Taunus 2.8 V6 aut. -73

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Osa 6.

23.5.2009. Taunuksen tekniikanvaihto 2.8 Cologne kutoselle ja C3 automaatille jatkuu. Aamulla käväisin tallissa, ei ollut enää öljylammikkoa alla joten korjaukseni onnistui siis. Kävin shoppailemassa osia ja tarvikkeita Seinäjoella. Tein pakoputket tänään valmiiksi, jätin välissä aiemmin olleet äänenvaimentimet vallan pois, eli putkisto on 2" putkea peltisarjojen jatkeena ja molemmin puolin autoa alusta loppuun asti, takapäässä yhdet n 15cm pitkät läpivirtausvaimentimet, 3" rosterihännät, H-putki on vaihteiston takaosan kohdalla. Ääntä on mukavasti mutta ei mun mielestä liikaa.. (Loud pipes save lives..) Käytin autoa paikallaan aika kauan kunnes nostin takapään ylös, että sain koittaa pyöriikö pyörät.. Ja kyllähän ne pyörii, eteen ja taakse, vaihteitakin tuntuu vaihtavan. Vaan lämmintä ei tule autoon sisälle eli vesi ei kierrä kunnolla.. Sammutin auton ja koneesta kuului korahteluja sekä monenlaisia ääniä joita ilma jäähdytysjärjestelmässä aiheuttaa. Nostin etupään tunkilla puoli metriä ilmaan ja lorinalla alkoi vettä painua koneen uumeniin. Lisäsin vettä varmaan viisi litraa ja samalla Valvoline Radiator Flushia pullollisen. Nyt kun käyttelin konetta, alkoi lämmintä tulla sisällekin. Mutta venakopan huohottimesta tulee vesipisaroita ja kermaa.. Tuo selittynee sillä (toivottavasti), että öljyn seassa saattaa olla vettä siksi, koska pesin moottorin painepesurilla kun se oli vielä irti, ja en ole vielä vaihtanut öljyjä. Vesihän kiehuu öljyä alemmassa lämpötilassa joten vaikka öljy ei kiehu, vesi kiehuu ja pyrkii ulos helpointa tietä.

Kun kone oli käytetty kuumaksi, sammutin sen ja annoin jäähtyä. Jäähtymistä odotellessa asensin kaasuvaijerin paikalleen ja fiksailin johtoja. Lisäsin vielä litran vaihteistoöljyä. Kaadoin moottoriöljyn sekaan Valvoline Engine Flush pullon. Totesin että venakoppien päihin tehdyistä putken läpivienneistä vuotaa öljyä koska letkuja on pitänyt käännellä asennusvaiheessa. Koneen jäähdyttyä laskin vedet pois ja lisäsin uutta huuhdellakseni järjestelmästä pesuaineet pois, keula ilmassa käytellen. Kun kone ei niellyt enempää vettä, laskin nokan maahan, katselin hirren pätkän penkiksi ja ajoin auton ulos tallista:

Tarkistin vaihteistoöljyn määrän ja nyt sitä on vihdoin oikea määrä, seitsemän litraa siis. Kaadoin hieman bensaa tankkiin koska tankkia koputellessani se kuulosti aivan tyhjältä vaikka auto vielä kävikin.. Koska pientä öljyvuotoa suurempaa ihmettelyä ei löytynyt, kävin kokeilemassa autoa takapihalla ja pihatiellä. Tonkii hienosti ja laatikko pelaa hyvin! Ja äänet on kauniit! Vesiletkuhuuhtelun jälkeen auto takas talliin ja aloin suunnitella paikkaa tänään ostamalleni huohotinsäiliölle:

Säiliö jäi vielä laittamatta kiinni, mutta paikka sille löytyi hetken hakemisen jälkeen, ja tein kiinnityspannan valmiiksi. Vaihdoin koneeseen uudet öljyt ja suodattimen vielä illan päätteeksi. Huomenna jatketaan..

24.5. Päästin aamulla taas vedet pois ja uudet sisälle. Käyttelin autoa jälleen nokka ilmassa kuumaksi asti, samalla siivoilin tallia. Otin kuskin istuimen työn alle koska muistan rikkoneeni parit housun persustat siinä.. Yksi penkin jousista oli katkennut ja jousen pää tehnyt penkkiin reiän josta jousi kutitteli farkkujen takamusta.. Korjasin jousen kupariputken pätkällä jonka sisälle ujutin molemmat jousen päät ja litistin putken jousen ympärille. Pysyy.. :-) Seuraavaksi kannoin penkit ulos aurinkoon ja pesin penkkipesurilla etupenkit ja takapenkin istuinosan. Autoon päin pesin samalla laitteella kattoverhoilun, hattuhyllyn ja takapenkin selkänojaosan. Pesin lasinpesuaineella takaosan lasit ja sivupaneelit. Laitoin lattiamaton paikalleen ja istuimet kiinni. Myös hienot juuri ostamani kumimatot löysivät kodin :-)

Kuvauksen jälkeen asensin soittimen ja keskikonsolin ym pientä. Aloin vaihtaa peilejä Engelmann-mallisiin ja tämän operaation vuoksi piti ovipahvit käyttää auki, joten vaihdoin samalla mutkalla olevat lasien sisemmät tiivisteet uusiin kun sellaiset olin ostanut joskus. Engelmannin sain vain hanttimiehen puolelle kiinni kun kuskin puoleisen muovinen kiinnikejalka katkesi yllättäen. Liimasin 2k-epoksilla kasaan, toivotaan... Konehuoneen puolelle asensin huohotinsäiliön kiinni ja kiristin alavesiletkun klemmarin kun oli piru jäänyt löysälle..

Päästin taas koneesta vedet pois ja nyt laitoin glykolia sekaan, eli uskoisin systeemin olevan puhdas ja käyttövalmis. Kun taas keula pystyssä käyttelin kuumaksi, säädin samalla seosruuveja rikkaammalle ja käyntiääni parani heti, samoin kierrosherkkyys jopa entisestään. Nyt kun autossa on penkit ja kaikki oleellinen kiinni, ajelin takapihalla ja pihatiellä testiajoa muutamaan kertaan, hyvin tuntuu kone ja laatikko toimivan ja vetoja piisaa aika mukavasti. Koitin jarrutella rajusti josko tuleva jarrujen elvytys olisi näin hitusen helpompaa. Tekemättömiä hommia jarrujen avaamisen lisäksi on ainakin akun kiinnitys, johtojen fiksaus, kickdown vaijerin kiinnitys (oh boy..), huohotinletkujen veto yms pientä. Kai konepellinkin siihen voisi laittaa paikalleen.. Mutta alkaa olemaan loppusuoralla tämä tekniikanmuutos ja kyllä hymyilyttää :-)

25.5. Otin tarrakilvet tälle ja huomiselle päivälle. Hain vähän letkuja ym pikku tarpeita päivällä. Kävin kyselemässä pissapojan jalkapumpun kumituttia vuotavan tilalle ja yllätys oli suuri kun Norjasta löytyi mulle osa, on siis tilauksessa :-)

Katselin kahvitunnilla tarvittavia dokumentteja tekniikan muutoskatsastusta varten kasaan; 1. Taunus mk1 vertailumoottoritodistus. 2. Selvitys siitä, että Taunuksen mk1-2-3 ovat keskenään vertailukelpoisia autoja. 3. Taunus mk2-3 vertailumoottoritodistus. 4. Taunus mk3 114hp koneesta dokumentti. 5. Fordilta paperi että 2.8 kaasarikoneessa on 135hp tehoa. 6. Täytin osaluettelon valmiiksi; moottori, vaihteistoj etujouset ja taka-akselisto vaihdettu. Moottoria siis verrataan mallisarjan suurimpaan 165-kiloiseen 2,3 litraiseen 114hp versioon jolloin tilavuutta voidaan suurentaa 25%, tehoa 20% ja painoa 20%.

Töistä kun pääsin säntäsin saman tien talliin ja auton kimppuun. Kokeilin asentaa eilen liimaamaani Engelmann peiliä mutta liimaus petti saman tien. Asensin huohotinletkut säiliölle ja pistin sähköjohtoja suojaputkeen ja muutakin pikku fiksailua. Vielä sais fiksailla mielin määrin lisääkin.. Kiristin laturin remmiä kun se tahtoi vinkua. Tein akulle miehekkäät kiinnitysraudat, nyt jos akku irtoaa niin lähtee puoli lokasuojaa mukana.. Virittelin kickdown-vaijerin toimintaan. Konepellin iskin paikalleen kun totesin konehuoneen olevan siinä iskussa kun pitääkin. Tarkistin vielä nesteet, moottori- ja vaihteistoöljyt jotka kaikki olivat ok.

Seuraavaksi jarrujen kimppuun. Käytin etusatulat irti ja kokeilin että männät liikkuvat, palat ja levyt tuohon onkin uusittu aivan hiljattain. Kiristin hieman etupyörien laakereita. Pistin pyöreäreikäiset Magnels Modular C:t eteenkin ja kiillotin ne kromivahalla. Takarummut käytin niinikään auki, uutta osaa sielläkin ja kaikki liikkui niinkuin pitääkin. Vanteiden kiillotusta sinnekin. Siinä samalla muistui mieleeni että oikea takapyöränlaakeri pitää ääntä, pitänee vaihtaa molemmat kerralla. Nyt kun auto on peiliä, mittarinvaijeria, pakkivaloja ja pissapoikaa vaille valmis tien päälle, pyysin emäntää ajamaan auton tallista pesupaikalle (kas hällä oli puhtaammat vaatteet..) ja pesin moottoritilan liuotinpesulla ja kuivasin paineilmalla.

Emäntä liimasi siirtotarrat laseihin ja lähdimme käymään Ilmajoella tankilla ja koeajolla. Auto toimii mahtavasti, kierroksia vain on maantieajossa reilusti kun on tottunut ylivaihdelaatikon mukavuuteen, mutta pakoäänen taajuus on juuri sopiva ettei arviolta noin 100kmh vauhdissa ota korviin yhtään. Pakoputkisto kolahtelee montuissa jonnekin takaosastaan ikävästi, mutta tuo on helppo korjata. Hauskaa tuntui olevan molemmilla osapuolilla vaikka iskarit ja jouset sekä puslat tuntuivat veltommilta kun muistinkaan.. No, niihin on helppo lääke olemassa, iskarit onkin jo ostettuna.

Kotiin päästyämme tarkistin että rekisterikilven tilat ovat kunnossa huomista varten. Edestä piti vanhat pultit irrotella lukkopihdeillä kun otin aikanaan poliisityylillä kilvet irti laiskuuksissani.. Korjasin sivupeilin kiinnikkeen tekemällä muovisen kiinnikkeen pohjaan uran ja siihen sopivan ohuen lattaraudan palasen laitoin kiinni Sikaflexillä ja parilla ruuvilla, ja nyt tästä rikkoutumattomasta lattaraudasta jalka kiinni autoon. Vaan itse peilin asentaminen jalkaansa ontui sekin koska jalka oli lohjennut enemmän kun luulin ja siitä lohkesi vielä palanen.. Siispä Sikaa väliin ja alapuolelta ruuvilla kiinni. Pysyy.. Tiivistin vielä hieman vasemman puolen venakoneiston voiteluputkea venakoppaan nähden Sialla. Tämän jälkeen siirryin sisätöihin ja siivosin etuosan lasit, kojelaudan ja ovipahvit huolella. Kaivoin vielä auton paperit valmiiksi aamua varten, "Taunustani taasen katsastutan..." :-)

26.5.2009. Ajoin auton puuhakilvillä konttorille. Matkalla tuulilasinpyyhkijät lopettivat toimintansa, kurvasin varaosakauppaan ja ostin pussillisen sulakkeita ja vaidoin heti pyyhkimien propun. Se kärähti saman tien. Auto nosturille työmaalla ja vika löytyi heti; pakkivalon johdot sulaneet kiinni pakoputkeen.. Sierrasta häipyy vilkut jos sama vahinko käy. Palanen teippiä ja nippuside johtoon ja uus sulake paikalleen, toimii. Kuskin puolen etupyöränlaakeri oli liian tiukalla, hölläsin sitä hieman. Pakoputki kolisi vänkärin penkin pitkällä olevaan kiinnityspulttiin, lyhensin sitä heti illalla kotona. Pohjahan tuossa on virheetön ja jarrut ottivat tasan, takaiskarit jotka ajossa tuntuvat veltoilta välttävät vielä mutta vaihdan ne kuitenkin parempiin (Konin säädettävät). Ei mitään sen ihmeempää vikaa, auto on nyt kilvissä ja muutosprosentteja 27% eli moottori, vaihteisto, taka-akseli ja etujouset joista jälkimmäiset on vaihdettu jo aiemmin.

Auto kääntää todellakin päät ja äänet on jotain mahtavaa :-) Perävälitys, 3,75:1 on hieman liian tiheä mutta sen kanssa pystyy elämään kyllä.

29.5. Ostin toissapäivänä Seinäjoen Fordilta takapyörien laakerit (hyllytavaraa..) ja Minimanista peräöljyä. Tänään aloin vaihtaa laakereita kun toisen metelöinti pahenee joka päivä. Avasin ensin perän luukun päästääkseni öljyt pois sen kautta, luukun raosta näkyy tihkuvan öljyä joten se pitää kuitenkin tiivistää. Tuo on nyt se perinteinen "iso Atlas" josta aina puhutaan:

Takapyörät ja jarrurummut pois, 17mm hylsyllä pyssyllä ampuen laakeripukin pultit pois ja miettimään menetelmää millä saisi vetoakselin pois.. Helppo keino oli käyttää kierretankoa ulosvetäjänä ja kumivasaralla kopistella akselin päähän ja näin tuli kuskin puolen akseli pois. Hanttimiehen puoli (se joka metelöi) olikin sitten LUJASSA, lopulta se irtosi kun pulttasin vanhan jarrulevyn väärin päin napaan ja hakkasin isolla lekalla hullun raivolla ja aika kauankin vielä..

Akselit kun sain irti, päästin vanhan "rymppirenkaan" ja laakerin rälläkällä paloiksi ja viimeistelin vasaralla, uuden laakerin koulutin rautaputkella ja lekalla tilaansa, uusien rymppirenkaiden kanssa käväisin lainaamassa naapurin kaasupillejä jotta sain renkaan keltahehkuiseksi ja kopisteltua paikalleen samaisella putkella:

Laitoin samalla pidemmät Sierran pultit napoihin jotta sopii joskus alumiinivannekin vielä alle. Tiivistin perän peltiluukun tiivistesilikonilla kiinni, tuuppasin vetoakselit paikalleen ja jarrut kokoon, lisäsin noin 1,2dl 80w-90 vaihteistoöljyä ja homma valmis. Todellisuudessa tämä ilta vastusti NIIN paljon että jos joka kommelluksen ja vastustuksen kirjaisi tänne niin tämä harrastus olisi jo vaarassa lopahtaa.. :-)

Auto on pelannut loistavasti koko ajan. Pari tankillista bensaa on jo saatu ajeltua.

30.5. Taunus tervehti tänään erästä harrastajatoveria pienenpienellä vesisuihkulla kun ihmeteltiin konepelti auki tekniikkaa.. Hassua sinällään, tuli ylävesiletkuun reikä siinä parkissa ollessa.. Oli konepelti ollut auki jo pari minuuttia kun alkas pissiä XD

meni letkua lyhentämällä hyväksi..

1.6. Emäntä raportoi eilen auton vuotavan molemmista päistään jotain. Tänään ajoin autolla töihin, jäähdytinnestevana seurasi loppumatkasta.. Ylävesiletku prkl vuotaa edelleen, kiristin klemmaria varalta. Nosturilla tutkin että perän peltiluukku on kaiketi ruostunut puhki, joten pitää ehjätä tai vaihtaa sekin. Kävin ruokatunnilla, taas vesivana seuranani joten hain yleismallisen 35mm vesiletkun ja pari klemmaria, vaihdoin työpäivän päätteeksi letkun uuteen ja huuhtelin konetilan. Vaan edelleen räppää vettä jostain, kaiketi ylävesiletkun ja imusarjan välisen nipan juuresta, ei tosinkaan paljoa.. Alkas kyrsiä, en tutkinut enempää.

Kotona kuitenkin kävin ruuvaamassa eilen Cortinaan hankkimastani samanlaisesta perästä ehjän näköisen peltiluukun irti ja laitoin sen liuotinpesuaineveteen likoamaan kun oli niin kamalassa sotkussa.

3.6. Matkahuolto kuljetti nopeusmittarinvaijerin sekä alkuperäisten pyöreiden umpioiden pohjat.

9.6. Viikonloppuna kaiken kiiren loputtua otin muutaman päivän likoamassa olleen perän takakannen käsittelyyn. Siivosin sen teräsharjalaikalla ja pensselöin ruosteensyöjäpohjamaalilla. Suihkutin päälle mattamustaa eilen ja tänään aamulla.

Eilen myös ostin venakoppien päihin soveltuvat hydrauliikkaläpiviennit ja muita tarpeita jotta saan yläkerran ulkopuolisen vuotelun toteutettua siistimmin ja pitävämmin.

Tänään rakensin ylävesiletkun uudelleen parhaan taitoni mukaan. Käyttelin auton kuumaksi ensin hetken keula ilmassa ja annoin vielä käydä sen aikaa kun pesin auton. Nyt ei ainakaan näkynyt vuotoja..

13.6. Ajelin eilen Taunuksella autoharrastajien kokoontumiseen Seinäjoelle, ollen ainoa ei-jenkkiautolla.. Siitä huolimatta Taunus herätti mielenkiintoa :-)

Vesivuotoja ei enää esiinny, mutta öljyä vuotaa neljästä kohdasta.. Siispä yhden kimppuun kävin tänään ja vaihdoin perän peltiluukun ehjään, mustaksi maalattuun. Nyt kaikki näkevät että tuollakin on käyty joskus.. Vaihdoin myös takaiskarit uusiin samalla kun vanhat olivat todella löysät (kenties alkuperäiset vielä, 185tkm ajettu auto kyseessä), yhden pultin kanssa meinasin tulla hulluksi mutta lähti se lopulta irti. Aikomus oli laittaa Konin jäykkyyssäädettävät jotka hankin viime kesänä "vähän käytettyinä", tarkempi tutkimus ja kokeilu ennen paikalleen laittoa osoitti toisen iskarin rikkinäiseksi; vuoti öljyä ja iskarissa tuntui selvä välys molemmissa ääriasennoissa.. Kaivoin tallin perältä uudet, käyttämättömät Motorcraftin perus iskarit ja pistin ne paikoilleen. Samalla parantelin pakoputkiston kiinnitystä ettei se kolahtele koriin montuissa. Muistin jopa laittaa perään öljyt lopuksi.. Testilenkillä käväisin ja auto on aivan eri planeetalta ajaa kun ennemmin.

8.7.2009. Mitään merkittävää ei ole tapahtunut, mutta jotain pitänee yrittää raapustaa tännekin välillä.

Viime Sunnuntaina tarjoutui tilaisuus mittailla tarkkoja kiihdytysaikoja kun kaverilla oli mukanaan GPS palikka ja kännykässä sille softa joka laski ennalta määrätyn kiihtyvyyden joko matkan tai nopeuden perusteella. 185/70R13 vanhat kovettuneet uusiorenkaat alla sekä kaksi isoa miestä (yhteensä +250kg) kyydissä ja tankki täynnä kokeiltiin kolme vetoa koko ajan parantaen:

1. veto: hanttimiehen puolen takapyörä jätti mustaa raitaa reilut 10 metriä, aika 0-100km/h 11,8sek.


2. veto: erilaista lähtötaktiikkaa käyttäen ja hetken lämmitysajelun seurauksena samainen pyörä suti enää noin 5 metriä ja 0-100km/h aika 10,7sek.


3. veto: ensin burnout jarrua vasten jonka jälkeen lähtö siten, että
molemmat pyörät sutivat noin puoli metriä -metrin ensin, pakkovaihteilla kuuteen tonniin asti kierrättäen ennen vaihtoa, aika 0-100km/h 9,9sek (toistaiseksi paras tulos)

Lisäksi mitattiin 60-100km/h kiihdytys johon aikaa kului 4,4 sekuntia. Varttimailia ei koitettu koska ajeltiin yleisellä tiellä (loppunopeus...). Mikäli pitoa löytyisi lisää, voisi mehulaatikollakin saada tuosta ajasta helpostikin vielä sekunnin verran pois.. Ja jos painoa säästää haluaisi niin normaalikokoinen kaveri kokeilemaan yksistään ja vajaammalla tankilla..

Kotiuduin juuri parin päivän Taunusmatkalta, puolitoista tankillista bensaa polttaneena. Ennen matkaan lähtöä moitin supsuttavaa pakosarjan tiivistettä, oli yksi sarjan ruuvi pudonnut pois ja toinenkin löysällä. Uusi pultti reikään ja loputkin kireälle..

Hyvin piisaa vetoja eikä ole pöllömpi ajaa, etupään huojahtelu vain häiritsee nyt kun takapää on timmi. Laatikko toimii moitteetta. Moottori vuotaa öljyä lukuisista eri paikoista rumasti, vuotojen kimppuun on pakko kai käydä seuraavaksi. Hanttimiehen puolen pakosarja tai pakoputken lähtö kolisee moottorijarrutuksissa hieman koriin, sitä pitää katsella kuntoon myös. Lisäksi kiusana on kuumana paikallaan ollessa vaihde päällä kummitteleva öljynpainevalo, tuo voinee selittyä öljykellolta haaroitetulla yläkerran voitelulla ja ehkä turhan notkealla öljyllä. Kuumana autoa saa sahata aika kauan käyntiin ajoittain, luulen että bensa höyrystyy kaasarissa tms. Pikku murheita siis, ei mitään ajoa haittaavaa toistaiseksi :-)

14.7. Irrotin eilen venakopat ja aloin suunnitella läpivientejä ulkopuoliselle yläkerran voitelulle. Kuinka ollakaan sain yhden ostamistani pienistä hydraulinipoista poikki ja ihan ilman väkivaltaa.. No, kiristin välikannen uudelleen ja säädin koneesta venttiilit, tällä kertaa kokeeksi ohjeen mukaiset pako 0,4 ja imu 0,35mm arvoihin, viimeksi säädin 0,2 ja 0,3mm säätöihin. Tänään hain kaupasta uusia nippoja pussillisen joista sain kaksi taas rikki joten sovelsin hieman, mutta nyt on yläkerran voitelu asiallisemmin toteutettu ja kunnon läpiviennit venakoppien päissä. Kasasin venakopat paikalleen ja käytin konetta. Selvästi karkeampi käyntiääni kun tiukemmilla välyksillä, mutta mennään nyt loppukesä noilla säädöillä jos ei ala ottamaan korviin liikaa. Pesin höyrypainepesurilla liuotinpesuaineen kera konehuoneen, puhaltelin kuivaksi ja jätin hetkeksi talliin kuivamaan. Menen vielä tähään vaihtamaan 20W50 Valvolinet uuden suodattimen kera koneeseen.

16.7. Tulpat oli pakko vaihtaa kun meinasi käydä viidellä aika-ajoin.. Jostain syystä jäi laittamatta uudet kun koneen paikalleen nostin? Nyt käy taas hienosti.

17.7. Seinäjoen Ford-huoltoon saapui tilaamaani alkuperäinen kuminen pissapojan jalkapumppu, jonka kävin noutamassa samalla kun Focukseen hain työkalun lainaan.

21.7. Käyntihäiriö eli ajoittainen viidellä käyminen tuli taas kyläilemään, ostin ja vaihdoin uudet tulpanjohdot, ajelin moniosaisen testilenkin ja nyt tuntuu pelaavan hienosti. Kehtaa taas lähteä ihmisten ilmoille.

2.8.2009. Viikonloppuna oli Karvia-päivät ja osallistuin perjantaina vanhojen ajoneuvojen kulkueeseen Taunuksella. Oli kivaa :-) 

Starttimoottori alkoi temppuilla, vaati koputtelua toimiakseen lauantaina, aattelin että heti kun kotiin pääsen niin startti käteen.. Kun Karviasta lähdin sunnuntaina jäi startti "päälle", sammutus ja uudelleenkäynnistys ja homma taas ok. Jouduin kuitenkin vielä kerran sammuttamaan matkalla auton Kurikassa serkun luona, josta sitten ei enää lähtenytkään Taunus käyntiin, tai lähti se, mutta startti pyöri mukana kunnes bendix antautui lopullisesti. Starttia silmäillessäni muistui mieleeni että kotona saattaa olla samanlainen startti jouten.. Siispä enomiehen kyyttäämänä käynti kotona ja vaihdoin siinä pihalla ehjän startin paikalleen:

Kuva by Ari. Huomaa pesunkestävät duunarivaatteet :-)

Homma kunnossa ja matka jatkui. Kiitos Pentti ja Ari avusta ja Antille lohdutusjuomasta jonka laitoin juuri jääkaappiin jäähylle :-)

6.10. Taunus pääsi talvilevolle.

21.3.2010. Kevätaurinko alkaa sulattaa lumia, joten on aika luoda katse rakkaaseen Taunukseen. Vaihdoin keulaan alkuperäisen maskin ja umpiot koska itse pidän enemmän tämän ikäisen Taunuksen vakiolookista:

Ruotsista on tulossa kesäksi toisenlaiset vanteet, niistä kuvia jahka lähetys saapuu.. Ennen kesää tehtäviä hommia: mittarinvaijerin asennus, pissapojan asennus, etuiskarien vaihto, peltisarjan ja pakoputken muokkaus, jarrujen kunnon tarkistus luonnollisesti, venttiilien säätö, soittimen ja mahdollisesti subbarien asennus jne. Aurinkolipat puuttuvat edelleen, saa kaupata jolla sellaisia on.

4.4. Siirsin auton talvisäilöstä autotalliin. Irrotin hanttimiehen puoleisen pakosarjan ja lyhensin sitä väliltä noin sentin jotta ei enää kolise tulipeltiin moottorijarrutuksessa..

Kääräisin uutta lämmöneristesukkaa päälle ja ahersin sarjan paikalleen. Voin kertoa ettei menny niinku elokuvissa; varmaan 2h pakersin neljää ruuvia kiinni... Vaihdoin samalla 20W-40 moottoriöljyt kun suodatin piti muutenkin irrotella pakosarjan tieltä pois. Huomasin laturin kiinnityspultin katkenneen joten laitoin ehjän tilalle.

5.4. Asensin nopeusmittarinvaijerin. Ekaa kertaa pelaa tuokin varuste mun aikana.. Aiemmassa A4LD laatikossa ei ollut kuin sähköinen lähtö ja viime kesänä ei ollut oikeanlaista vaijeria C3 lootaan.. Siksi on ollut telakalla koko mittari :-) Meinasin vaihtaa etuiskarit mutta löysinkin vain parin takaiskareita.. Muistini siis petti. No eivät nuo onneksi loput vielä ole, olisin vain halunnut eteen uudet kun takanakin on. Kiristin toista etupyöränlaakeria hieman ja käytin varalta kaikki jarrut auki vaikka turhaa työtä näytti olevan. Vaihdoin samalla eturenkaat taakse ja päinvastoin.

Pakoputken muokkaustakin piti vähän harrastaa. Apukuskin puoleinen pakoputki on kolissut johonkin koko loppukesän, lisäksi ulostulo sojotti mihin sattui ja putkien päät olivat eri mittaiset. Rälläköin putkeen poikkioimen ja käänsin vaimentimnen hyvään asentoon ja hitsasin kiinni. Lisäksi lyhensin toista putkenpäätä vähäsen, nyt näyttää about samanlaisilta ulostulot eikä kolise putkikaan enää runkoon. Samalla kiristin tankin kiinnityspantoja kun sekin on vajaana ollessaan pitänyt mekkalaa.

Pissapojan pumpun olisin asentanut vaan se taitaa olla Focuksen ovikotelossa vielä ja emäntä Focuksella töissä joten jäi tekemättä.. Sen sijaan kiinnitin subbarikotelon paikalleen ja paransin maadoituksia, paitsi vahvarin, myös akun ja rungon välistä maadoitusta. Plussakengän kanssa sai kans hiukan värkätä; uskon että nyt startti jaksaa viedä reippaammin varsinkin kun säädin kipinänkin paremmin kohdalleen kun oli liian aikaisella. Venttiilit säädin 0,2 / 0,25 arvoihin ja rapina hiljeni niinkun pitikin. Tyhjäsin huohotinsäiliöstä viime kesän skeidat pois. Lopuksi imuroin auton sisältä.. Uskoisin että kesä saa tulla pian! Harmi kun tuo 0,5km soratie on niin kuravelliä että auto menee akseleita myöten siinä niin ei malta vielä ottaa ajoon Taunusta.

17.4. Pian viikko ajeltu Taunuksella, toimii hienosti pientä pakoputken kolahtelua lukuunottamatta. Kuva tienpäältä:

25.4.2010 Pari kuvaa:

22.5.2010 Sain tällä viikolla tilaamani ilmanputsarin, jonka asensin paikalleen heti. Piti viritellä jonkun verran koska kyseessä on jenkki-Fordiin tarkoitettu pannu.. Kiitos MW vinkistä ja adapterista :-)

6.2.2011. Pikkuvikojen korjailua - kevättää mieltä jo niin lujaa :-) Viime kesänä murtui laturista korvake, ja jarrupääsylinteri alkoi vuotaa. Auto jäi ajosta pois jo Heinäkuun lopussa mm. näiden vikojen ja jaksamattoman korjaajan vuoksi :-) Laturi oli alunperinkin "väärän kätinen" eli se pääsi tärisemään liikaa, siksi korvake katkesi. Pari viikkoa sitten laitoin tilalle omasta romukasastani löytyneen oikeanlaisen laturin, joka on nyt kunnolla kiinni:

Samalla irrottelin pääsylinterin, purkasin, hoonasin ja vaihdoin uuden tiivistesarjan, jonka ostin Motonetistä, kun muualta sitä ei saanut tilaamallakaan. On sama kun jossain Volvossa kuulemma. Aika moni muukin osa on yhteensopiva Volvon osien kanssa:

Samalla maalasin pääsylinterin ja tehostimen uudelleen mustaksi.

Mangelseilla on nyt upouudet 205/60R13 Nankang kumit, eteen ostin ja vaihdoin tänään uudet Monroe iskarit. Nuo renkaat ovat pari senttiä matalammat kuin vanhat, jolla saattaa olla posiivinen vaikutus kiihtyvyyteen, mutta negatiivinen polttoaineen kulutukseen (mitä väliä?), mutta todella negatiivinen vaikutus maantieajon kierroksiin; jo edellisilläkin 185/70R13 kumeilla satasen vauhdissa oli yli 3200rpm koneessa - pakoäänien ollessa kovat...

Jatkuu osassa 7.

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10