Näin Mutterimäki lämmittää...

Sivu 1 2

Uusi sivu kääntyi lämmityksen suhteen syksyllä 2010!

Pelletin poltto tulikin todella kalliiksi, puupellettiä paloi noin 14,5tn vuodessa, ja kun se maksaa liki 250e/tn, tulee vuosittaiseksi summaksi noin 3600e plus sähköt päälle, eli puhutaan neljäntuhannen euron kuluista joka vuosi.. Eikä stokeri ole milloinkaan vaivaton lämmitysmuoto, se tuli todettua.. Pitkällisen pohdinnan seurauksena teimme syksyllä 2010 maalämpökaupat! Vertailimme erinäisiä asioita, ja päädyimme seuraavanlaiseen ratkaisuun; Maalämpöpumppu tullaan sijoittamaan talossa olevaan tyhjään tekniseen tilaan, joka nykyisin toimii lämmönjakohuoneena, ulkorakennusta lämmitetään nykyistä kanaaliputkea pitkin "eri suuntaan" aiempaan verrattuna. Näin voidaan jättää mm. lämpimän käyttöveden kierto pois ja säästää energiaa, koska ulkorakennuksessa emme tarvitse kuumaa käyttövettä. Nykyinen ulkorakennuksessa sijaitseva lämpökeskus siis jää tyhjäksi. Maalämmön keruuputkisto tullaan laittamaan porakaivoihin. Lähetimme tarjouspyynöt usealle eri firmalle, joista neljä teki tarjouksen, näistä päädyimme Lakeuden Ekolämmön tarjomaan ratkaisuun, jossa tarjottiin saksalaista Stiebel Eltron WPC13 maalämpöpumppua, 100-litraista puskurivaraajaa ja 2x130m porakaivoja. Loka-Marraskuussa 2010 alkoikin sitten tapahtua.

Ensiksi paikalle tuli porausryhmä, joka kairasi kaksi 130m syvää ja noin 10cm halkaisijaltaan porareikää takapihallemme. Toisen reiän kohdalla kallio tuli vastaan 6m porauksen jälkeen, toisessa jo kolmen metrin jälkeen. Hyvä näin, sillä tarjoukseen kuului "kiinteänä" 10m per reikä maaporausta, yli menevä osa olisi maksanut extraa, koska pehmeä osa pitää putkittaa.

Pitkän päivän Drilltekin miehet tekivät, mutta saivat yhden päivän aikana molemmat kaivot valmiiksi ja putket laitettua sisälle.

Parin viikon kuluttua tästä saapoi Lakeuden Ekolämmön asentaja meille maalämpöpumppu ja minikaivuri matkassaan. Asentaja kaivoi ojat kaivoilta tuvan nurkalle, ojiin laitettiin liuosputket suojaputken kera, ja muovihitsattiin kaivon putkiin kiinni.

Kivijalkaan tehtiin läpivienti, josta putket menevät sisälle taloon..

Putket suojattiin eristeellä alkuosastaan. Tuohon tulee jonkinlainen naamiointi keväällä..

Peittelin ojat Pikku-Hitachilla asentajan tehdessä putkitöitä. Lopputasaus ja nurmikon istutus tehdään keväällä.

Ennen ojien peittelyä kannettiin maalämpöpumppu sisälle taloon. Painoa reilusti yli 300kg tuollaisella jääkaapin näköisellä, yläpainoisella mööpelillä.. Sai punnata tosissaan että se saatiin kahteen mieheen nokkakärryillä tuotua sisälle ja paikalleen...

Tässä talossa kun tekninen tila ei ole ulkoseinän vieressä, jouduimme uhraamaan toisen pään wc:n sisustuksen liuosputkien vuoksi.. Tuohon saadaan myöhemmin siisti kaapisto tms suojaksi ettei putket näy :-)

Kun maapiiri saatiin valmiiksi, se täytettiin ja ilmattiin kuvan esittämällä tavalla, pumpulla. Paineet tuntuvat pysyvän = ei siis vuotoja.

Ulkorakennuksesta katkaisin puukkosahalla vanhan kattilan putket poikki, ja siirrettiin kiertovesipumppu ja shuntti seinän toiselle puolelle lämpimäksi jäävään ulkorakennukseen. Toimii..

Stiebel Eltron WPC13 pumpun sydän, Scroll-kompressori jne.

Samaisen pumpun sähköosasto..

Asennus 99% valmiina, vihreästä valosta näkee että pumppu on päällä.

Homman kokonaiskustannukset ovat reilut 20000eur, mutta tällä systeemillä vuosittaiset lämmityskulut ovat huomattavasti pelletin polttoa pienemmät, lisäksi järjestelmä on täysin vaivaton. Ensivaikutelma laitteistosta on hyvä!

Sitten saisikin purkaa vanhan kattilan ja stokerin pois.. :-)

Sivu 1 2