Opel Ascona B 2.0S -80

1 2 3

Kukapa nyt ei haluaisi omistaa B-Asconaa? Tälläinen projekti kulkeutui Mutterimäelle 8.2.2013. Kuten kuvasta näkyy, on auto pro-jek-ti maalauksen osalta. Ascona on kilvissä, leima loppunut viime marraskuussa.

Koneena on 2.0 CIH pata jossa 2.0E -mallin ruisku (Bosch L-Jetronic) ja 2.2 -mallin venakoppa :-)

Hitsaamista tässä ei tämän hetkisten tietojen mukaan ole. Ainoastaan konepelti on kamalan ruosteinen.

Ostoslistalla ainakin dieselin hyvä konepelti, maski, etupuskuri, etu- ja takaspoilerit, kattoverhoilu, kippaavat sport etupenkit, huulivanteet. Kenties mieto virinokka...

11.2.2013. Avasin venakopan koska sieltä suunnalta kuului kovaa rapinaa :-) Venttiilit säädin hyväksi, silti rapisee. Ilmeisesti nokka-akseli on hydraulinostimille tarkoitettu versio, joten tilasin sarjan hydraulinostimia. Tupla venajouset näkyi olevan paikallaan, kun tietäisi mikä tuo nokka on. Venttiilien säätämisen jälkeen pesin konehuoneen ja huuhtelin auton muutenkin.

12.2. Ostin lasikuituiset "400-look" -puskurit :-)

1.5. Hankin vanteiksi vanhat MiM Brescia Sport 7x15" ET13.

30.6. Kävin ostamassa ehjän, eli siis vain vähän töitä vaativan, konepellin. Sattui vielä olemaan diesel malli, eli kyhmyllä varustettu :-) Samalla kerralla tarttui matkaan taustapeili ja aurinkoläpät.

13.8. Takaspoileri hankittu.

5.9.2013. Ajoin viikko sitten Asconan talliin ja aloin tutkia venttiilikoneiston rapinaa. Vaihdoin kovien nostimien tilalle hydraulit, ja säädin ohjeen mukaisesti välyksen nollaan ja siitä kiinni päin noin 3/4 kierrosta. Siinä konetta käytellessä huomasin että pari säätömutteria on leikkautunut eikä säädä kunnolla, siispä jätin homman sikseen ja hain muutaman ehjän mutterin ja pinnapultin. Samalla mukaan tarttui ehjä kojelauta.

Kun sain osia, ryhdyin eilen vaihtamaan niitä ehjiksi ja käyttelin konetta. Nostimet rapisevat koska eivät saa öljyä... Eli yläkertaan ei tule muuta kuin nokkaketjun roiskima öljy. Siispä nokan irrotukseen...

Eihän se nokkaratas lähtenyt tuolta irti kun ketjussa ei ole jatkosta. Siispä tänään talliin ja hattu pois paikaltaan. Alakerta näyttää siistiltä, jopa hoonausjäljet näkyvissä, laatassa 20S merkintä.

Kansi näyttää juuri laitetulta; venttiilit ja jouset ainakin uudet. Vikakin löytyi; nokka-akselin ensimmäisen kaulan "läpi" pitää mennä öljy yläkertaan eli laakerissa tai nokassa pitää olla ura öljylle. Nyt ei ole kummassakaan.

Kannessa on merkintä X20P ja vuosileima 78. Vakiolta näyttää silmämääräisesti. Venttiilit 42mm/36mm. Seuraavaksi metsästämään oikeanlaista nokkaa...

7.9.

Irrotin lasit, lukkopesät, loput tiivisteet ja kahvat. Tyhjäsin kaiken irtoromun pois autosta ja tutkin korin kuntoa. Kolme ruostekohtaa löytyi, niistä pahin kuvassa.

Syyskuun lopulla sain auton siihen malliin että kone on kasassa. Kent Cams OP234 nokka paikallaan ja toimii. Auto lähti syyskuun viimeisellä viikolla maalarille:

Aika pikaiseen tahtiin se edistyikin, vaikka edellinen "maalaustyö" oli tehty kiillon päälle mukaanlukien paklaus.. Kaikki pois ja pellit suoriksi, ja uusi kittaus.

12.10. Tuoretta maalipintaa käyty ihailemassa kammiossa :-) Maalarimestarina hääri Jonne Laitanen! Väri Daihatsu Dark Grey met.

13.10. Ascona haettu kotiin.

7.1.2014. Pitkästä aikaa muistin päivittä tännekin. Konetila tuli mattamustattua tuossa pari kuukautta sitten.

Eilen asennettiin konepelti paikalleen kun oli sopivasti apujoukkoja tallissa :-)

Tilasin uuden kattoverhoilun Saksasta.

Jatkuu osassa 2.

1 2 3