Subbarin kuolema

Lyhyt tarina siitä että teho voi todellakin rikkoa subbarin vaikka usein sanotaan "ei teho riko subbaria vaan särö"

Sierran perään on tekeillä kotelo yhdelle SPL Dynamics Pro 15D2 subbarille joka odottelee hyllyssä, vahvistimena on jo paikalleen asennettu Velocity Burning Desire 2 joka on suhteellisen tehokas värkki = passeli tuollaiselle Pro 15D:lle.

Jotain sinne konttiin piti laittaa siksi aikaa kun SPL Dynamicsille kotelo valmistuu... Eli nostin keväällä käytettynä ostamani 2kpl JBL! GT2 10" elementtiä hiljattain tehdyssä siistissä 35l suljetussa kotelossa hoitamaan bassopuolta (Nuo olisiis tarkoitettu soitettavaksi PALJON pienemmällä vahvarilla ja lisäksi toisen auton peräkontissa). Säädin mielestäni laitteiston niin etteivät 2ohmiin kytketyt 10" subbaset saa liikaa virtaa. Tässä yhtenä iltana ihmettelin miksi potku ei ole niin napakka kun pitäisi... Oli pölykuppi irronnut toisesta elementistä. Liimasin sen paikalleen muoviliimalla ja varmistin laittamalla kuivumisajan tueksi Jeesusteippiä(tm). Kun liima vähänkään kuivui piti toki poppia kuunnella jo ajaessaan kaverin luo, biisi vaihtui ja uusi biisi olikin huomattavasti kovemmalla tasolla kun edellinen joten kuului iso basson murahdus ja sitten hiljeni... Ei basso kokonaan loppunut mutta vaimeni voimakkaasti josta heti ajattelin sen pölykupin irronneen uudelleenn Käynti peräkopilla sai nauruhermot koville:

Elikkä liikerata oli ylittynyt niin paljon että kartio oli pullahtanut liian ulos ja koko elementti näytti nyrjähtäneeltä :-) Juuri olin kavereille hehkuttanut että Velo antaa vissiin kunnolla virtaa kun liikerata subbareissa on ainakin kolminkertaistunut kesän aikana... Painoin härskisti vaan subbarin kuosiinsa takaisin ja jatkoin kuuntelua sillä onhan mulla jo hyllyssä uusi subbanen odottamassa.. kuinka ollakaan alkoi nyrjähtänyt elementti taas toimimaan kun annoin kunnolla volaa... Vuorokauden se vielä toimi liki vanhaan malliin (ihme kyllä) kunnes taas poppi vaimeni ja suojapiiri sammutti vahvistimen. Nyt oli JBL! saanut viimeisen voitelunsa... Otin elementin pois ja se savusi vielä voimakkaasti kun ruuvasin ruuveja irti... Insinööri kun on mies niin pitihän se rikkoutunut purkaa ja katsoa was ist den los?

Ruumiinavauksen tein ja totesin kuolinsyyksi liiallisen tehon. Hautasin subbarin roskikseen tämän jälkeen :-)

Jotenkin jäi teho/tehonkesto asian suhteen tunne että "ei sovi tuuman pultti puolen tuuman reikään" :-)