Sierra 2.0i CLS DOHC STW -93


Los rojektos..

21.2.2010 jäi käteen tälläinen aivan viimeisiä Sierroja edustava farmari. Käyttöönotto 2/1993. Takalokasuojien kaaret pitää vaihtaa ym pientä fiksiä vaativa yksilö.

22.2. Irrotin pakoputken ja rälläköin puhkiruostuneen osan kuskin puolen taka runkopalkista pois. Leikkelin pellistä paikan tilalle. Uudelle palkin pätkälle tuli mittaa 60cm.. Heppailin tekeleen paikalleen, loppuhitsaus jäi vielä tekemättä kun tuossa meni yllättävän kauan aikaa lyhyestä illasta... Tilasin Motonetistä uudet takalokasuojan kaaret, suodattimia ym pikkusälää. Niin ja venakopan tiivisteen, se kun näkyy vuotavan.

23.2. Hain Kolariosilta tuulilasiliimaa, sillä kuulemma muutkin noita kaaria liimailee kiinni.. Virallinen tuohon käyttöön tarkoitettu 2K-liima olis maksanut prässeineen liki 100e, tuulilasiliimatuubi maksoi kympin. Samalla otin paketin 400 karkeuksisia liimalaikkoja epäkeskohiomakoneeseen.

24.2. Motonetin osapaketti tuli, ja hain Minimanista öljyä yms pientä. Illalla hitsasin aiemmin heppailemani palkin kiinni asti, maalasin sinkkimaalilla, vedin saumoihin koriliimat ja suihkutin alustamassaa päälle. Ruostesuojamömmöä vaille tuo paikka. Paikkasin kuskin puolen helmasta n 30cm pituisen reiän umpeen. Siinä se ilta menikin.. Vielä yksi hitsipaikka hanttimiehen helmassa jäljellä.

25.2. Hitsailin viimeisenkin ruostekorjauspaikan kynnykseen ja viimeistelin tutulla sinkkimaali - koriliima - alustamassa metodilla. Laitoin pakoputken paikalleen, vaihdoin venakopan tiivisteen, käytin koneen lämpimäksi Valvoline Engine Flushit koneessa jonka jälkeen vaihdoin suodattimen ja Ford Formula E 5W-30 öljyt. Uusi ilmansuodatin vaihtui samalla. Rasvailin ovien saranat, kuskin puolen takaovea ei liene auottu vuosiin.. On se sen verran jumissa saranoista :-/ Pesin konetilan ja koko auton liuotinpesuaineella, lopuksi vielä pikaisesti harjasin päällisin puolin auton vahashampoolla kun ei tuota kai ole aivan hetkeen kunnolla pesty. Mattaantunut se on joka paikasta, mutta kokeilin konepellin reunaa myllyttää Fareclalla ja vahasin Autoglymin punaisella samaisen kohdan, alkas kiiltämään suht vähällä vaivalla. Jahka saan kaaret vaihdettua myllytän koko keksinnön. Kävin illan päätteeksi Ilmajoella tankkaamassa ja testilenkillä, samalla nappasin pari kuvaa autosta. Tuntuu toimivalta, siis huomenna leimalle :-)

1.3. Pidin tietoista "lomaa tallista" viikonlopun ja heti maanantaina oli pakko päästä talliin.. Riipaisin takapuskurin irti ja en lainkaan yllättynyt sen alta löytämistäni ruostekohdista.. Helppoja onneksi paikata.

Päämääräni ei vielä kuitenkaan ollut noiden korjaus vaan tämä:

Lokasuojan kaaren vaihtoon siis, kuvassa Motonetistä hankittu korjauspelti.

Hetken mittaamisen ja piirtämisen jälkeen rälläkkä kouraan ja siit vaan sano Tsaikowski:

Ruosteiset osat joutivat siis pois. Sisäkaartakin piti hiukan "niistää" mutta kontaktipintaa jäi paljon jäljelle.

Kunnon puhdistuksen jälkeen tuulilasiliimaa soirot pellille...

...ja uusi kaari poraruuveilla kiinni, mittanauha toisessa kädessä koko ajan ja kaveri tyyräämässä kaarta paikallaan.

Kai tähänkin voisi parempia ja oikeaoppisempia tapoja olla, mutta miksei tuo tuolla keinolla pysyisi.

Jahka liima kuivaa rälläköin ruuvien kannat pois, paklaan ja väriä päälle.

2.3. Päästin rälläkällä ruuvien kannat pois ja siistin reunat. Lujassa tuntuu olevan; hienosäädin oven kohdalta kumivasaralla hiukan ja oli aivan yhtä puuta uusi kaari vanhan pellin kanssa - niinhän sen pitikin olla!

Laitoin lisää liimaa sisä- ja ulkokaaren väliin. Irrottelin 90´s henkisen vauhtiraidan kuumailmapuhaltimella pois ja karhensin takalonkan epäkeskohiomakoneella. Vedin kerroksen pakkelia saumakohtaan mutta kitti loppui kesken joten homma jäi vaiheeseen.

3.3. Hain aamulla lisää bondoa kaupasta ja jatkoin leipomista, tuli jo parempi. Jätin kuivumaan kunnolla. Irroteltiin kaverin kanssa 90´s tarrat pois kyljistä samalla.

Sitten toisen puolen kaaren kimppuun. Siinä ei niin paljoa mätää ollutkaan joten pienempi korjaus riittää. Vanha rälläköitynä pois:

Uuden pellin mallailua, taas n 2cm päällekkäin vanhan kanssa

Liimaa reilusti väliin...

...ja poraruuveja taajaan. Siinä saa kuivua taas hetkisen.

Löytyi taas sitä hitsattavaakin lisää. Lattialla kun lojuu jo ehjä tankki risan tilalle, tankin päällä oleva runkopalkki näyttää pehmenneeltä - mikä ei sinänsä ole ylläri, koska toiselle puolelle vastaavan palkin jo teinkin uusiksi...

4.3. Ohi kulkeissani siivosin ruuvien kannat pois eilen liimatusta palasta rälläkällä.

5.3. Hienosäädin uuden kaaripalan kumivasaralla muotoonsa ja kittasin. Paikkasin puskurin takaa löytyneet neljä ruostereikää hitsillä, viimeistelin saumat koriliimalla ja sinkkimaalilla.

6.3. Hioin, kittasin, hioin, kittasin, hioin, kittasin.. Putsasin helmat ja vedin niihin ruiskumassan samoin kuin paikkaamaani takapuskurin palkkiin. Toiseen lonkkaan sumutin hiontavärin.. Katsotaan miltä näyttää huomenna. Varmaan joutuu vielä kittailemaan jotain, amatööri kun on asialla.

7.3. Kävin hiomassa taas eilen paklattuja kohtia ja kun pääsin riittävän hyvään lopputulokseen (parhaaseen mihin taidot riittää..), sumuttelin hiontavärin molempiin takalonkkiin. Muutaman tunnin kuluttua säntäsin talliin, suojailin ja peittelin autoa, hioin 800 paperilla käsin koko hiontaväritetyn alueen, puhaltelin paineilmalla pölyt pois. Lakaisin ja kastelin lattiaa riittävältä alueelta, hinkkasin kohdat rasvanpoistoaineella, blandasin maalia halpasarjan yläkannuruiskuun ja annoin soittaa.. Tuli maalin kanssa arviointivirhe, piti maalata takalonkat ja takapalkki vain mutta maalasin samaa kyytiä helmatkin. Ja vielä jäikin väriä pois kaadettavaksi pieni nokko.. Hups :-) No eipä tuo raskaan kaluston 2-komponentimaali kallista ole. Ainakin yhden valuman sain aikaiseksi, kas kummaa.

Ja niitä kuvia silivuplee:

Ainakaan vielä ei näyttänyt pahalta, maali kuivunut reilun tunnin. Kai se valahtaa yön aikana pilalle tai sitten näyttää päivänvalossa perunapellolta, mutta näin tallissa katsoen näyttää jopa siistiltä.

8.3. Purin teippaukset ym. pois ja tuuppasin auton ulos, jossa annoin kokonaisvaltaisen paineilmaputsauksen koko keksinnölle. Tallin pikatyrjäyksen ja toisen sierran kytkinvaijerin pikavaihdon jälkeen farkku takas sisälle, perse ilmaan ja nappasin tankin pois. Ja tottakai siellä oli yli 50 litraa pois lapottavaa bensaa... Tankin päällä menevä palkki on yhtä huono kuin toisenkin puolen palkki, joten hitsaamista on tiedossa edelleen. Jos tuonne olisi kuormaa laitettu kyytiin saati painavaa kärryä vedetty, luoja yksin tietää mitä olis voinu tapahtua... Tankin päällä olevaa palkkia ei näe mistään suunnasta rakenteita purkamatta; ensimmäisen kerran sinne näki kun sisälokari ja puskuri olivat pois. Laitoin koriliimaa sauma-aineeksi lokasuojan ulko- ja sisäkaarten väliin. Takapuskurissa oli pari halkeamaa, putsasin nurjalta puolelta kunnolla, laitoin reilusti samaa liimaa jolla kaaretkin liimasin ja pellinpala tueksi, ruuveilla kiinni. Jahka tuo kuivuu voi ulkopuolelta siistiä kohdat hyväksi.

9.3. Kokeilin myllyttää hieman toista takaoven takareunaa ja totesin itse maalaamani värin olevan juuri oikeaa sävyä vanhan kanssa. Rälläköin mädäntyneen palkin pois, tein paksusta pellistä saman muotoisen tilalle, hitsasin kiinni kunnolla, siistin saumat, sinkkimaalasin ja laitoin koriliimat saumoihin. Siinä se ilta tuhraantukin. Tallivieraitakin kävi, oli juttu- ja tyyräysapua :-)

10.3. Massasin eilen hitsaamani palkin ja parin tunnin kuluttua ruiskuttelin kotelosuoja-ainetta kaikkien korjattujen kohtien taakse runsaasti eli yhteensä litran.

12.3. Laitoin tankin ja sisälokarit paikalleen. Siinä se ilta menikin.

13.3. Pesin auton painepesurilla ja siivosin tallin että jalka jakaantuu taas.

Korjasin puskurien halkeamat seevaamalla raihot auki ja laittamalla lasikuitukittiä monttuihin.

Lopputasaus pakkelilla (paklausvaiheesta ei kuvia). Siistin kuskin puolen etulokarista ruostekukan pois ja poistin ruman antennin, hitsasin reiän umpeen ja kittasin. Lopuksi vielä puskurit ja etulokari väreihin.

14.3. Puskurit paikallaan, auto myllytetty ja vahattu, sivuvilkut vaihdettu kirkkaisiin, klasit pesty ym.

15.3. Auto pesty sisältä penkkipesurilla.

17.3. Sisusta siivottu pölystä.

19.3. Kesärenkaat alle ja siistimistä.

20.3. Uusia kuvia sivun alkuun muutama.

31.5.2010 Myin auton pois.