Ford Cortina 1300 -69

---

Edellisellä omistajalla 70-luvun puolivälistä asti.. Oli jäänyt tarpeettomaksi, joten kävin ostamassa talteen Tammikuussa 2012.

30.1. Vaihdoin paremman akun ja koitin käyntiin, pyörittää muttei starttaa. Huikkabensalla käy. Kytkinpoljin oli kuin kivi; se alkasi liikkumaan kun aikansa hyppi; työsylinteri jäi pitkäksi, korjaantui vasaralla :-) Alkoi kytkin siis pelaamaan auttavasti.

31.1. Vaihdoin tankkiin uudet bensat ja puhaltelin bensalinjat auki (oli uusittu muovisiksi joskus jo). Purin, puhdistin ja kasasin bensapumpun, ja auto lähti nätisti käyntiin!

2.2. Kiinnitin akun kunnolla paikalleen ja laitoin uuden maajohdon johon laitoin välille päävirtakytkimen. Tarkistelin nesteet, öljyt jne, kokeilin että jarrut liikkuvat (ihme!). Vaihdoin mukana tulleet -84 -vuodelta olevat Michelin 200 nastarenkaat alle XD

Autoa tutkiessani on löytynyt monta "sepän tekemää" parannusta. Muunmuassa penkinlämmittimet, 2x lämppärin kenno ja 2x puhallin (!), ampeerimittari, öljynpainemittari, vacuumimittari. Sinänsä hassua että autossa toimii aivan kaikki varusteet, vaikka autolla on aktiivisesti ajettu viimeksi 1998, ja leimalla on käyty vielä 2001.

11.3. Starttimoottorin kanssa taistelua monena eri päivänä, kun naksuu vain. Pura - puhdista - kokoa -> toimii irtonaisena, ei enää paikallaan ollessa, Maadotuksen parannus -> ei auta. Ulkoinen solenoidi asennettiin alkuperäisen rinnalle, jolloin oma solenoidi vetää ratasta ja ulkoinen pyörittää starttia -> 5-10 käynnistyksen jälkeen alkuperäinen solenoidi lopetti vetämisenkin. Nyt huilataan ja ostellaan joskus ehjä startti. Käsivarret on kuin kissan raapimat :-)

17.3. Uusi reilun satasen maksanut Bosch starttimoottori paikoillaan \o/ Olipas savottaa, piti irrottaa moottorin korvake startin vaihdon takia, kun en viitsinyt uudesta solenoidia heti alkaa irrottelemaan asennuksen takia, kuten tein edelliselle. Samalla vaihdoin Taunuksesta pienemmän akun tähän. Kun auto on taas ajokunnossa, siirsin sen pois säilytystilasta, pesin konetilaa myöten, ja parkkeerasin ruuvaustalliin. Perkasin pohjamaalissa olevat takakaaret auki pienistä vikakohdista hiomalla ja hiekkapuhaltamalla, paklasin uudelleen ja vedin pohjamaaliin.

Pohjamaalin kuivumista odotellessa säädin kenttiläisestä ventiilin välykset kuntoon. Ei paljoa ollut säätämistä, paria imuventtiiliä hieman joutui kiristämään. Suhumaalasin pintavärin 2K-spraymaalilla, siis sellaisella jonka kovetin pitää pohjasta laukaista maalin sekaan ennen käyttöä. Lakkaa en vedä, koska auto on muutenkin haalistunut.. Eihän siitä saman väristä tullut, mutta ei ainakaan yhtä paljon eri väristä kun alunperin oli :-) Pintamaalikerrosten välissä ehti jotain pientä rassailemaan moottoritilassa, mm. viilasin kärjet ja korjasin konepellin tukikepin, jotta se pysyy paikallaan kun pelti on kiinni :-)

18.3. Säädin sytytysennakon kohdalleen ja säätelin kaasaria samalla. Myllytin maalipinnan koneella Farecla G10 tahnan kera, jonka jälkeen vahasin auton käsin Autoglymin punaisella, ja käsittelin kromiosat Autosolin kromitahnalla. Fiksasin myös yhden kierroksen 8-spoke Mangelseja tätä varten :-) Auto alkoi kiiltämään. Sävyeroa jäi kaariin tuon verran:

23.3.2012. Vaihdoin aamutuimaan ennen töihin lähtöä Mangelsit alle, hienoilla 155/80R13 renkailla varustettuna :-) Muuten meni hyvin, mutta kompastuin molemmilla jaloilla tunkin varteen, nyt on polvi paisuksissa, molemmat polvet ruhjeilla, oikea kyynärvarsi ruhjeilla ja vasen ranne kipeänä :-) Onneks ei kukaan nähnyt...

Myyty 3.6.2012.