Ford Fiesta 1.3i -03

Todellinen "karvalakki"...


Pappamallin "Fisu", joka oli kääntynyt selälleen talvella... AVK paperit, jäänyt harrastajalta kesken. 91tkm ajettu, kippausta lukuunottamatta siisti yksilö kyseessä. Stilauto SR500 Superlook -vanteet pyörivät alla 16 -tuumaisena. Tuossapa kuvia tuoreeltaan 24.8.2012, kun vaihtelin Furyn tähän.

Kun nyt pari pientä maalausjuttua on sattunut jo suurin piirtein onnistumaankin, kymmenien epäonnistuneiden yritysten jälkeen, ajattelin kokeilla tälläistä astetta haastavampaa juttua :-) Tavoitteena käyttis tulevaksi talveksi.

26.8. Purkasin kattoverhoilun pois, ja taputtelin kattopeltiä suoremmaksi. Olettaisin, että seuraavaksi siihen saa levittää pakkelin. Ovien kohdalta linttaan menneet katon sivupalkit oikaisin tekemällä vetovasaran; hitsasin kierretangon pätkän lommon pohjalle kiinni ja napautin painolla vetäen peltiä ulospäin. Tuota palkkia kun ei voinut sisäpuolelta painella mitenkään. Sain lommot suunnilleen suoraksi, jonka jälkeen päätin tinata nuo kohdat koritinalla, koska jouduin hitsaamalla niitä nyppimään, ettei vain pääse kosteus huokoiseen saumaan käsiksi. Siispä pohjusteainetta peltikirkkaalle kohdalle, kuumennus toholla, pyyhkäisy rätillä, edelleen kuumentaen tinaa tangosta paikan päälle. Tuolta näytti tinauksen ja karkean hionnan jälkeen:

Levitin tinauksen jälkeen kerroksen pakkelia, hioin, totesin ettei riitä ja laitoin lisää pakkelia. Pakkelin kuivumista odotellessa raaputin etuovien kittivikaiset alareunat puhtaiksi teräsharjalaikalla, jonka jälkeen sivelin saumoihin Permatexin tekemän "ruosteensyöjä" -tahnan, jonka pitää antaa vaikuttaa vähintään vuorokausi ennen päällemaalausta.

27.8. Hain aamulla pakkelia, hiomatarvikkeita ja pohjamaalia, illalla täydensin ostoksiani hakemalla koriliimaa sekä moottoriöljyä ja suodattimia joka paikkaan. Varasin ajan tuulilasin vaihtoon perjantaiksi.

Illalla kävin innokkaasti auton kimppuun. Ensiksi ruiskutin ovien ja konepeiton "kittisaumoihin" vuorokauden vaikuttaneen ruosteensyöjän päälle ruosteenestopohjamaalia, jonka päälle hiontaväriä, jonka päälle jostain jämäpullosta kamalan vihreää pintamaalia, tämä kaikki siksi, että sain hyvän pohjan seuraavaksi laittamalleni koriliimalle. Pitäisi ruosteiden pysyä poissa. Tuohon tulee vielä pohjamaali, pintaväri sekä lakka lopuksi päälle.

Varsinainen "epistola" kuitenkin tälle päivälle oli katon kittaus. Homma jännitti jo valmiiksi, kun en noin suurta ja lommoista alaa ole koskaan kitannut ennemmin.. Ensiksi hioin katon mataksi epäkeskohiomakoneella ja karhuntassulla, pyyhin alan rasvanpoistoaineella, jonka jälkeen kittasin 60cm leveällä lastalla "suuret linjat" kuntoon, lopuksi "silittelin" kapeammalla lastalla. Kuivumisen jälkeen hioin kitatun katon epäkeskohiomakoneella 120 paperilla, tuli heti parit selvät notkelmakohdat esille. Uusi aikaisempaa reilumpi kerros kittiä koko katon alalle, tällä kertaa pelkällä pikku lastalla levittäen, ja tutkailua joka kantilta että on suunnilleen suorassa. Kitti saa nyt kuivua huomiseen. Sitä upposi kattoon puolitoista purkkia.

Siinä kitin kuivumista odotellessa oli aikaa tehdä kaikkea muuta. Katon tukipalkit vääntelin suoraan, ja liimasin ne Sikaflexillä kattoon kiinni. Etupuskurista löysin kolme halkeamaa, jotka kaivoin auki ja sekoitin puskurikittiä niihin täytteeksi. Kittailin myös eilen aloittamiani kohteita uudelleen.

28.8. Ajoin taas aamulla hakemaan lisää kittiä ja hiomapaperia sekä ruiskuohennetta varalta jos vanha ei riitä. Illalla hioin kitatun katon, tein pari minimaalista lisäkittausta ja hioin taas. Kittausten kuivumisia odotellessa laitoin kattoverhoilun kaikkineen takaisin kiinni ja vaihdoin yhden risan polttimon uuteen. Viimeisen kittihionnan jälkeen ajoin auton ulos ja puhaltelin paineilmalla joka piakasta enimmät pölyt pois. Lakaisin ja huuhtelin myös tallin lattian. Peittelin enimmät paikat ja suihkuttelin punaisen ruosteenestopohjamaalin kitatuille alueille.

Kun maali oli kuivunut, vedin päälle muutaman kerroksen hiontaväriä. Ruiskutin väriä myös ovien sisäreunoihin eilen laitetun koriliiman päälle.

29.8. Poisteltiin emännän kanssa teippaukset.

30.8. Siivosin autoa sisältä sen verran että sillä kehtaa ajaa väliaikaissiirtoja, pesin myös päältä pakkelipölyt pois. Joka paikka aivan tomussa :-/ Vaihdoin moottoriin öljyt ja suodattimen, sekä ilmansuodattimen. Illalla kävin tekemässä nelipyöräsuuntauksen.

31.8. Ajoin aamulla kahdeksaksi tuulilasin vaihtoon, josta noudin auton klo 15 ja ostin samalla pintamaalit ja lakan kaikkine tarpeineen. Iltapäivällä suoritettiin hyväksytty rekisteröintikatsastus ja laitoin auton rekisteriin, illalla taas auto talliin ja kittausharjoitukset jatkuivat vielä.

1.9. Illalla hioin kaikki maalattavaksi aiotut kohteet mataksi samalla kun hioin eiliset paklaukset. Maalasin aikaisemmin mustiin puskureiden alaosiin muovipohjamaalia kerroksen. Kuivumista odotellessa peittelin autoa sen verran että kehtasin ruiskuttaa pohjamaalin pintaan. Heti huomasi että etupuskurista paistaa korjatut kohdat läpi...

2.9. Kaivoin etupuskurin korjatut kohdat isommalta alalta auki ja tein uuden satsin puskurikittiä jonka pitäisi myös liimata osat paikalleen. Hioin pohjamaalatut kohteet tasaisiksi, tein vielä pari kittausta etupuskuriin ja katon reunaan, sitten taas hiontaa, kittausta ja hiontaa kyllästymiseen asti. Sain lopputuloksesta siedettävän, ajoin auton ulos ja puhaltelin paineilmalla aika kauan pölyjä vähemmäksi.

Siirsin auton toiseen talliin maalausta varten, kellon ollessa jo iltakymmenen, päätin jättää maalauksen huomiselle, ettei menisi taas hosumiseksi...

3.9. Kun ei nuuka mies malta ostaa oikeaa mittakannua, pitää se tehdä itse, desi kerrallaan mittaamalla ja merkitsemällä :-)

Sitten vain väriä pintaan pari - kolme kerrosta, ja lakka selkään, jonka jälkeen teipit pois kun vähän oleentui.

Selvähän se on, ettei siitä täydellinen tullut - mutta ihan ok. Sanotaanko näin, että maalaus ei mennyt yhtään niin pilalle kun katon kittaus :-) On se ainakin yksivärinen nyt kauttaaltaan. Maalia meni noin 6dl, ohennetta siihen kaveriksi 5dl, lakkaa meni suunnilleen saman verran kaikkineen.

4.9. Puhaltelin enimmät pölyt pois ja pesin liuotinpesulla pahimmat kurat pois, huuhtelin painepesurilla. Siirsin auton takaisin pienempään tällä välin siivottuun talliin.

6.9. Pesin auton sisältä pesuimurilla. Pyyhin maalisumuja pois ja vesihioin rajauskohtia ja pari lakkavalumaa.

7.9. Jatkoin vesihiontaa ja myllytin sekä käsin vahasin auton. Katto ei miellytä, ei todellakaan...

8.9. Kuningasidea on syntynyt ja toteutettu. Eläimiä ei vahingoitettu projektin aikana... :-)

Eli otin ja hain kaupasta "ruskiaa angorakissiä", jonka liimasin kattoon kiinni kontaktiliimalla. Liimaa meni litra :-) Semmoinen aivopieru tällä kertaa...

Katon karvaamisen lisäksi asentelin irrallaan olevia osia paikalleen, tein yhden pienen parannusmaalauksen a-pilarin ja lokasuojan rajakohtaan. Tein lisäpitkille telineen nokalle ynnä muuta hienosäätöä.

9.9. Monenlaista... Sisustan loppusiivous, parin polttimon vaihto, vanteiden putsaus, lisäpitkien johdotus... Nyt voisi sanoa että Fiesta on kutakuinkin "valmis" - talvi saa mun puolestani tulla.