Taunus 1.8i Zetec TIC -77

Osa 1 2 3 4 5

Osa 1.

Ostettu kuvien kunnossa 2.6.2009.

Hyvä korinen lähes 15v seissyt Taunus jossa jo ostohetkellä oli paikallaan ahdettu 1,8-litrainen Zetec moottori, Megasquirt säädettävä ruisku ja EDIS4 hukkakipinä, kiinalainen välijäähdytin, Garrett TO3/4 ahdin jne. 2,5" putkisto uusista värkeistä on mutta se kaipaa osittaista uudelleentekoa.

Konetilasta löytyy dumppi, huohotinsäiliö jne wannabe-osia vaikka muille jakaa. Autossa on jo valmiiksi (liian äkäinen) levyjarrutakapää paikallaan, käsijarru on kytkemättä toimintaan.

Varapyöräkoteloon on asennettu bensapumput, -suodattimet ja kerääjäsäiliö.

Sisältä auto on ehjää perus-Taunusta mustalla sisustalla. Ratti, ahtopainemittari ja Megan boksi poikkeavat vakiosta.

Turbotaunus on projektiulkoasustaan huolimatta avaimesta käyntiin lähtevää mallia ja ajokuntoinen, eli testilenkkiä tuli ajeltua ilman ikkunoita ja sisustaa 0,3bar ahdon turvin, vakio suuttimet loppuvat siihen mutta mukana tulivat 377cc suuttimet jne sälää. Heti piti kokeilla löytävätkö läppäri ja Mega toisensa, ja ainakin jotain eloa on. Hirvittävän rikkaalla käy tyhjää..

Ulkoasun laiton ja kasauksen lisäksi tekemistä on mm. pakoputken muokkaus, käsijarruvaijerin keksiminen, öljyvuotojen korjaus, suuttimien vaihto, Megan säätö ja eritoten sen opettelu sekä varmasti tuhat ja yksi muuta hommaa.

3.6. Koritinailun opettelua.. Moista hommaa en ole ennen tehnyt joten vinkkejä on pitänyt kysellä kavereilta.. Miksi siis tinaamista? Jokainen joskus autoa hitsannut tietää että hitsauskohdat ovat alttiita uudelleen ruostumiselle. Pakkeli on sen verran harvaa tavaraa että siihen imeytyy kosteutta jos hitsisaumassa on pienikin huokonen avoinna - ja niitähän on aina.. Tina tiivistää sauman ja todelliset alan miehet eivät paklaa ollenkaan vaan tinan päälle pohjamaalaus, mutta ajattelin nyt nuo hitsatut kohdat tinata ja sitten pakkelilla tasoittaa.. HUOM! Jos joku nyt tästä ottaa mallia ja epäonnistuu niin täysin oma vika, tämä on opettelua kaikki tyynni.. :-)

Ostin siis aamulla pari tankoa koritinaa ja pohjusteainetta purkillisen. Lisäksi mukaan tarttui purkillinen ruosteensyöjää, jonka kerrotaan tunkeutuvan ruosteen läpi pysäyttäen ruostumisen ja muodostaen pohjamaalikalvon. Tätä jälkimmäistä tavaraa ajattelin laittaa noihin nylonlaikalla aukaistuihin ruostekuprukohtiin; kaikkea kun ei voi saada laikalla pois syvimmistä kohdista. Värkit maksoivat noin 35eur yhteensä.

Tallissa siivosin malliksi pari helpon näköistä hitsipaikkaa teräsharjalaikalla puhtaaksi ja levitin niihin pohjustusainetta kalvon. Tuollaisella halvalla kaasutoholla lämmitin pohjustusainetta kunnes sen väri muuttui kullan väriseksi, jonka jälkeen pyyhin aineen pinnalta pois paperilla. Tämän jälkeen lämmitin peltiä toholla ja tökin tinatankoa siihen niin että tinaa jäi mielestäni sopiva määrä peltiin. Kuumentelin peltiä varovasti ja pellinpalalla tasoitin tinaa joka kohtaan. Lopuksi lämmittelin vielä toholla varovasti ja näin ensikosketukseni koritinailun maailmaan on koettuna, ja amatööriksi olen lopputulokseen tyytyväinen. Tinan asetuttua putsasin vielä teräsharjalaikalla paikat ja pyyhin rasvanpoistoaineella jäämät pois:

Seuraavaksi alkoi tuo mystinen ruosteensyöjä kiinnostaa. Ohjeiden mukaan kaadoin mömmöä pienen määrän cokispullon pohjasta tekemääni astiaan ja sivelin pensselillä rosokohtiin tavaraa. Purkissa luki että ruosteen kohta muuttuu mustaksi, mutta violetilta tuo näyttää.. Enivei, pensselöin uuden kerroksen varttin kuluttua, ohjeiden mukaisesti.

Aika näyttää kuinka aineet toimivat.

5.6. Ostin mekaanisen öljynpainemittarin joka on samaa "vanhan näköistä" sarjaa ahtopainemittarin kanssa.

Illalla käväisin tallissa puuhailemassa. Tuo edellisen kuvan aine oli muuttunut tuollaiseksi kuivuttuaan:

Paikkasin yhden ja ainoan (?) kesken olevan hitsipaikan tuulilasin karmin alanurkasta. Hioin saumat, tinasin, hioin taas ja kittasin.

Tinasin myös takasivulasin karmin hitsipaikan.

Aiemmin tinaamani hanttimiehen puolen paikat hioin ja kittasin myös. Sellaista opettelua tämä homma mulle on..

9.6. Ostin romikselta Nissan 200SX:n 377cc suuttimille sopivat johtoliittimet, kustannukset 5eur. -95 1.6 Primeran johtosarjasta ne napsaisin Leathermaneilla irti.. Seinäjoen Ford-kaupasta hain öljynsuodattimen eilen.

Laitoin takalasin paikoilleen kun en sen irti ololle mitään syytä löytänyt. Vanhalla konstilla meni helposti, sähköjohto tiivisteuraan, voitelu nestemäisellä mäntysuovalla ja kaveri nojaamaan kevyesti lasiin, itse autoon sisälle vetelemään johdosta. Asennus kesti johdon ja mäntysuovan etsimisen kera noin 5min.. Hioin kuskin puolen takasivuikkunan karmista tinaamani paikan siistiksi ja suihkutin pohjamaalia sekä pintaan jotain varastoista löytynyttä kamalan väristä pintamaalia.. Tuo paikka ei näy tiivisteen alta minnekään, joten en todellakaan alkanut siihen ostamaan erikseen pientä rippua maalia..

Toisen puolen vastaavat paikat kaipasivat vain teräsharjausta, vähäsen tinausta ja päälle ruosteensyöjämaalia jota pensselöin lisäksi jokaiseen löytämääni auki laikattuun syöpymään ympäri autoa.

10.6. Kävin aamulla tilaamassa suuttimiin Zetecin omat tiivisteet Ford-kaupasta.

Hioin epäkeskolla tuulilasin alanurkan paklauskohdat, suihkutin niihin sekä hanttimiehen puolen takasivulasin karmin työstettyihin kohtiin pohjamaalia ja pintamaalia. Muistin jopa laittaa noihin kohtiin kuuluvat vesiputket paikalleen.. Jatkoin jo aloitettuja pikku muokkaushitsauksia etupuskurin poiston osalta: kuskin puolen etunurkan paikan hitsasin umpeen asti, poistin hanttimiehenkin puolelta lokasuojan kiinnityspultin ja korvasin sen hitsaamalla, hitsasin jo rälläköidyt hiekkapellin ja naamapellin liitossauman kohdat pisteillä kiinni, rälläköin lopulta hetken mielijohteesta paikalleen jätetyn osan tuosta em. peltien välihuulloksesta pois ja niinikään hitsailin pisteillä kiinni. Aion vielä hitsata täyteen asti vaan nyt loppui jaksaminen tuon suhteen. Hitsasin jo myös toisen puskurin kiinnitysraudan rei´istä umpeen, suunnitelmana siisti ja tasainen puskuriton keulan ilme. Kivasti vilkuilee tuo välijäähdytin tuolta maskin takaa.. :-)

Laitoin tuulilasin sekä takasivuikkunat paikalleen. Ihme kyllä homma onnistui ihan yksinkin vaikka tuulilasin kimpussa saikin hetken harjoitella.

11.6. Hain aamulla tarvikkeita mm. tinaa, pakkelia ja pohjamaalia.

Illalla laitoin etuistuimet paikalleen ja siistin enimpiä pölyjä sisältä. Kävin kähveltämässä varaosa-Sierrasta jarrupaineen kuristimen jonka ruuvasin takapään jarrulinjan väliin ja ilmasin emännän kanssa jarrut. Tutkin auton alla ilmausruuveja availlessani takajarrujen toteutusta ym ja tein siinä samalla puuhalistaa mieleeni.. Kallistuksenvakaaja näytti olevan myös takana, ainakaan vanhemmissa Taunuksissa sitä ei ole vakiona.

Testilenkkiä ajelin pitkin takapihaa ja pihatietä, jarrusuhde parantui mutta ei tarpeeksi eli pitää tehdä asialle vielä jotain. Öljynkäry tulee perässä, lähinnä moottorijarrutuksissa, saattaa olla vanhoista ohjurinkumeista sekä bensansekaisesta ja laihasta vanhasta öljystä (toivon niin). Mukavalta tuo tuntuu näin pikkupaineillakin jo vaikka alusta on jotain aivan kamalaa..

Puuhalistalla vielä koritöiden lisäksi ainakin:

-Käsijarruvaijerin keksiminen

-Takajarruvoiman vähentäminen

-Uudet jarrulevyt ainakin taakse

-Iskarit (sattuu olemaan hyllyssä uudet)

-Madallus (eteen cossu scorpion takajousista laikatut jämäkät, taakse kai laikatut vakiot)

-Suuttimien vaihto isompiin ja Megan säätö niille

-Öljyvuotojen tilkintä

-Lämpömittari ym toimintaan, öljynpainemittarin asennus

-Jäähdytysjärjestelmän huuhtelu ja testaus kiertääkö vesi..

-Jakohihnan vaihto ym huollot

-Pakoputken loppuosan uudelleen rakennus

-Turbon ja downpipen välisen liitoksen tiivistys

+Noin 200 muuta pikkuhommaa..

20.6. Ostin tuossa viikolla ABS-Sierran käsijarruvaijerin.

Eilen opettelin hieman MegaSquirtin säätöä, kyllä se ainakin tottelee kun tietäis mitä sille tekis :-)

Tänään vääntäydyin talliin ja tinasin saumoja. Molemmin puolin korjatut takalokasuojien kaaret ja takahelmat ym tuli tinattua ja onnistuikin kohtuu hyvin kun malttoi rauhassa tehdä. Hioin tasaisemmaksi, huolellisen siivouksen ja rasvanpoiston jälkeen suihkutin Finscon pohjamaalia paljaisiin ja tinattuihin kohtiin. Tasaista en edes yrittänyt, pakkelilla saa hoitaa sen puolen.

24.6. Pilaamattomat takavalot ostettu. Muokkasin tämän erikseen tänne projektiosioon, kuten tapana on ennenkin ollut. Jatkuu osassa 2.

Osa 1 2 3 4 5