Focus 1.8 TDDI Ambiente STW -12/03

---

Vanhoja kuvia ja tarinaa:

Väri Honour Green

Vanteet Mille Miglia EV-S 7x18 ET40, kumit Nexen 225/40ZR18

Jouset Eibach Pro Kit -30mm2.4.2009 Vaihdoin Mondeon tähän siistikuntoiseen Fiikukseen Pikku-Jarilta Seinäjoelta. Papereita tutkiessani auto osoittautui hiihtäjälegenda Juha Miedon entiseksi :-)

Hain aamulla heti auton oston jälkeen huoltotarvikkeita Seinäjoen Fordilta. Vaihdoin illalla alkuperäisen soittimen tilalle JVC:n muistitikkua tukevan mallin. Alkuperäinen soitin on normaalia isompi joten ostin Ford-kaupasta adapterin ja välijohdon, olipahan helppo asennus :-)

Samalla vauhdilla tein autosta pikkuveroisen pakettiauton; Takapenkin istuinosa pois, kiinnityspulttien reikiin lukkoliiman kera ruuvit jotka katkaisin tasalta poikki. Sitten niskatuet pois ja selkänoja kumoon, lukitsin selkänojan ala-asentoonsa pannaksi laittamallani harjateräksellä jonka pujotin vielä komiantähäre tuollaiseen mustaan muoviputkeen. Harjateräs on päistään hitsattu kiinni auton koriin, joten tarvitaan rälläkkä että sen saa siitä pois.. Tuli mielestäni fiksu ja kunnollinen lopputulos:

3.4. Aamulla muutoskatsastus pakettiautoksi. Tilasin tummat sivuvilkut kaupasta. Illalla vaihdoin öljyt suodattimineen, ilmansuodattimen ja raitisilmasuodattimen. Kaikki olivat tosissaan vaihdon tarpeessa.

Pesin auton ja signeerasin heti omaisuuteni kuten tapoihin kuuluu..

Koska "peltivanteita ei tueta" -motto on pitänyt jo vuosia, laitoin Mondeosta periytyneet Anteran 15" vanteilla olevat Continentalin kitkapyörät alle. Kesäpyörät ovat vielä kaupassa..

8.4.2009. Eilen hain ja asensin tummat sivuvilkut merkkiä Depo. Tänään auto kävi takaosan lasien tummennuksessa Teippi-Ollilla Seinäjoella. Vanne- ja jousihaaveet ovat kovat näin keväällä..

9.4.2009. Kesäkesäkesäkesä..

Mille-Miglia EV-S 7x18" ET40, Nexen N7000 225/40ZR18

Vielä kun sais ne jouset..

19.4. Ostin eilen 2kpl Rainbow Hammer 10 subbareita, molemmissa 2kpl 2ohm puhekeloja.

Hammerit soveltuvat aika pieneen koteloon, alkaen 7 litraa/kpl, mutta isommassa pitäisi soida paremmin. Siirsin aiemmin jo vararenkaan omasta tilastaan kontin sivulle pystyyn, tuo kottikärrynpyörä kun ei paljoa tilaa vie, joten samaan pystytilaan en olisi subbaria saanut tehtyä. Aloin siis suunnitella varapyöräkoteloon subbarikoteloa, kahdeksankulmaista vanerikoteloa.

Pitkällisen pähkäilyn ja kyselyjen jälkeen totesin 23cm sivunpituudella tulevan max 60cm halkaisijaltaan kotelo. Sahasin 16cm (kotelon sisäkorkeus) vanerisoirosta 22,5 asteen kulmaan 8kpl 23cm pituisia palasia. Bruttotilavuutta kotelolle tulee noin 37 litraa.

Siinä palaset sommiteltuna. Kokosin kehikon liimalla ja ruuveilla. Leikkasin samaisesta vanerista pohjalevyn jonka niinikään kiinnitin kehikkoon. Jätin liimaukset kuivumaan.

25.4. Tiivistin kotelon saumat silikonilla eilen. Tänään hain Etrasta (ent. TKA) pari palaa bitumimattoa ja pehmeää liimattavaa vaimennusmattoa.

Illalla liimailin bitumimattoa varapyöräkotelon sivuille ja pohjaan:

26.4. Pyöräytin 4" rasiaporalla kotelon pohjaan reiän ja sovitin lootaa paikalleen.

Tuohon reiän päälle laitoin liimalla ja ruuveilla kiinni vanerinpalan tukkeeksi, ruuvasin samaisesta vanerista 2kpl M6 ruuveja läpi tuohon tunkin ja vararenkaan kiinnikkeeseen. Näin pysyy kotelo kiinni.. Seuraavaksi leikkasin koteloon kansilevyn ja siihen reiät elementeille. 10v vanha Gern -merkkinen kuviosahani otti ja lopahti VIHDOIN joten saan ostaa uuden huomenna kaupasta :-) Sain sillä leikattua reiät loppuun asti kikkailemalla.

Sovitin subbareita reikiin ja hyvin istuu. Ruuvasin liiman kera kansilevyn paikoilleen ja laitoin koteloon lisäjäykisteeksi pari vanerinpalaa.

Tuntuu olevan aika tukevasti kiinni jo näinkin, mutta päällipuolelle tulee vielä toki lisää kiinnikkeitä. Muistin omistavani pätkän paksua kaiutinjohtoa mutta kai muistin väärin, joten johto jäi vielä laittamatta.

Sahasin vielä sirkkelillä peitelevyn kutakuinkin muotoonsa auton alkuperäistä levyä mallina käyttäen. Viimeistelyt ja reikien teot odottavat uutta kuviosahaa.. :-)

30.4. Ostin jakohihnasarjan, jarrulevyt, -palat ja -kengät merkkiliikkeestä.

7.5. Aaltonen Motorsportilta tilaamani Eibach Pro Kit -30mm alustasarja tuli tänään. Koska etujarrujen laitto tuli ajankohtaiseksi myös juuri tänä päivänä laitoin samalla rupeamalla jarrulevyjen ja -palojen kanssa jouset ympäri asti ja taakse uudet koiranluut. Pari huonoa pimeäkuvaa otin kännykällä:

14.7.2009. Auto on pelannut moitteetta. Sillä on nyt ajettu reipas 10tkm tässä hieman päälle kolmessa kuukaudessa, joten kyllä Dieseliin siirtyminen käyttöauton kohdalla oli viisas veto. Minkäänlaisia vaivoja ei ole esiintynyt. Polttoaineen kulutus noilla leveillä kesäpyörillä mitenkään pihistelemättä noin 6 litraa sadalle.

Aloin kesäloman kunniaksi tekemään pian ajankohtaista jakopääremonttia. Auto sisälle talliin, keula pukeille, sisälokarit ja pohjapanssari pois, konetilan suojamuovi, cooleri pois, tämän jälkeen tuin moottorin kuvassa näkyvällä patentilla jotta sain moottorin kannattimen pois tieltä ja sain jakoremmin suojamuovin pois tieltä ja remmin näkyviin.

Tänään en sitä pidemmälle edennyt kun piti jatkaa ulkorakennuksen maalausta illalla kun kuumuus & paarmat häipyivät.. :-)

15.7. Remminvaihtoaikeet mielessä edelleen. Luin paketissa tulleet sekä Autodatan asennusohjeet läpi pariin kertaan ja yllätyksekseni ne olivat jopa samanlaiset! Minkäänlaisia YKK- tai muitakaan merkkejä en löytänyt jakopäästä, eikä niitä ohjeidenkaan mukaan ole. Päättelin yläkuolokohdan nokka-akselin uran asennosta. Eli kieputellaan moottoria myötäpäivään, hieman ennen ykkösen yläkuolokohtaa tyrkätään laturin lähistölle lohkoon tulpan tilalle erikoistyökalu eli suomeksi sanottuna M10 pultti (tätä varten piti irrottaa laturin käyttöakseli sekä ilmastoinnin kompura tieltä pois), kiepautetaan moottoria kunnes kampiakselin vastapaino tms vastaa pulttiin, tässä vaiheessa nokka-akselin takapäässä oleva hahlo pitäisi olla kannen suuntaisesti. Alakerta lukitaan irrottamalla startti ja laittamalla vauhtipyörä jumiin omavalmisteisella erikoistyökalulla.

Tein työtä käskettyä ja huomasin ettei nokan ura ole aivan kohdalla vaan hivenen myöhäisellä. Ohjeistuksessa erikseen kerrotaan että tämä nokan asento säädetään kohdalleen kun alakerta on lukittu ja uus remmi menossa paikalleen, eli nokkapyörä irti ja uus remmi paikalleen, nokkapyörä on nokka-akselissa kiinni kartiosovitteella joten se kiristetään oikeaan kohtaansa.

Siis vanhat remmi sekä kiristinpyörä pois ja nokkapyörä ulosvetäjällä irti (lähti sekin pienen suostuttelun jälkeen), uutta suoleen ja ohjeiden mukainen kiristys automaattikiristimelle (on muuten valovuoden edellä manuaalikiristimeen nähden näin amatööri-kotitarveseppää ajatellen, tuota ei voi saada väärään kireyteen kun tarkoituksella), nokka-akseli kohdalleen ja lukitus 6mm latan palalla ja nokkapyörä kiinni. Avot!

Sitten vain lukitustyökalut ja kohdistintappi pois ja räikällä pyörittelemään. KOPS - ei pyörikään.. Mitä ihmettä... Parin "kilauta kaverille" -puhelun ja hetken tuumailun jälkeen lukitsin ja kohdistin alakerran uudelleen kohtaansa, avasin nokkapyörän pultin, säädin nokan korvakuulolta samaan missä oli vanhallakin remmillä ja kiristin pultit. Nyt pyörii räikällä kevyesti.. Kasasin paikalleen startin, ilmastoinnin kompuran, laturin kardaanin, uuden moniurahihnan, jakopään suojakotelon ja moottorin kiinnikkeen. Laitoin auton käyntiin, lähti heti ja käy normaalisti. "Jee!". Seuraavalla remminvaihtokerralla säästän aikaa ja turhaa vaivaa enkä käytä koko kohdistustappia vaan kääntelen nokka-akselin uran kohdalleen johon kohtaan lukitsen alakerran ja yläkerran, vaihdan remmin ja olen tyytyväinen. Säästyy ainakin tunnin ylimääräinen ruuvaus (ilmastoinnin kompura, laturin kardaani, nokkapyörän irrotus ja säätö) ja tulee hyvä... Aivan eri asia korjaamolla jossa on oikeanlaiset erikoistyökalut käytössä!

Seuraavaksi vaihdoin öljyt ja suodattimen. Valvoline Diesel Turbo 15W-40 on todettu hyväksi kesäöljyksi, syksyllä kun taas saa vaihtaa öljyt ja silloin laitan 10W-40 tai 5W-40:t. Polttoainesuodatin vaihtui samaa kyytiä eikä tarvinnut edes ilmata kun muisti katsoa suodattimen kyljestä kuvan että täytä suodatin ennen asennusta. Seuraavaksi kävin vuotavan termostaattikotelon kimppuun, itse kotelo oli ehjä joten vaihdoin uuden termarin ja tiivisteen, kasasin silikonin kera. Silikonin kuivumista odotellessa vedin vahvistimen virtakaapelin kuskin puolen lokasuojan kautta sisälle kabiiniin huolellisesti muoviputkella suojaten ja nippusiteillä kiinnittäen, se taitanee olla ainut helppo reitti minkäänlaiselle johdolle. Silikonin kuivuttua kaadoin nesteet koneeseen ja pesin konehuoneen sekä etupyörien kotelot liuotinpesuaineella ja painepesurilla. Asensin välijäähdyttimen ja suojamuovit, pesin konetilan vielä kerran uudelleen. Kuivasin paineilmalla lopuksi huolella.

Seuraavaksi laitoin auton käyntiin. Öljynpainevalo ei sammu.. Sammui se vielä äsken ennen pesua kun käytin öljynvaihdon jälkeen.. Soitin taas kaverille josko olisi tietoa missä öljykello sijaitsee, varmaan kosteutta liittimessä tai liitin irronnut pesun yhteydessä. Suodattimen vieressä pitäisi olla mutten lattialla päin sitä löytänyt.. Puhaltelin konehuonetta vielä paineilmalla. Vedin vielä hifijohdon takakonttiin asti ja kokeilin uudelleen käyttää autoa, nyt valo sammuikin normaalisti, eli oli kaiketi vain kosteusvikaa.

Tänään tuli siis vaihdettua jakohihna ja kiristin, moniurahihna, termostaatti, öljyt ja suodatin, polttoainesuodatin, lisäksi tuli asennettua virtajohto vahvistinta varten ja pestyä konetila. Olis varmaan korjaamolta tullut 500eur lasku pelkistä töistä.. Olen tyytyväinen tähän päivään :-)

16.7. Ruiskuttelin etupyörien koteloihin kotelosuoja-aineet ja kasasin sisälokarit ja pohjapanssarin sekä renkaat paikoilleen. Asensin RCA johdot soittimelta takakonttiin, laitoin virtajohtoon kunnolliset liittimet ja sulakeboksin 100A sulakkeella, tein maajohdon, kytkin Hertz H230 vahvistimen ja asensin subbarit paikalleen, eli 2kpl Rainbow Hammer 10", kaksi 2ohm kelaa per subbari jotka mittauksessa olivatkin noin 2,6ohm mikä on tässä tapauksessa vain etu. Kytkin kummankin subbarin kelat sarjaan ja sen jälkeen subbarit keskenään rinnan, jolloin monoksi kytketyn vahvistimen näkemä impedanssi on 2,6ohm. Kivasti tuntuu soivan.

Siivoilin siinä auton sisätiloja ja käytin tyhjäkäynnillä samalla, ja päätin lähteä testilenkin kautta pesupaikalle autolla. Auto uudelleen käyntiin, vaihde päälle ja kierroksia -> rapisevaa meteliä moottoritilasta.. Äkkiä sammuksiin ja tutkimaan vikaa!

Odotin ensin pari minuuttia vitutuksen laantumista, ajatuksena että nyt ei mennyt kaikki hyvin.. Salamavauhdilla pyörä ja panssari pois, suojamuovit, cooleri, koneen korvake, startti, laturin akseli ym pois ja näin jakopäähän; remmi oli aivan löysällä mutta paikallaan; automaattikiristimen mekanismi totaalisen paskana.. Laitoinhan uuden merkkiliikkeen osan kuitenkin ja ohjeiden mukaan kiinni! Ei auta, kello käy jo iltaa eikä enää ole varmuutta mistään; onko jako kohdallaan, tuliko defektiä jne.. Mielentiintoinen havainto omasta työsuorituksesta oli, että ensimmäisellä kerralla purkaessa kesti varmaan pari tuntia kun rauhassa tutkien teki, tämä toinen purkukerta apinanraivolla meni jo noin 25 minuuttiin.. :-) Ja kun sain auton purettua, kaartoi emäntä pihaan Taunuksella - joka kävi viidellä..

17.7. Roikuin Ford-huollon oven kahvassa jo klo 7 huomatakseni että se aukenee 7.30.. Hain virallisen kohdistustapin lainaan, kiristinrullankin olisin kai ottanut mutta ei ollut hyllyssä ja luotan edelleenkin enemmän vanhaankin orggisosaan kun harakiriosaan.. Kotitalliin asap, kohdistustappi paikalleen ja alakerta lukkoon, nyt kun virallisella ajoitustapilla katsoin niin nokka oli lähes täydellisesti kohdallaan; siis se mun "silmällä säätö"; M10 pultilla tehty säätö oli aivan päin honkia, tietääpä tuonkin jatkossa että mikä tahansa M10 pultti ei ole sovelias tuohon virkaan.. Koska pidän mieluummin täydellisestä kuin lähes täydellisestä, otin nokkapyörän vielä irti ja säädin tuon vajaan minuutin verran nokkaa. nyt on juuri eikä melkein kohdallaan. Kasasin auton sillä vanhan remmin aikaisella kiristinrullalla ja pistin käyntiin, toimii täydellisesti myös testilenkillä. Kävipä tuuri ettei mennyt venttiileitä uusiksi, jos tuo olisi rikkoitunut ajossa niin voi voi.. Olin ennen klo 10 jo auton kanssa pesupaikalla puunaamassa :-)

21.7. Eilen ostin isot lisäpitkät, Bosch "Big Knick" 225, 37,5 referenssillä. Nämä ovat täysin lailliset kun kytkentä tehdään siten, ettei auton omat kaukovalot toimi yhtäaikaa Boschien kanssa. Mitäpä hyötyä omista "pitkistä" olisikaan näiden rinnalla?

Tänään kävin ostamassa uuden soittimen. Koska viikonloppuna hankkimani 4x4 Sierra oli hyvää soitinta vailla, harrastin kierrätystä siirtämällä Focuksessa hetken palvelleen muistitikkumallin JVC:n Sierraan, tilalle siis ostin Hifiluxista Seinäjoelta uuden Kenwoodin testivoittajasoittimen KDC-BT6544UY, jossa on vakiona mm. Bluetooth ja DSP.. Soittimen asensin heti paikalleen.

26.7. Tein Bosch 225 pitkille telineen, sellaisen joka ei jätä jälkiä olemassaolostaan autoon. Alhaalta kiinni rekisterikilven taustalevyn kansaa samoista ruuveista puskuriin, ylempää raudat menevät maskin ja puskurin välistä maskin taa jossa puskurin kiinnityspulttien alla raudat kiinni. Lisäksi laitoin normaalit ylätuet lampun ja maskin väliin. Voila:

Lamput ovat siis suurimmat Boschin valmistamat lisäpitkät mitä kaupasta saa, referenssiluku 37,5 per lamppu. Omat kaukovalot ovat kytketty pois toiminnasta joten systeemi on täysin laillinen, referenssiluvun ollen yhteensä lain sallimat 75. Omat lyhyet valot palavat pitkien kaverina, aivan kuten autossa alunperinkin.

Kun tulis nyt sitä pimeää niin vois säätää paremmin :-)

3.8.2009. Puuhasin subbareiden naamalevyn valmiiksi, kietaisin päälle varastoista löytynyttä verhoiluhuopaa ja tein rautaiset suojakalterit elementtien päälle. Ei mikään show-asennus, mutta tavoite on saavutettu; hyvin soivat subbarit ja tavaratilaa suunnilleen normaalisti; tuohon kun laittaa tavaratilan maton päälle, ei arvaa siellä subbareita olevankaan:

2.10. Auto on parhaillaan päivähoidossa ovien ruosteiden takuukorjauksen takia. Ostin Rengas Onlinesta uudet 215/35ZR18 Nankang NS-II renkaat kun Nexen N7000:t on ajettu kesässä sileiksi..

6.10. Takuukorjaukset tehtynä siististi, vaihdoin talvirenkaat alle.

28.10. Kytkimen pääsylinteri on alkanut vuotaa, akku osoittaa kypsymisen merkkejä (alkuperäinen vielä), hehkuista joku pimeänä ja seuraava öljynvaihtokin häämöttää. Nämä tulevat kaikki samalla kerralla kuntoon.. Osat hankittuna jo; kytkimen pääsylinteri merkkiliikkeestä noin 100eur, hehkut Bosch 45eur, Akku Vartan paras 74Ah malli 120eur..

19.7.2010. Keväällä piti laittaa takajarrut uusiksi kun rummusta nousi savu.. Oli kengästä lähtenyt hihna irti. Asensin viikko sitten autoon päivävalot, eli RL-merkinnällä varustetut ledit jotta saa ajaa päiväsaikaan ilman ajovaloja. Toinen lisäpitkä piti ostaa uusi kun kivi rikkoi vanhan. Tänään kaveri ruiskutteli pohjaan ruosteenestoaineet ja vaihtoi käsijarruvaijerin. Imuilman lämpötila-anturista antaa vikakoodia eli se pitää vaihdella. Kiitettävästi tämä on pelannut, kilometrejä mittarissa on nyt 340000km.. :-)

10.10.10. Kilsoja 349tkm. Vaihtelin eilen öljyt jne, siivosin takajarrut kun ne vinkuivat, ja vinkuvat edelleenkin.. :-/ Huomasin että etujarrupalat ovat aivan loppu. Ja koska tällä ajomäärällä näyttää siltä että renkaat per kesä menee sileiksi, kampesin ennakkoperintönä saadut Hakkapeliitta vitoset jo alle. 185/65R15... Ei näytä yhtään miltään, ja on huteran tuntuinen ajaa -> ei hyvä.. Kiinalainen 215/35ZR18 kumi on paljon jämäkämpi ja suuntavakaampi! Asialle pitää tehdä muutos...

Huomaa 2kk sitten asentamani päivävalot, joista toisesta on jo pari lediä pimeänä.. Halpaa ei sais ostaa :-/

20.2.2011. 358tkm taulussa ja jo nyt loppuivat alkuperäiset takaiskarit. Saksasta tilasin koko sarjan Bilstein -iskareita, jotka tänään vaihdoin vanhojen tilalle. Samalla vaihdoin taas öljyt ja suodattimen. Autossa on nyt erilaiset tummat alut alla, joilla uudet Nokian R kitkat kokoa 195/60R15.

26.4. Uusi kesä ja uudet Lenso D1R vanteet 215/40ZR17 Kenda Kaiser -renkailla:

Edessä 7x17" ET40 "front"

Takana 7x17" ET35 "rear"

Parempia kuvia tulee jahka auto on puhdas ja kuiva yhtä aikaa :-)

Tuli tähän oikea vikakin päälle. Voima hukassa ja mustaa savua reilusti. Näytti olevan vain ahtoputken ja coolerin välinen haitarikumi poikki. Toki ennen tätä havaintoa piti mm. lukea vikakoodit jne :-)

12.08.2011. Kilsoja mittarissa 372tkm. Sivun ekat kaks kuvaa uusittu :-)

23.10.2011. Syyshuollon aika, eikä mikään onnistunut... Ensiksi aloin vaihtaa etupyörän laakeria. Navan ja alapallonivelen välinen torx nylppääntyi pilalle, kaivoin sen hitsaamalla pois. Aikaa meni tunti, sisältäen pakollista hitsin korjausta. ABS-anturi piti irrottaa väkivalloin, toivottavasti jäi ehjäksi. Heti sokkapihtien löytämisen jälkeen pääsinkin irrottamaan vanhaa laakeria pesästään. Osina se lähti prässissä, sisäkooli vain rälläköiden irti navasta. Uutta laakeria paikalleen prässätessä oli hankalasti prässiin aseteltava napa kai jotenkin huonosti, ja painoin uuden laakerin säpäleiksi. Siinä meni 70eur... Kyrsimyksen saattelemana kaivoin uuden rikkoutuneen laakerin pois paikaltaan. Sunnuntaipäivä, ei osia mistään...

Tästä masentuneena päätin vaihtaa kolmeen muuhun nurkkaan talvirenkaat alle. Keväällä oli episodi uusien vanteiden muttereiden kanssa; mukana tulleiden 17mm kannalla olevan muttereiden päälle kun ei hylsy sopinut ohentamatta, eikä torx- tai kuusiokolomuttereita löytynyt Seinäjoelta siihen tärinään. Sain keväällä vanteet kiinni niillä 17mm muttereilla, nyt irrotusvaiheessa erikoishylsyni rikkui, irrottelin muttereita moneen kertaan korjatulla hylsyllä yli tunnin, viimeiset neljä kuitenkin hitsaamalla.. Ihme kun ei tullut vanteisiin jälkiä! Vielä huipennukseksi parkkipolttimon vaihdon takia piti akku käyttää irti jne.

Joku sentään onnistuikin. Nimittäin öljyn ja suodattimen vaihto, ilman-, raitisilma-, ja polttoainesuodattimien vaihdot :-)

24.10. Hain kaupasta uuden laakerin ja laitoin sen paikalleen. ABSitkin jäivät toimimaan. Jipii.

22.11.11. Uusittu kuluneen viikon aikana taka jarrukengät asennussarjoineen sekä puhaltimen moottori, 379tkm pyörähtää seuraavaksi tauluun.