Ford Thunderbird Landau -62 Museoajoneuvo

---

---

Ukkoslintu saapui taloon 9.5.2011. Ollut muutaman vuoden ajamatta, joten ilman projektia ei tälläkään baanalle päästä.. Kuskin puolen renkaat on tyhjänä, siksi on kallellaan :-) Koneena se ainut vaihtoehti, Fordin Medium Block 390cid (=6,4 litraa) FE Thunderbird Special, 300 hevosvoimaa.

Auto on kymmenisen vuotta sitten ylimaalattu, vinyyli uusittu ja penkit uudelleenverhoiltu. Vaikuttaa aivan hyväkuntoiselta, käyntiin sitä ei vielä saatu, starttimoottori nimittäin ei yritä pyörittää.

Avaruusalus :-) Tämä on nyt sitten se kauan haaveiltu "vanha jenkki"...

Kuvassa oleva yhdistelmä käänsi päitä kovasti, harmikseni Thunderbirdin saadakseni piti luopua tuosta vetoautona toimineesta Explorerista, mutta tilalle tuli veekasi-Bronco, jonka noudan tässä päivänä jonain kotiin :-)

12.5. Pientä rassausta eilen ja tänään. Startti lähti toimimaan kun laitoin kokeeksi lisävirtakaapelin moottorin ja akun välille. Huikkabensalla hörähteli lupaavasti muttei käynnistynyt. Havaitsin auton takaosassa olevan sähköisen bensapumpun, jonka virtajohto oli virtalukon takaa irti; siihen hyppyjohtoa, ja auto kävi nätisti kaikilla heti lyhyen starttauksen jälkeen! Tein kunnollisen maajohdotuksen akun ja moottorin välille, johon laitoin samalla päävirtakytkimen, varmuuden vuoksi.

Pari vannetta on nyt kummisuutarilla, jos niihin vaikka saisi ilmaa pitävät renkaat päälle. Avasin kuskin puolelta etu- ja takajarrun, joista molemmista sylinterit jumissa. Edessä oli aivan uudet kengät, takana kuluneet, joten pitää ostaa uudet sylinterit ja taakse uudet kengät. Tässähän on siis edessäkin vielä rummut, tosin isot sellaiset. Muita havaintoja; venakoppien tiivisteet vuotaa, oikea etuoven sähkölasi ei toimi, latausvalo palaa koko ajan, öljynpainevalo ei syty, öljytikkua tai sen putkea ei löydy.. Siis ihan perus juttuja, paitsi tuo öljytikku.

15.5. Laitoin kuskin puolelle uudet jarrusylinterit ja taakse kengät. Etupään säätörullan pidätintä muokkasin, kun se tuntui napsuvan takaisin päin liian helposti. Ilmausapuakin taas sai aivan sattumalta :-) Kokeilin jynssätä yhden vanteen puhtaaksi, ei siitä hyvää saa, mutta edes välttävän. Kävin ensimmäisellä koeajolla pihassa, lisävirtakaapelilla bensapumpun johtoon virtaa syöttäen. Laatikko toimii ainakin pihanopeuksilla täydellisesti, kaasun painalluksesta kone hieman empii, mutta pitää muistaa että sillä on kunnolla ajettu viimeksi seitsemän vuotta sitten. Jarrutehostin ja ohjaustehostin toimivat täydellisesti. Auto on kevyt sompailla, ja hiljaisen oloinen, paikalla ollut yleisö kiitteli kilvan hienoa käyntiääntä :-) Se mainittu kuskin puolen etujarrun kiristin tuntuu napsuvan jarrutuksissa, joten sitä pitää vielä parannella. Tempaisin kuskin penkin irti, ja löysin syyn miksi se on liian lähellä ovea; jonkun itse tekemät kiinnikeraudat.. Muokkasin niitä siten, että istuin siirtyi pari senttiä keskemmäs autoa.

Istuimen irrotuksen varsinainen syy oli kuitenkin kojelaudan alta irronneet johdot, jotka olivat kaikki virtalukolta peräisin. Sinne siis ei kunnolla nähnyt muuta kuin lattialla selällään maaten :-) Tässä näkyy olevan virtalukko mallia IKH; toimii varmaan paremmin verrattuna pian 50v vanhaan alkuperäiseen.

Joku on joskus vaihtanut autoon lattiapellit siististi, varmaan samaan aikaan kun sisusta on uudelleenverhoiltu ja auto ylimaalattu, sekä vinyyli uusittu. Kasasin ja imuroin kuskin puolen sisustan, sekä vielä päätteeksi siivosin toisenkin vanteen Autosol kromitahnalla. Saa riittää tältä päivältä.

Ostoslista:

-Kojelaudan päällinen

-Mangels 14" pinnavanteiden pinnaosia 2-4kpl

-Takaluukun Thunderbird -merkki

-Tankin täyttöaukon krominen läppä takapuskurissa

-Ovien sisäkahvat, turkoosit

-Takavalo/puskuriasennelman ja korin väliset tiivisteet

16.5. Vaihdoin koneeseen öljyt ja suodattimen. Öljyä tuli pois vain pari litraa... Kaadoin ohjeen mukaiset 5,7 litraa Teboil 10W-30 mineraaliöljyä tilalle. Öljynpainevalon toimimattomuus johtui viallisesta öljykellosta, jollaisen hain Seinäjoelta uuden. On muuten sama öljykello kun mm. TD Escortissa. Öljynpaineet löytyy ja kaikki hyvin. Illalla löysin auton mukana tulleesta osakasasta öljytikun, putkineen... Laitoin sen paikalleen, ja öljymäärä oli aika tarkkaan maksimissa. Kiristelin vuotavia klemmareita, kun tuntuu että joka letkun päässä on tippa milloin jäähdytinnestettä, milloin ATF:ää. Lämppärin kenno on näemmä ohitettu pois toiminnasta, josta voisi vetää johtopäätöksen, että se vuotaa tai on tukossa...

Irrottelin venakopat, joiden alla oli aivan puhdasta. Pyysin emännän starttaamaan, ja seurasin katseella, että kaikki keinut liikkuvat normaalisti. Kasasin venakopat takaisin tiivisteliiman kera, kun epäilin niiden vuotavan, eikä uusia tiivisteitä saa tästä maasta kovin helpolla. Kovin vanhat tiivisteet eivät olleet, sen verran pehmeyttä löytyi vielä. Muutenkin vaikuttaa siltä, että koneelle on jotain tiivisteremonttia ainakin tehty aika hiljattain. Kaasarina näkyi olevan 750 CFM Holley, jonka kiihdytyspumppua hieman terästin parilla jousen alle laitetulla prikalla. Vanteiden pulttijakoa mittailin, ja lopulta päädyin tulokseen 5x4,5" (5x114,3mm). Alla olevat Mangelsit ovat kokoa 7x14", ja mittasin offsetiksi noin +5mm.

Things to do before roadtest -listalla on tässä vaiheessa ainakin toisen puolen jarruremppa, latauksen kuntoon saaminen, tulppien & johtojen osto ja vaihto, sekä joitain pienempiä juttuja.

17.5. Vaihdoin apukuskin puolelle jarrusylinterit ja taakse kengät, ja säädin kuskin puolen etupyörän jarrumekanismia siten, ettei se enää koeajolla napsunut. Kiillotin pari viimeistä vannetta ennen alle laittoa. Pesin auton päältä päin ja otin pari kuvaa:

Vaikka latausvalo palaa koko ajan, lataus silti toimii, yli 14 volttia antaa käydessä. Nyt on ajeltu kone kuumaksi kunnolla, aina vain ontuu tyhjäkäynnillä, mutta nyt jo vastaa kaasuun normaalisti. Jarrut, laatikko jne toimivat hyvin!

23.5. Uudet tulpat paikallaan, nyt käy kaikilla mutta ei vieläkään 100% hienosti. Tulpanjohdot on vielä vanhat, kun tuli vääränlaiset.. Ruuvailin sisustan kromilistat paikoilleen ja puunasin sisustan. Laitoin akun kiinni paremmin. Säädin sytytysennakkoa. Tarrakilvillä on tänään sateessa ajeltu pari kertaa Ilmajoella ja takaisin, huomenna konttorille :-)

24.5. Auto leimassa, kilpiä vielä odottaa. Ajeltu koko päivä edestakaisin :-)

25.5. Maalipinta myllytetty Farecla G10 hiovalla vahalla. Vaakapinnat pitää vielä jynssätä karkeammalla, kun niissä on tuota puun mahlaa tms sitkeätä tavaraa.

26.5. Pienten vastoinkäymisten sarja...

Aiemmin ostettuihin tulpanjohtoihin sopiva jakajankansi ja pyörijä saapuivat, kas ne eivät olleetkaan sopivia jakajaan... Google-tiedon mukaan tässä onkin 80-luvun 351cid koneen jakaja, hassua on vain se, että tuon näköisen ja kokoisen Motorcraft-Delco jakajan pitäisi olla kärjetön, ja mun autossani on kärjellinen sytkä.. Tilattiin siis vanhaan kanteen sopiva johtosarja taas kerran, ja palautettiin kaikki tähän asti tilattu tavara.

Palasin talliin jatkamaan fiksausta. Iskin aluksi vanhat tulpanjohdot ja jakajan kannen taas paikalleen. Pyyhin konepellin ja takaluukun Autoglym Intensive Tar Removerilla, jonka jälkeen myllytin pariin kertaan G3 Fareclalla, jonka jälkeen hellemmin G10 Fareclalla. Seuraavaksi vahan kiilotus, ja kromiosien kimppuun. Autosol kromitahnaa kului kaksi kokonaista tuubia, mutta tuli kiiltoakin! Taunuksen vähäiset kromiosat ja maskin sekä vanteet kiillottaa ainakin viiteen kertaan yhdellä tuubillisella... Seuraavaksi maalipinnalle uusi käsin vahaus ja kiillotus Autoglym "mustalla" Ultra Deep Shine -vahalla, jonka jälkeen Autoglymin "kultainen" Extra Gloss Protection suojavaha päälle ja jätin sen vaikuttamaan siksi aikaa, kun pesin ikkunat ja käsittelin vinyylikaton Turtle Waxin mömmöllä.

Meni kuitenkin konepellin ja takaluukun vahaus uusiksi, kun vinyylikaton hoitoainetta roiskui niille... No se ei ollut iso homma. Ikkunoita pestessä kuskin puolen lasinpyyhkijän jousen kiinnike katkesi... Viimeisenä, vanteita puunatessa alkoi toinen etupyörä venttiilin juuresta vuotamaan... Pyyhin vielä kultaiset Glymit pois maalipinnoilta. Varapyörä alle ja tallista ulos, ja autosta loppui bensa... Onneks oli kannussa muutama litra varalla :-) ABC:lle päästyäni ei meinannut letku yltää takapuskurin keskellä olevaan tankkauspisteeseen, kun montussa olevan sadevesikaivon vuoksi ei voinut jättää leveää autoa ihan jakajaan kiinni... Ja tämän ABC:n bensajakajan letku ei ollut jousikelamallia, joten kaarella lennätin bensaa tankkiin, kun setelit olin jo koneeseen syöttänyt ennen asian havaitsemista :-)

Kaikista pikkuvastoinkäymisestä, ja pätkivistä tulpanjohdoista huolimatta, autolla oli kiva taas ajella - tais rengaskin palaa pariin otteeseen :-)

29.5. Kävin Thunderbirdillä Kurikassa autoalan tapahtumassa & rompetorilla. Toimi suht hyvin.

31.5. Rekisterikilvet saapuivat tasan kolme viikkoa tilauksesta. Nyt on aikaisempi rekisteritunnus mustapohjaisena. Tein rosteriset kilventaustat kilpien asennuksen yhteydessä.

1.6. Ajelin autolla töihin. Uudet oikeanlaiset tulpanjohdot tulivat tänään. Vaihdoin ne illalla paikalleen, heti tuntuu pelaavan paremmin.

2.6. Ajelun lomassa säätelin kipinää ja kärkiväliä, aina vain pelaa paremmin, muttei vieläkään täysin :-)

3.6. Löysäsin molempia takajarruja kun ne tuntuivat makaavan päällä hieman. Tein liian pitkästä ja -paksusta Rocket -vanteen keskikupista sopivan kokoisen yhden puuttuvan Mangels keskikupin tilalle. Ruuvailin ehostetut pinnaosat paikalleen. Ruosteiset pinnat siis hiekkapuhallettiin, jonka jälkeen suihkin niihin sinkkimaalin ja kultaisen kilikalimaalin. Voilá!

25.6. Juhannusajelulla Thunderbird halusi näyttää kaikille, että amerikassa jopa höyryäminen on isompaa kuin muualla...

Syyläri vain särkyi näillä näkymin vanhuuttaan :-)

3.7. Vein syylärin kennotettavaksi Kallio-Kujalalle Kauhajoelle.

10.7. Hain syylärin takaisin, mestari oli tehnyt hyvää työtä:

Kotona laitoin samantien syylärin paikalleen ja nesteet koneeseen, testilenkki osoitti kaiken olevan taas kunnossa näiltä osin :-) Lopuksi konetilan ja auton pesu, ja pidempi koelenkki ABC:lle ja takaisin :-)

15.8.2011. Kuvasin perjantaina autoja, sivun ekat viisi kuvaa ovat siis uusia ja tuoreita. Kävin perjantaina Seinäjoella cruisingissa ja oli väkeä liikkeellä paljon! Ottamiani kuvia cruisingista löydät täältä.

Tänään tein pari pikkufiksausta autolle, ja aloitin takakontin siistimistä hiomalla irtoruosteet pois, ja ruiskimalla ohuen kerroksen silkinhohtomustaa Hammerite -maalia kontin pohjalle. Rockauto.com:ista tilaamani tulpanjohdot saapuivat kotiin.

16.8. Rockauto.com:ista tilaamani peruskorjattu virranjakaja saapui aamulla.

Asensin jakajan paikalleen ja säädin kaasarista pensan pinnat kohdalleen, oli molemmissa kammioissa aivan liian alhaalla. Lisäksi korjasin yhden imuvuodon. Auto alkoi käydä todella nätisti! Illalla maalasin takakonttiin paksumman kerroksen maalia, ja fiksasin konehuoneesta akkukotelon pohjan. Onneksi oli vain pintaruostetta.

18.9.2011 Kävin pari viikkoa sitten näyttämässä autoa museotarkastajalle. Kojelaudan kun uudelleenverhoilee, saa museostatuksen! Muutamia pikkufiksiä suositeltiin, jotka eivät tulleet yllätyksenä.

9.4.2012. Uusi kevät on tullut. Siirsin auton talvisäilöstä autotalliin eilen. Aloin tänään tutkimaan miksei apukuskin oven lasi toimi. Purkasin ovipaneelin, ja totesin lasinnostimen moottorin rikkinäiseksi; ei siis mitään tehtävissä ilman varaosia. Virtaa sinne kyllä tulee normaalisti. Kasasin oven, ja maalasin rumaksi mustuneen oven sisäkahvan kokonaan mustaksi - takaosan "kahvat" ovat vanhastaan mustat joten sopii aivan hyvin. Kuskin puolen kahvassa olevan kolon täytin puskurin korjaukseen tarkoitetulla joustavalla kitillä, jonka jälkeen hioin ja maalasin mustaksi myös sen. Eihän siitä tuolla keinolla ikuinen tule, saati täydellinen, mutta ei hyppää silmille yhtä paljoa kuin aiemmin. Maalailin myös vanteiden pinnaosat uudelleen kultamaalilla.

Siinä maalien kuivumista odotellessa asensin ilmastoinnin kompuran konehuoneeseen paikalleen, ihan vain näön vuoksi; siihen kiinnittyvä vaihteiston öljynlauhdutin kun on ollut rumasti kiinnitettynä koko viime kesän. Kun kerran maalausinto oli päällä, suihkin mattamustaksi HT -oviaukon tiivisteen ja kattolistan välisen muutaman millin soiron, joka oli jäänyt auton maalausvaiheessa maalaamatta, ja oli siis osittain pohjamaalissa ja maalisumussa. Pienellä vaivalla yleisilme parani paljon! Loppukuusta pitäisi saapua Jenkeistä tilaamani kojelaudan päällinen, sen asentamisen jälkeen museointi on lähempänä kuin koskaan!

27.4. Leikkaa - liimaa - askartele. Niistä on tämä päivä tehty. Revin vanhat repsottavat kumitiivisteet puskurin ja korin välistä irti, niin edestä kuin takaa. Uutta ja käytettyä siistiä tiivistettä tilalle liimalla kiinni, ja hyvä tuli. Mattamustalla maalasin kontin reunat jne osaset siistiksi. Myös konetila sai mattamustauksen.

28.4. Leikkasin takakonttiin metritavarasta siistin maton, jonka alle pystyy piilottamaan vararenkaan lisäksi pakolliset työkalut ja tarvikkeet. Siistiytyi taas paljon!

13.5. Asensin uuden kojelaudan päällisen, ja tuli hyvä! Vanha olikin aika kamala..

...Halkeamia oli joka puolella, ja aikanaan tehty korjaus ei ollut kestänyt vuosien saatossa.

Listat, radion peitelevy ja kaiuttimen ritilä pois, puukolla isoimmat tärsät pois, hyvä putsaus ja mukana tulleella silikonilla uusi päällinen kiinni.

Vielä listat ja muut kappaleet takaisin paikoilleen, ja kojelauta on kuin uusi!

Vastaavan korjauksen autonsa kojelautaan löytää, kun kirjoittaa hakusanaksi "Dash pad". Valmistaja Accuform. Samalla laitoin pissapojan katkaisijaksi siistin vedettävän mallin, jonka nupiksi liimasin 2k-epoksilla kromisen noppa -venttiilinhatun :-)

30.05.2012. Museotarkastajat kävivät tarkastamassa auton, ja sille luvattiin kirjoittaa hyväksytty museoajoneuvotodistus :-)

31.05.2012. Hyväksytty museoajoneuvotodistus saatu, ja auto muutoskatsastettu museoajoneuvoksi :-)

3.6.2012. Meni vaihdossa USA lavuriin :-)