kun sellaisen oikean mittaisen tänään kaupasta sain. Samalla huomasin ohjainrullan laakerin pitävän meteliä, siinä oli onneksi irrotettava normaali laakeri, jollaisen hain uuden Ilmajoen Nesteeltä hintaan 10,50e. Pääsin kokeilemaan uutta prässiäni ensimmäistä kertaa :-)

7.5. Auto pesty ja vahattu, uusia kuvia: