Mondeo 2.0i CLX -93

- - -

Helmikuu 2011 ja nyt mennään Mondeolla..

Ensimmäinen projekti heti ostoiltana 28.2. oli korjata jumputtava vetonivel, joka oli alkanut oirehtia alatukivarren vaihdon jälkeen. Irrotin alatukivarren pyörän navasta, vedin vetonivelen kumin sivuun, koputtelin jumissa olevan tripodinivelen irti, kasasin takaisin paikalleen oikein, rasvasin ja löin kaikki nippuun, eikä ravista enää - voilá! :-)

Samaa kyytiä kieppasin vaihdossa menneestä Sierrasta pois ruuvatut alut Nokian R kitkoilla alle.

Asensin myös soittimen, olihan melkoinen johtohässäkkä kojelaudan alla.. Pitää vielä parantaa johdotuksia kun ehtii.

5.3. Pieniä parannuksia pitkin viikkoa. Vaihdoin uudet ajovalojen linssit vanhojen kellastuneiden tilalle. Onnistui helposti; maski pois, vilkku pois, umpion lasin yläkiinnikkeet irti, lasi raolleen, vanha linssi pois ja kasaus päinvastaisessa järjestyksessä. Valoteho parani reilusti, ja ulkonäkö.. Autoon tehtiin myös nelipyöräsuuntaus jolla ajettavuus parani kertaheitolla! Suoritin perus huollot, eli Valvoline Engine Flush -käsittely jonka jälkeen Ford 5W-30 öljyt koneeseen, uusi öljynsuodatin ja ilmansuodatin, kourallinen polttimoita vaihtoon jne. Ostin pakoputkitarpeita, ja tilasin vähäsen lisää osia Motonetistä. Pari hämärässä kännykällä otettua kuvaa:

13.3. Koska pakoputki oli ostohetkellä poikki keskeltä autoa, piti se toki laittaa uusiksi, ja päätin samalla työllä tehdä aina niin kauniin tuplaulostulon. Sellainen kun on Mondeoon suhteellisen helppo tehdä, sillä molemmilla puolilla on äänenvaimentimelle paikat valmiina. Priimaa oli katin jälkeen oleva iso vaimennin, joten siitä taaksepäin tein uutta. Siispä puuhasin uutta putkea loppuosaan, haaroitin kahdeksi ja värkkäsin 82mm rosteriputkesta ulostulot. Nuo on siis kuvassa ulostulot pöytää kohti, ettei tule epäselvyyksiä :-)

Tekeminen sujui hyvin, kunnes migistä loppui lanka.. Onneksi sain naapuriapua; kasaan hepattu putkisto kantoon ja naapurin pajaan hitsaamaan :-) Ja valmistakin tuli:

20.03.2011 Otin takajarrut työn alle. Näytti siltä ettei oltu vuosiin koskettu; kaukana olivat vain, ja säädöt jumissa. Siistin rummut mattamustalla, elvytin automaattisäädöt, vaihdoin uudet jarruletkut murtuneiden tilalle. Asensin uuden vetokoukun pistokkeen samalla rähinällä. Huomasin että toinen takaiskari vuotaa ja toiselta puolelta on jousi poikki, etuiskareistakin toinen keikuttaa.. Siispä tilasin saksasta uudet FK:n madallusjouset ja uudet iskarit ympäri asti :-)

3.4.2011. Saksasta on tavaroita tullut tässä pitkin viikkoa:

Iskareiden merkki STREETSTAR.. 2 vuoden takuu ja halvat oli :-)

Jouset FK -40mm

Eteen laitoin jousien ja iskareiden lisäksi uudet koiranluut, vakaajan puslat, ja yhden alatukivarren puslan.

Kiepautin alle Focuksessa ennemmin palvelleet 1000Miglia EV-S 7,5x18" ET42 vanteet joissa 215/35ZR18 Nankang NS-II kumit.

Takapää työllisti etupäätä enemmän.. Iskaritolpan yläpään tukipelti oli tuttuun tapaan pölyksi muuttuvaa sorttia, eli ne pitää hakea uudet (Miksen minä niitä valmiiksi hankkinut... Kun ei ole ensimmäinen kerta kun näin käy!) Kyseisen osan kiinnitysruuvit piti ottaa hitsaamalla pois. Takapää siis jäi osapuutteiden vuoksi kasaamatta, mutta sainpa edes etupään valmiiksi. Koko päivä meni näidenkin kanssa tallissa, kun piti siinä hitsiäkin korjailla, ja sen alatukivarren puslan kanssa meni aika tovi...

4.4. Posti toi saksasta tilaamani tummat sivuvilkut, joten kiepautin ne rumien oranssisten tilalle. Jousen ylätuet luvattiin huomiselle, joten aikani kuluksi pujottelin 50mm2 virtajohdon konetilasta peräkontin puolelle.

5.4. Jousen ylätuet saapuivat, joten kasasin takapään iskaritolpat paikoilleen. Siinä se nyt on, todennäköisesti laskee hieman tuosta kun autolla vähän ajaa :-) Poistin autosta kaikki ylimääräiset merkit. Joka puolella luki jotain; CLX, 16V, Mondeo... :-)

Asensin kahdet RCA-johdot menemään peräkonttiin - eri puolelta kuin virtajohdot.

25.5. Kuvia matkan varrelta, kun sattui olemaan pesty auto, ja kunnon kamera mukana :-)

3.7. Kun kesäautot odottelevat osia, otin Mondeon työn alle tässä vaiheessa. Vaihdoin kuskin puolelle uuden takalokasuojan kaaripellin. Korjasin molemmista puskureista viat, perkasin pari ruostekuprua hanttimiehen puolen kaaresta, kittasin, hioin ja maalasin. Lakkaus saa jäädä tuonnemmaksi, kyseessä on vesipohjainen väri niin ei ole minuutin päälle.. Siinä kittausten kuivuessa korjasin ruosteen raiskaaman vetokoukun kuntoon, laitoin koukun pistokkeen kunnolla kiinni, vaihdoin yhden väljistyneen koiranluun uuteen, säädin takajarrut kohdalleen jne. Koko päivän sai kulumaan :-) Olin niin tohinassa, etten hoksannut ottaa edes projektikuvia... :-/

4.7. Vedin uuden värikerroksen.

5.7. Lakkasin maalatut kohteen kahteen kertaan.

6.7. Poistin teippaukset ja suojaukset, hioin muutaman valuman pois tonnisella vesipaperilla (nyt niitä ei tullut yhtään niin paljoa kun Focuksen kanssa taannoin..). Myllytin hiotut kohdar Farecla G3:lla jonka olen nykyään todennut huonoksi tavaraksi...

7.7. Hain AUTOGLYM BODYSHOP karkeaa hiontavahaa Motonetistä ja myllytin sillä koko auton, ennen myllytystä hioin 1500 ja 2000 papereilla valuma- ja rajauskohdat uudelleen. Tämän jynssäyksen jälkeen vahasin Autoglymin "punaisella" eli Super Resin Polishilla auton. Pesin ikkunat jne, kasasin takakontin verhoilut, laitoin sisälokarin paikalleen, tykitin pyörät alle jne. Vaihdoin kärvähtäneen jarruvalojen sulakkeen. Huomenna leimalle :-)

Järkyttävä sävyerohan siihen tuli..

Toisaalta, jos ei olis mitään muuta vikaa, niin tuo omakätinen pakkelointi haittais paljon enemmän XD

9.7. Pesin sisustan vesipesurilla.

18.9. Koska nyt näyttää siltä, että tällä joutuu itse ensi talven ajelemaan (kun muutakaan ei ole...), aloitin talvivarustelun. Kaivoin Explorerista jääneet isot SIM -lisäpitkät, joille tein telineen nokalle. Nyt näkee.

Illalla vaihdoin rätisevien etukajareiden tilalle Macromin perus 6,5" erillissarjan, joka asentuikin Motonetin asennuskaulusten kanssa paikalleen tuosta noin vain. Koska Mondeon ovissa ei alunperin ole minkäänlaista äänieristystä, laitoin 1cm paksua eristemattoa oviin reilusti. Kuskin oven keskuslukon toimimattomuuskin selvisi; liitin oli irti. Nyt toimii sekin :-)

Myyty 22.11.11 Focukseen siirtymisen vuoksi.