Transit 350L -00

Ilmeisesti alan tulla vanhaksi, koska piti ostaa Transit, ilman sen kummempaa syytä. Kyseessä on takavetoinen kuorma-autoksi rekisteröity värkki, jonka käyttökulut ovat edulliset. Kaupat tein 6.1.2013. Autoon oli juuri laitettu uusi vauhtipyörä, kytkin ja starttimoottori.

Ensitöikseni käväisin Seinäjoen Vianorilla ostamassa uudet Nokialaiset alle, kun alla olevat "talvirenkaat" olivat sakoilla. Seuraava operaatio oli edellisen omistajan firman mainostarrojen repiminen kyljistä pois. Kolmen tunnin savotta, ja loppulos ihan siedettävä:

Kartoitin heti auton tilanteen vikojen suhteen, ja ostin uusia osia: etuiskarit, jarrulevyt ja -palat, alatukivarren pusla, vetoakselin stefa, peräöljyt, moottoriöljyt ja suodatin, polttoaine- ja ilman suodattimet. Koska Transit on niin korkea, ei se sovi omaan talliin... Piti siis nöyränä mennä pyytämään kaverilta tallia lainaksi.

12.1. Lauantaina sitten aloitin "entisöinnin". Suunnilleen kaikki meni vaikean kautta, mutta toisaalta mitään isompaa en saanut silti rikki, mutta aikaa tuhlaantui armottomasti. Kymmenen tuntia pelkän etupään kanssa touhutessa! Sisältäen iskareiden vaihdon, samalla uudet kääntölaakerit, jarrulevyt ja -palat sekä alatukivarren puslan vaihto. Joka pultti ja mutteri oli ristuksen lujassa kiinni, ja tehtaalla ovat suunnitelleet iskarin yläpään kiinnityksen kojelaudan alle, joten nyt on kädet kyynärpäitä myöten verinaarmuilla... No, lopulta iltakymmeneltä auto oli tältä osin valmis. Jousen puristimen lainasin korjaamolta, koska itselläni ei näin järeää ole olemassa.

13.1. And the story continues. Sunnuntain ratoksi vielä Transitin kimppuun. Aloitin helpoimmasta, vaihdoin polttoainesuodattimen. Seuraavaksi tein apukuskin puolen sisähelmaan pari hitsipaikkaa, jotka maalasin väliaikaisesti kilikalimaalilla. Koko auton ajattelin fiksata keväällä, kun ulkonakin taas pystyy maalailemaan. Viimeisenä koitoksena olikin vetoakselin stefan vaihto. Siihen sainkin hyviä vinkkejä aiheeseen enemmän perehtyneeltä taholta. Jarrurumpu ja ABS-anturi irti, perän takaluukku auki eli öljyt ulos, sieltä näkyikin heti murikan ristitappi, joka oli lukittu yhdellä pultilla kiinni. Sen irrotuksen jälkeen vetoakselia pystyi työntämään sisemmäs, jolloin lukituksena oleva C-sokka putosikin itsestään irti, ja näin vetarin pystyi työntämään ulos. Sitten vain uusi stefa vanhan tilalle, kasaus ja huolellinen jarrun puhdistus, ja perään uudet öljyt. Muistin jopa asentaa C-sokan takaisin ja lukita ristitapin :-) Uutta öljyä kaadoin myös oikean puoleiseen hihaan samalla vaivalla...

8.12.2013 R.I.P. Transit :-/ Tähän alkoi jo kovasti kiintyä. Tänä epäonnen päivänä, ilman ennakkovaroituksia, kone alkoi käymään kolmella. Paniikki iski; millä aamulla töihin, joten hukkasin nopeasti viallisen Transun ja hankin silalle Fusionin... Jälkeen päin saamani tiedon mukaan ykkösen mäntä helmasta halki -> tappi siirtynyt sivuttain ja sylinterissä korjaamattoman jäljet.