Siistikorinen lavasierra piti sisällään maailman laiskimman kaasari-ohc:n..
Niinpä asialle pitää tehdä jotain. Ruiskun asennusta yms pientä on tiedossa.. Tämä on tänään 28.1.2008 Tallissa sulamassa on on se seuraava projektini.
- jotain pitää tehdä asialle :-)
29.1.2008 Laskin nesteet pois koneesta ja irrottelin kaasuvaijerin, bensaletkut, johdot, pakosarjan yms. Jäin etsimään viskon mutteriin sopivaa avainta mutta tuloksetta. Mä oon ihan varma että mulla on custom made avain juuri tuota varten jossain.. Samalla siinä heitin valkoiset etuvilkut paikoilleen :-)
31.1. Nostin moottorin pois ja vaihdoin hammastangon tehostettuun malliin. Siistin joitain sähköjuttuja jne ja huomasin että pitää ostaa uusi silmälaakeri.
Tehostettu hammastanko paikallaan:
Sähköflekti oli valmiina. Tein viskon mutterin avausta varten uuden erikoistyökalun kun vanhaa ei löytynyt..
Siinä automaatista olevaan moottoriin laitettu peesatkun vauhtipyörä ja kytkin uudella levyllä varustettuna.
Pienen punnaamisen jälkeen ruiskukones olikin tilassaan. Jouduin irrottamaan syylärin asennuksen alta pois kun tuo nykyinen hammastanko on paksumpi kuin edellinen ja tehostimen pumppu vie lisää tilaa jne joten olis ollut ahdasta. Samalla laitoin syylärin etummaisiin kiinnikkeisiinsä joten se siirtyi alareunastaan n 5cm eteenpäin. Paremmin tilaa ruuvailla jos tarvii.. :-)
Kerääjäsäiliökin löysi paikkansa. Kerääjäsäiliö on miltei pakollinen laitettaessa ruiskua toimimaan kaasarikoneisen tankilla; sähköinen siirtopumppu imee tankista bensaa kerääjäsäiliöön jonka pohjasta ruiskun pumppu ottaa ruokaa ja syöttää ruiskulle. Ruiskulta paluu kerääjäsäiliöön josta paluu tankkiin. Tuo säiliö on rosteria ja litran vetoinen. Jos tätä ei olisi pitäisi tankki pitää lähes täynnä aina, muuten mutkissa tai jarrutuksissa saisi ilmaa ja bensanpaine heikkenisi -> auto kävili ajoittain laihalla ja nykisi tai jopa sammuisi.
Pakosarjaa sai aika kauan nakerrella paikalleen jostain ihme syystä. Johtojoakin hahmottelin ja laitoin selvimmät jo kiinni.
Olihan siinä taas hetkeksi. Vesiletkut on kiinni, tehostimen letkut kiinni ja öljyt sisällä, startti ja laturi on paikoillaan ja startille on jopa johdotkin.. :-)
17.2.2008 Sunnuntaipäivän ratoksi suuntasin talliin ja aloin laittelemaan sähköjä kuntoon. Yleismittarilla katsoin tärkeimmät ja kokeilemalla loput.. No olihan mulla kytkentäkaavio apunani sentäs. Huomasin jossain vaiheessa että nyt on Harjun poijalla menny bensaletkut väärin päin joten muokkasin nekin siinä toimivaan malliin.. Ekat "savut" piti ottaa asap vieläpä ilman vesiä eli kaikki johdot olivat "valesvireessä" ja bensapumppukin pyöri akkulaturin voimin vain.. Eikä ees mennyt kun kerran yks johto alasiivan ja remmin väliin :-) Hörähtihän se ja sammui samantien. Tuttu Taunuksen tuoksu valtasi tallin :-)
Edellisestä innostuneena aloin tehdä lopullisia sähkökytkentöjä. Akulle menevien johtojen lisäksi piti kytkeä mittaristolle ruiskun johtonipusta valmiit öljynpaine- ja lämpötila-antureiden johdot, lisäksi virtalukolta kytkin ruiskulle virtaa siihen hetken pohtimaani MUSTAAN johtoon. Liitin bensapumpun johdon ja haaroitin sen kahdeksi jotta siirtopumppu ja painepumppu saavat samasta virtansa molemmat. Näin siis siirtyi Scorpiosta johtosarjan mukana myös bensapumpun rele ja sulakeboksi vähällä työllä uusiokäyttöön :-) Iso kasa edellisten tekniikanvaihdosten jäljiltä jääneitä huonoja johdotuksia siivoilin samalla pois.
Kytkettyäni bensapumpuille virran mittailin puolan sopivan juuri tuohon siten, että ilmanputsarikotelokin mahtuu vielä paikoilleen. Tässä vaiheessa lorautin vettä koneeseen ja Valvoline Radiator Flushia sekaan ja käyttelin autoa lisäten samalla ohjaustehostimeen öljyä. Nätisti se tuntuu käyvän kyllä. En käytellyt kuumaksi asti vielä kun pitää konetilassa pystyä jotain tekemäänkin vielä..
Kun sain kaikki sähköt kiinni ja siistittyä laitoin ilmanputsarikotelon paikolleen. Peltikattoruuvi on muuten maailman paras keksintö kun auton konetilaan pitää saada jotain kiinni.. :-) Yritin taas käynnistää mutta nyt kävikin niin että kävi hetken ja sammui eikä enää lähtenyt. Tais saada liikaa bensaa tms. Jos vaikkapa boksille ei mene lämpötilatietoa, mittaristolle kun menee kaksi saman väristä johtoa joista kytkin vain toisen; pitänee kytkeä se toinenkin samaan liitokseen josko se veisi lämpötilatiedon boksille asti. Noo pitää huomenna kokeilla lähteelö se kylmästä käyntiin, jos lähtee niin teoriani on kutakuinkin oikea.
Keräilin pitkästä aikaa työkalut edes suurin piirtein paikoilleen ja ihailin työni tuloksia. Loppusilaukseksi vaihdoin sivuvilkuiksi nuo tummat versiot.
Mutterimäki lopettaa tältä päivältä tähän.
22.2.2008. Kokeilin viikolla muutamaan otteeseen startata, tuloksetta. Tänään sit paneuduin ongelmaan ja totesin että ruiskun bensapumppu on jumissa. Nou hätä, hyllyssäoli Taunusta varten hankittu käytetty Boschilainen pumppu jolla auto taas hörähti käyntiin. Käyttelin koneen kunnolla kuumaksi ja annoin jäähdytysjärjestelmän puhdistua rauhassa.
Kyllä vesi muuttui tumman ruskeaksi eli pesu oli paikallaan. Sisälle tulee lämmintä, vesi kiertää ja sähköflekti toimii. Great... Kasailin taas irrottelemani osaset paikoilleen ja laitoin uuden ilmanputsarin tilaansa. Kokeilin vielä varoiksi että lähtee käyntiin koottunakin :-)
Seuraavaksi kai pitäisi avata takajarrut ja vaihtaa väljä kardaanin ristikko jonka tänään hainkin varaosaputiikista.
23.2. Päästin pesuainevedet pois koneesta ja huuhtelin kunnolla puhtaalla vedellä ja lopuksi laitoin pelkän veden koneeseen ja käytin taas kuumaksi. Lorautin myös Valvoline Engine Flushin öljyn sekaan samalla. Huomasin siinä kun auto kävi paria tuhatta rinkiä viitisen minuuttia että pakosarja on puna- jos ei jopa oranssihehkuinen! Eli laihalla käy jostain syystä. No otin turbo-iiässää varten ostamani TechEdgen laajakaistalambdan ja haistelin sillä putken päästä samalla kun ruuvailin tyhjäkäyntiseosta kohdalleen, parani se vähän mut edelleen hehkuu sarja kun pitää kierroksia. Pitänee kokeilla bensanpaineita nostaa tms.
24.2. Kokeilin siirtää bensanpaineensäätimeltä tulevan ruiskun paluulinjan suoraan tankin paluuseen kun se ennemmin meni kerääjäsäiliöön. Käynti parani heti ja TechEdge näytti hieman parempaa seosta. Kerääjäsäiliössähän on pieni vastapaine koko ajan joten se saattaa häiritä säädintä.. Laitoin kokeeksi turboprojektiin ostamani FSE paineensäätimen ja mittarin alkuperäisen tilalle ja kun säädin ohjeen mukaan paineen 2,5bariin ilman alipainetta kävi auto jo todella hienosti. Säädön jälkeen alipaineletku kiinni ja TechEdge näytti lambda-arvoksi vuotavan pakoputken päästä mitattuna ~2000 kierroksella 1,04-1,06 entisen 1,7-1.9 sijaan :-) Ruuvasin vielä sen verran lisää kakkua että lambda-arvo asettui tasan yhteen kierroksilla, sitten laskin tyhjäkäynnille ja ruuvasin ilmamäärämittarista säätöä hieman rikkaammalle joten nyt on tyhjäkäynnillä ja kierroksilla arvot kurissa. En tiedä kuuluuko säätö tehdä oikeaoppisesti juuri näin, mutta näin sen totesin parheiten toimivaksi. Eikä enää hehku pakosarjakaan oranssina... :-) Lopullisen säädön teen työmaalla kunnollisen pakokaasuanalysaattorin kanssa. Tarkistin perusennakoon lampulla ja se oli hyvä jo valmiiksi.
Seuraava operaatio oli takajarrun tutkailu samalla kun kone jäähtyy koitoksestaan. Tässähän on ollut vaivana että kun auto seisoo viikonkin ajamatta on jarrut jumissa.. Ja vika kostaantui ankaralla tavalla kun talliin autoa punnattiin kuukausi sitten muutaman kuukauden aloillaan olon jäljiltä. V*tutti niin ankarasti että piti ostaa seuraavana päivänä kaupasta sähkövinssi jonka aion propata tallin peräseinälle lattiaan vastaisuuden varalle :-) Kuskin puolen jarrurummun koputtelin auki, koskaan en oo "Transitin jarruja" avannu ennemmin ja totesin että tuo on niinku Sierrassakin; pyörä pois ja rumpu käteen. Näin helposti se ei tosin lähtenyt.. Oli se hyvä että aloitin pienemmällä vasaralla, oli varaa suurentaa kun ei aluks meinannu lähteä :-) Pölyä siellä oli paljon ja yksi jousi kasattu väärin, lisäks takimmaisen kengän pinta näytti irvistävän. Kaikki liikkui niinkuin pitääkin joten putsauksen jälkeen kasasin jarrun. Toinen puoli ei ollutkaan jumissa onneksi. Huomasin että kuormantunteva jarruvoimansädin eli "ALB" on vuotanut nestettä tuon seisonnan aikana, sitä pitää alkaa seuraamaan tiivistyykö itsestään ajossa vai vaatiiko operaation että toimii.
Kardaanin ristikon vaihtoon suunnittelin seuraavaksi ryhtyväni, mutta saatuani kardaanin pöydälle totesin että sitä on jo joku muukin seppä tehnyt pariinkin otteeseen, ja työn jäljestä katsottuna epäilin että on ollut sama seppä joka jarrunkin oli väärin kasannut... :-/ Sitten tuli mieleeni tutkia varastoon jääneitä kardaaneja ja totesin Scorpion kardaanin takaosan olevan samanlainen kun tuossa ja ristikot ym olivat kunnossa, joten vaidoin siihen P100:n etuosan ja laitoin takaisin paikalleen, kätevää ja nopeaa sekä uusiokäyttöä vielä kaiken lisäksi :-) Kun takapyörät olivat valmiiksi ilmassa käyttelin autoa vaihde päällä eikä ainakaan tuolla menetelmällä tuntunut kardaanin värinää enää vanhassa 90km/h kohdassa.
Seuraavaksi vaihdoin öljyt ja suodattimen sekä jäähdytysjärjestelmään veden tilalle nesteen. Pari uutta klemmaria laitoin samalla. Sisustakin tuli nopeesti kasattua ja pahimmat sotkut siivottuakin, ja samalla vaihtui pikkuratti ihan kiusan takia paikalleen, sellainen kun oli hyllyssä :-) Testiajoa oli seuraavaksi vuorossa pitkin tonttia ristiin rastiin. Kyyttäsin vanhan moottorin ja moottorinostimen varastoon talteen tulevia koitoksia varten. Uusia vikoja en löytänyt testiajon aikana.
30.3. En ole ajellut autolla sen kummemmin koska siinä on pahanlaatuinen kylmäkäynnistyshäiriö. Tallin lämpimästä lähtee hyvin ja samoin kovalla pakkasella, mutta pikku pakkasella saa kylmästä liikaa bensaa eikä lähde käyntiin, tai jos lähtee niin saa rankasti liikaa bensaa ja tukehtuu jonka jälkeen on turha yrittää pariin tuntiin.. Olen tutkaillut mahdollisia vikakohtia ruiskun lämpötila-anturista lähtien vaan vielä on vaiva samanlainen. Säädin nyt kokeeksi bensanpainetta hieman alemmas, saas nähdä kuinka se nyt toimii. Jostain luin että lämpötilatietoa pitäis hämätä 470kilo-ohmin vastuksella niin moottorinohjain ei käskisi antaa niin paljoa ruokaa. Jos taas suuttimet vuotavat niin ruiskutuksen aloitusta saa lykättyä sekunnolla maadoittamalla jonkun keltaisen johdon; kun vain tietäisi minkä keltaisen... Tänään sit tein vuotavan pakoputken tilalle uuden ja toki siitä piti tehdä sivuputki - tässä autossa kun mataluus ei häiritse moisen toteuttamista :-)
3.4. Eilen hain 470 kilo-ohmin vastuksen tuon ohjeen mukaisesti kytkettäväksi:
Eka kunnon testilenkki tapahtui tänään, kun keväisestä säästä johtuen auto käynnistyi normaalisti. Tuollainen 15km pätkä ja voi pojat mutta voi yli 1300kg painavan hyötykamppeen menohalut muuttua vanhan Scorpion sielulla :-) Lailliseen maantienopeuteen asti kiihdyttäessä nousee hymy naamalle herkästi. Ääntäkin on sivuputkella sopivasti (herättää pahennusta?) mutta ei liikaa. Tyhjäkäyntiä yritin pienentää mutta Leathermaneilla ei saanut lukitusmutteria auki enkä talliin viitsinyt mennä.
6.4. Yritin etsiä vikaa, vastuskytkentä ei auttanut yhtään. Aloin etsiä vikaa sytytyspuolelta. Jakajan kansi oli ihan hirvittävässä kunnossa ja toinen kiinnitysruuveistakin katkes reikäänsä.. Vaihdoin iiässästä jakajan kannen ja johdot ja nyt sain koko paskan käymään kolmella. Tutkin ja tutkin ja vielä kerran tutkin - 2-3h kulutin aikaakin - vika samallaan. Eli käy kolmella. Jiihaa.. Nyt meni taas mielenkiinto pitkäksi aikaa. Kukahan ostais pois...?
11.4. Tilasin tiistaina tulpanjohdot, jakajan kannen ja pyöriän. Tottakai tulivat väärät eli dokkilaisen.. Uusintatilaukseen jakajan kansi ja pyöriä, tulpan johtoja ei kirja tuntenut - tässä kun on tuo harmaa Motorcraftin jakaja jossa on nuo johtojen lähdöt jotka ovat "eri sukupuolta" perus jakajan lähtöjen kanssa.. Toisesta varaosakaupasta löysin ne aina parjaamani Boschin mustat johdot ja kun laitoin ne tänään paikalle lähti auto käyntiin ihan normaalisti varmaan ensimmäistä kertaa koneenvaihdoin jälkeen. Ja pihalta, koleasta kevätsäästä vielä. Annoin auton käydä melkein tunnin sitä välillä kaasutellen ja nyt se tuntuu käyvän hyvin. Siinä käytellessäni tein lavapressulle poikittaistuen laitojen väliin ettei vesisateella tarvii kuskata ylimääräistä vesimottia kyydissä.. :-) Tein huomion että öljynkäry ei ole enää läheskään niin vahvaa auton ympärillä kun ensimmäisillä starttauskerroilla. Että saattaa olla ettei niitä ohjurinkumeja vielä tarviikkaan vaihtaa :-)
12.4. Tänään kävin aamusta ajelemassa Ilmajoella ja auto pelasi täysin. Iltapäivällä oli Seinäjoella Ford-harrastajilla miitti jonne suikkasin Buranan voimin tällä pikavisiitille samalla kun hain apteekista lisää rohtoja ja Hotaa. Totesin samalla reissulla että kyllä ne ohjurin kumit pitää vaihtaa.. Kylmästä tai heti sammutuksen jälkeen startatessa ei pölläytä mutta kun auto on vajaan tunnin parkissa niin jopas oli melkoinen savutus ilmoilla starttauksen jälkeen. No, tuo on pikku murhe..
22.4. Auto pelaa moitteetta poislukien ohjurinkumi vaiva. Uusi jakajan kansi ja pyörijä ovat paikoillaan.
4.7. Toimii edelleen. Leimaakin taas vuosi. Pari uutta fotoo:
...Ja se olis MYYNNISSÄ!!!
27.7.2008 Auto myyty pois.