Näin Mutterimäki lämmittää...

Sivu 1 2

Aloitettu kirjoittamaan 15.02.2009

Kun ostimme talomme 2005 syksyllä, oli ulkorakennukseen 1994 tehty lämpökeskus täysin voimissaan ja hyvin tehdyn tuntuinen. Kattilana Veto B-28 ja Veto Turvehakemaatti stokerina; stokerin säiliöllä tilavuutta 1m3. Lämmitettävänä 1-krs talo ~200m2 kanaaliputkien päässä sekä 185m2 matala ulkorakennus jota pidetään "vain plussan puolella".

Ala-Talkkarin tekemät laitteet

Jatkoimme edellisen asukkaan perinteitä lämmittämällä huonekalutehtaan purulla, joka oli halpaa mutta aika työlästä verrattuna tähän nykyiseen järjestelmään. Purun haku oli rumba sinällään kun omaa kuljetus- ja lastauskalustoa ei ole, joten piti soitella myyjä/lastaaja/rahtaus/"aumaus" ja sovitella kaikki nuo keskenään, ja vielä omien menojen kanssa yhteen, että sai hakea vuosittain 60m2 purua kotiin. Puru varastoitiin tasalattiaiseen puruvarastoon, josta lapiolla saaveihin ja saavilla stokeriin.. Kulutus paukkupakkasilla suunnilleen yksi 1m3 täyttökerta riitti 2 päivää, normaali talvisäällä kolmen päivän välein täyttö, kesällä menikin pari viikkoa yhdellä täytöllä. Tuhkaa tuli sen verran että päivittäin täytyi palopää siivota ja tuhkat silloin tällöin pois. Kaiken lisäksi tämä puru oli niin pölisevää tavaraa että ei voinut edes ajatella "nopeesti vaan töiden jälkeen" täyttävänsä stokeria, vaan aina oli varustauduttava erikseen "pannuhuonevaatteilla" jotka olivat jo valmiiksi tomussa.. :-) Mutta halpaa, sitähän purulla lämmittäminen oli. Purua myytiin vain kesäaikana, joten syyskesällä piti olla asialla jos meinasi vappuun asti pärjätä.. 60m3 on kuitenkin aika iso määrä.

Kuulimme ettei tuota em. purua enää ensi kesänä olisi saatavilla, joten katse siirtyi pellettiin, koska sitä saa tilata vaivattomasti puhallusautolla siiloon ja se palaa samalla laitteistolla ilman suurempia muutoksia. Ostimme ensin kokeeksi yhden suursäkin puupellettiä syksyllä. Laitteiston säätäminen on äkkiseltään helpon oloista, teho/taukokäynnin syöttöjen pituudet ja syöttöajat saa säätää potikoita ruuvaamalla, mutta pitää siinä muutakin osata tehdä, ilman säätö, vedon rajoittaminen jne.. Kun säädöt saatiin edes suurpiirteisesti kohdalleen todettiin, että tätä me halutaan jatkossakin..

Vapon puupeltettiä

Niinpä alkoi valtava suunnittelu mitä vanhaa voisi hyödyntää. Koska asumme vanhalla maatilalla, oli ladossa toimettomana tuollainen tukevasti tehty pystymallinen "parisiilo" jossa oli ollut sianrehua jne tavaraa aiemmin. Siilo siis koostuu kahdesta eri kokoisesta osasta joista toiseen meni täyttöputki jo valmiiksi. Isompi on noin 7m3 ja pienempi 5m3. Laskelmieni mukaan näihin pitäisi suunnilleen mahtua koko vuoden pellettitarve. Mutta siilot olivat täysin väärässä paikassa tulevaa käyttöä ajatellen, joten ne piti siirtää parempaan paikkaan, samaan rakennukseen sentäs.. Siinä sitä olikin savottaa, nuo eivät aivan kevyitä ole, mutta moottorinostimen ja tunkin avulla siirsin niitä yksin kunnes tuli vastaan lattiassa ~30cm kynnys jonka yli pääseminen vaati naapuria etukuormaintraktorilla avuksi.. :-) Poistoilmasuodattimet olisivat maksaneet 50e/kpl Agrimarketissa, joten emäntä ompeli vanhasta lakanasta aivan hyvät suodattimet (nuo valkoset).. :-) Siilo on nyt lämpökeskuksen vieressä lopullisella paikallaan:

Pellettisiilot lopullisella paikallaan

Tuosta eteenpäin mietin stokerin täyttöä viljaruuvilla tai spiraalilla, kohtalo saneli vaihtoehdoksi spiraalin koska sellainen laitteisto oli ostettavissa tuosta 100m päästä. Spiraali siis on aika yleinen raemäisen materiaalin siirtoon käytetty laite, joka eroaa viljaruuvista siten, että spiraali voi tehdä mutkia joita viljaruuvi ei tee. Kuvassa itse "spiraalia" joka laitetaan oikean kokoisen muoviputken sisään ja pyöritetään moottorilla:

Spiraalia

Spiraalia siis vetää yläpäähän (pannuhuoneen kattoon) kiinnitettävä moottori, jonka jälkeen tavara putoilee vapaasti putkea pitkin stokeriin:

Spiraalin vetomoottori

Tässä vaiheessa tilattiin ensimmäinen 4tn erä Vapolaista puupellettiä puhallettuna siiloon, koska vanha puru alkoi osoittaa loppumisen merkkejä. Koska siirtolaitteisto on vielä vaiheessa, on ensimmäiset stokerin täytöt suoritettu päästämällä siilon luukusta tavaraa saaveihin ja käsipelillä stokeriin. Tämäkin on jo huomattavasti purulämmitystä hauskempi vaihe, koska täyttöväli pitenee reilusti, ei tarvitse lapioida eikä pölise niin paljoa. Samalla saa haettua säätöjä kohdalleen. Savukaasulämpömittari pitäis ostaa ja asentaa että voisi paremmin säätää laitteiston.

Koska käytössä on kaksi erillistä siiloa ja lisäksi pelletillä on taipumus holvata eli jäädä valumatta alaspäin, suositteli aika monikin "päiväsäiliön" tekemistä noiden siilojen alle, Niinpä tein 19mm vesivanerista suppilon johon saa päästää molemmista siiloista tavaraa ja spiraali kuljettaa edelleen. Tästä on myös se hyöty, että näkee suoraan minnekkään kiipeilemättä koska ensimmäinen siilo on tyhjä jne, lisäksi suppilo ja stokeri jäävät täyteen jos molemmat siilot ovat tyhjiä; tällöin jää aikaa tilata uutta tavaraa ja se todennäköisesti ehtii saapua ennen totaalista loppumista.. Tälläiselle puuhommia syvästi vihaavalle tuon suppilon teko oli aika saavutus.. Ei meinaan tullut kerrasta valmista! Mutta siinä se nyt on:

Puuharrastusta...

Tuen kyllä vielä lopuksi tuon suppilon kiinteästi siilon jalkoihin kiinni, ettei pääse kaatumaan.. Tein tuon suppilon siis kuvassa näkyvän valmiin siilon pohjan päälle, tuosta siis spiraalikuljetin lähtee liikkeelle. Vieressä näkyy spiraalin putkeakin hieman, 75mm vesi/viemäriputkea 2,5mm seinämällä. Ostin Hongkongista halvan 110mm timanttiporan jolla sain Leca-harkkoiseen pannuhuoneen seinään spiraalin mentävän siistin reiän, josta laitoin spiraaliputken menemään sisälle.

Siilot, viikkosiilo ja spiraaliputki

Reikä syntyi hetkessä, oikein yllätyin halpistyökalun laadusta.. Ylemmässä kuvassa on vielä spiraalin putki lyhentämättä ja asentamatta kiinni. Alakuvassa taas näkyy pannuhuoneen puolelle tuleva spiraaliputki, lyhentämättä vielä sekin. Tuo vetomoottori tulee kattoon kiinni tästä kuvasta katsoen aika lailla spiraalin ja oven yläreunan leikkauskohtaan; Mahtuu vielä alitse kulkemaan jos tarve vaatii, vaikka tuota kuvassa näkyvää ovea harvoin enää tarvitsee avata, se kun johtaa entiseen puruvarastoon, johon voi tulevaisuudessa säilöä muuta romua.. :-)

Pannuhuoneesta

Tässä vaiheessa ollaan nyt. Spiraalikuljettimen käyttökuntoon saattaminen on seuraava askel. Ensivaiheessa se saa luvan toimia puoliautomaattisesti eli kun stokerin säiliö on tyhjä avataan kansi ja käännetään spiraalin putki stokeriin ja täytetään nappia painamalla. Tämä siksi, että pystyn paremmin seuraamaan kulutusta kunnes laitteisto on säädöissä. Kun laitteisto vielä joskus toimii muutoin halutulla tavalla, laitan siilon kylkeen anturin jonka avulla joku osaavampi saa kytkeä täyttöautomatiikan. Matalampaan siiloon pitää tehdä täyttöputki yms yms..

12.3.2009. Siirtolaitteisto on vieläkin vaiheessa, ja paloturvasyistä olen hyllyttänyt täysautomaattitäytön suunnitelmat; kun nyt saisi nappa painamalla tavaran stokerille asti.. Pian on eka 4tn erä pellettiä polteltuna, ja alkaa systeemi olemaan säädöissä edes jotenkin. Savukaasun lämpötilamittarin löysin lopuksi putkifirmasta, vaikka näitä piti olla myynnissä "kaikissa rautakaupoissa".. Asensin mittarin kohtuullisen ahtaaseen paikkaan savusolaan muutama viikko sitten:

Savukaasut olivat heti mittarin asennuksen jälkeen huimat 270 astetta.. Siis pienensin syöttöjä ja ilmaa moneen otteeseen saaden savun lämmön pysymään 150-170 asteessa. Hurjaa ajatella, että 100 astetta meni ennemmin harakoille koko ajan... :-/ Tuosta mittarista myös huomaa koska pannu on tarpeen nuohota; likaiset konvektiopinnat eivät ime kuumuutta talteen yhtä hyvin kun puhtaat. Olen todennut hyväksi nuohousväliksi noin viikon. Tuhkaa ei tule nimeksikään, kovaa "laavaa" kertyy palopäähän tasaiseen tahtiin vaikka PUUpellettiä käytetäänkin.

Vedonrajoittimeksi luulemani luukku ei sitten kai sellainen ollutkaan..:

Tuota vasemman puoleista luulin sellaiseksi; se kun on tavallaan suoraan savusolan jatkeena, ja sen läpi menevän ilman määrää pystyy säätämään.. No, olin väärässä :-) Em. luukku siis sijaitsee tuolla alhaalla pannun sivulla.

Laitoin kokeeksi räjähdysluukun hieman raolleen eräänä iltana ja seuraavana aamuna oli jalkapallon kokoinen kasa palamatonta pellettiä tuhkan seassa! Siis pienensin syöttöä useaan eri otteeseen kunnes tuhka ja liekki näyttivät normaalilta. Lämmöt pysyvät säädetyssä dieetisti huolimatta :-) Siispä tuollainen pitkä rosterihormi vetää liikaa joten vedonrajoitin on saatava, tilasin sellaisen samalla kun toisen siilon täyttöputkeen liittimen. Paras saavutus pikkupakkasilla on nyt 10,5vrk yhdellä 1m3 stokerillisella. Pienemmäksi pitäisi vielä saada.. joku parisen viikkoa olisi ihannetulos talvella :-)

1.5. Ostin taannoin vedonrajoittimen mutta en ole sitä vielä asentanut. Tuossa muutama päivä sitten meni stokeri jumiin, epäilin ensin sähkövikaa kun moottori vain murisi, mutta lopullinen vika selvisi vasta kun oli tyhjätty juuri edellisenä iltana täyteen täyttämäni 1m3 säiliö.. Eräs tuttu epäili että sekoittajalautasten väliin on mennyt jotain ylimääräistä tai puruksi jauhaantunut pelletti tukkii ruuvin tms. Irrotin lautaset, niitä kun ei kuulemma pelletin kanssa tarvita; samalla huomasin niiden laakereiden olevan lähes jumissa. Kokeilin pyörittää stokeria tyhjänä ilman lautasia, stopin teki taas.. Seuraavaksi vedin stokerin irralleen kattilasta ja huomasin että ruuvin päähän on kertynyt iso laavaklimppi josta ruuvi on kiilautunut palopäähän kiinni.. Palopään tiesinkin huonoksi, joten irrotin sen tarkempia tutkimuksia varten:

Uskomattoman hankala oli klimppi irrottaa. Tutkin pahasti palanutta palopäätä ja mietin saako tuohon varaosia järkihinnoin vai pitääkö itse tehdä. Kysellään arkena asiaa..

4.5., eka arki. Soitin klo 10 Ala-Talkkarille ja tilasin arinaritilät. 170e koko setti.. Samalla tilasin mehiläisvahaa satsin. Yllätys oli suuri, kun hakiessani tänä päivänä klo 18.30 Taunuksen osia matkahuollosta, oli siellä jo Ala-Talkkarinkin lähetys! Siispä innolla purkasin vanhat ritilät pois ja tutkin palopään kunnon. Pari pikku halkeamaa jotka otin rälläkällä auki ja hitsasin (tuossa kuvassa holvin yläreunoilla molemmin puolin):

Tuolta se 40kW palopää näyttää ilman ritilöitä:

Uudet ritilät menivät "heittämällä" paikalleen. Vanhojen kiinnitys oli tapeilla varmistettu, joten tein samoin uusillekin.

Seuraavaksi palopää paikalleen ja systeemit kasaan, stokeriin tavaraa ja tuli pesään. Hienosti pöhisee, ei ole tainnut liekki olla koko 3,5v asumisemme aikana yhtä kaunis.. :-) Siinä liekkiä seuratessani täytin stokerin täyteen, nuohosin kattilan ja tyhjäsin tuhkat sekä siivosin pannuhoneen kunnolla. Voi mutta LÄMMIN SUIHKU teki hyvää tuon jumpan jälkeen!

Sivu 1 2