Sierra 1.6 Laser @ 3.0 Essex -89

Osa 1 2 3 4 5 6

Osa 1. 1.5.2005. Ostin -89 Laser sierran ilman vaihdelaatikkoa.. Auto on kaikin puolin siisti, siinä on tehtaan luukku ja ABS jarrut normi Laser varusteiden lisäksi.

Auto on poistettu kilvistä jokin aika sitten, tekstarihaku osoitti että ajoneuvovero rästissä.. Säikäytti hieman mutta soitin AKEn veroneuvontaan ja selvisi että autoliike Mesin Oy (josta auto on joskus haettu ennen minua) on jättänyt maksamatta vajaat 30eur, eli ei siis huolta aiheesta. Lupasivat laittaa karhun menemään sinne.

Auto on väriltään "Antique Bronz", ruostevaurioita ei ole kuin etuovien takasaumoissa perinteisesti. Sisältä auto on siisti. Koneena sykkii (?) 1.6 E-max, vaihdelaatikkoa ei autokaupan mukana seurannut mutta type9 siellä ollut on.

Suunnitelma ainakin tässä vaiheessa on laittaa autoon 3.0 Essex moottori ihan vaan sen takia koska sellaista ei tehtaalta lähtien ole Sierran keulalla ollut. Vaihteistoksi type9 tai MT-75 kumpiko nyt sattuu löytymään. XR4i perä ja 2.0 vetarit odottavat hyllyssä.

Tämä on suht helppo kutosprojekti koska ABS jarrullisessa on levyt myös takana ja etulevyt saman kokoiset kun V6 malleissa eli niiltä osin muutoksia ei vaadita. Edelleen helppoa olisi rakentaa ihan mikä vaan max. 264hp kone tähän (vaikka V6 parilla Holsetilla?), koska Cossu on samaa mallisarjaa ja 4wd:n 220hp + 20% = 264hp, tällöin siis vaaditaan Cosworth jarrut mkl. ABSit, piankos ne levyt ja satulat vaihtaa jos tarve vaatii.

Olen varautunut suurimpiin töihin moottorin korvakkeiden tekemisessä. Autodatan tietojen mukaan pitäisi päästöt mennä ainakin läpi vaikka laitetaankin 70-luvun moottori..

05.05.05. Haettiin Ylistarosta -75 Caprista lähtöisin oleva 3.0 Essex moottori sekä siihen sovitettu type9 vaihteisto kotiin.

Koneessa on Lumenition kärjetön sytkä, Peltisarjat, virinokka yms kivaa. Essex painaa kuin synti vrt. Cologne...

Pakkasproppuja pitää uusia, samoin bensapumppu pitää ostaa. Muutoin mukana tuli startti ja laturi (vaikka ovat kyllä made by "Prince on darkness") yms tarpeelliset.

Hyvältä vaikuttaneen Weberin päällä lepää K&N filteri.

Saas nähdä pysyykö auton ulkokuorikaan entisellään, nyt kun tekniikka muuttuu erikoisemmaksi.

7.5. Työnnettiin isän kanssa Sierra Essexin viereen heti aamusta ja nyppäsin 1.6 OHC:n pois.

Siinä nyt olisi johonkin takavetofordiin hyvä vaihtomoottori tarjolla sopivasti (tiedustella saa s-postilla...) :-)

Sovittelin kutosmoottoria moottoritilaan aluksi ilman vaihteistoa. Näyttää yhtäkkiseltään hyvältä!

8.5. Äitienpäiväaterian jälkeen päätin laatia pakollista ostoslistaa:

-Pakosarjan ja venttiilikoppien tiivisteet

-Muutama lohkon vesiplommi

-Pakoputkitarpeita

-DOHC/V6 Syyläri

-Vaihteiston kannatinpalkki

-Tulpat

-Öljyt moottoriin ja vaihteistoon

Lisäksi visio ulkokuoresta alkaa hahmottua, (lähes) täydellinen ostoslista löytyy täältä.

Kytkimen tarkistuksen ja hyväksi toteamisen jälkeen niputin koneen ja loodan kasaan ja alettiin isän kanssa sovittelemaan pakettia tilaansa. Pikku punnauksen jälkeen se sinne luiskahti ja tutkimustyö saattoi alkaa. Huomasin että nurkissa pyörinyt vaihteiston kannatinpalkki on vääränlainen, eli JOS JOLLAIN ON TARJOLLA "LEVEÄMMÄN" MALLISTA TYPE9 KANNATINPALKKIA NIIN TARJOTKAA PIKAISESTI VAIKKA TEKSTARILLA P. 044-3498899

Öljypohja ja etupalkki muodostavat pahimman ongelman. Eli tällä hetkellä kun laatikko ei ole tarpeeksi ylhäällä näyttäisi siltä että koko paketti jää noin 2-3cm liian taakse (mikä sinällään olisi vain parempi painojakaumaa ajatellen) koska öljypohja ottaa kiinni palkkiin. Tämä tuo mukanaan kasan ongelmia; pieniä ja suurempia. Eli vaihdekeppi tulisi eri kohtaan ja kardaania täytyisi lyhentää, lisäksi peltisarjojen sopivuuden kannalta olisi parempi jos konetta saisi edemmäs. Toisaalta jos muokkaan öljypohjaa hieman jää laatikko alkuperäiselle paikalleen.. Jälkimmäinen keino lienee parempi, sillä niinkuin kuvasta näkyy on koneen edessä reilusti tilaa tarjolla.

Katkaisin peltisarjoista ylimääräiset hännät pois ja sovitin paikoilleen. Jahka saan konetta pari senttiä eteenpäin uskon peltisarjojen, startin ja koneen korvakkeiden istuvan suhteellisen kivuttomasti tilaansa. Isä oli kyllä sitä mieltä että ahdastakin saattaa tulla.. :-)

Siinä vielä jonkinlainen kuva shifteristä, eli kovin paljosta ei ole toleranssi kiinni kun keppi jo näkyy oikeasta aukosta ja vaihteet menevät päälle. Kolmetonnisen Caprin kytkinkoppa on uskomattoman raskas ja suurikokoinen, voi olla että joudun sitä hieman muokkaamaan vahvikkeiden osalta ettei vain kolise kardaanitunneliin montuissa.

Mittailin ja suunnittelin siinä kaikenlaista, heti kun vain saan jostain sen kannatinpalkin voin alkaa suunnitella koneen korvakkeita. Niitä kun ei ole olemassa niin täytyy siis tehdä itse.

13. päivä Toukokuuta ja perjantai. Hankin kuluneen viikon aikana autoon oikeanlaisen jäähdyttimen, flektit ja vaihteiston kannakkeen. Ostin myös tulpat, termarin, öljyä koneeseen ja laatikkoon, bensapumpun jne sekä tilasin pakosarjan- ja venttiilikoppien tiivisteet.

Perjantaina irrotin vanhan syylärin, asensin bensapumpun, huuhtelin jäähdytysjärjestelmän ja laitoin uuden termarin kiinni. Lauantai meni farkksierran hakureissulla, sunnuntaina suunnittelin ja kuusailin pitkin päivää mutta mitään näkyvää ei tullut aikaiseksi.

Jatkuu osassa 2

Osa 1 2 3 4 5 6