Mondeo 1.8i CLX automatic -94

Osa 1 2 3

Metun "uusi" käyttis, ostettu Joulukuussa 2007 puolikuntoisena; automaattilaatikko ei kytke ylivaihteelle, kickdown ei toimi kunnolla, vaihtohetket on mitä sattuu, nopeusmittari ei toimi.. Siis ihan normaali mun ostamaksi autoksi :-)

Ostin auton vioista huolimatta toki sopuisan hinnan mutta myös sen takia että autolla on ajettu vasta 184tkm josta huoltokirja, pohjassa on paksu massakerros joka paikassa eikä ruosteesta näy merkkiäkään. Ovienkin raoista tursuaa ruosteenestoaine. Autolla on ollut yksi omistaja ennen Timoa joka myi parin kuukauden omistuksen jälkeen auton mulle vikoineen.

Kutakuinkin karvalakkimallihan tuo on. Keskuslukko on sentäs ja cruise jälkiasennuksena, tosin sekään ei toimi..

Eka homma oli hoitaa katsastus pois alta, leima kun oli loppumaisillaan. Naputtavaa koiranluuta ja lievää putkivuotoa lukuunottamatta ei mitään ihmeellistä. Sony 7500 cd/mp3-soitin asentui samalla kun suuvasin myyjälle jääneen yksilön irti.

Laatikkoviasta johtuen ostin seuraavana päivänä varaosiksi saman ikäisen kansivikaisen manuaalivaihteisen 2.0 farmarin josta meinasin laittaa manuaaliaskin tomaatin tilalle mikäli se ei ala vähällä toimimaan. Tuo farkun loppu on osina myynnissä.

Aloin pohtimaan ja tutkimaan Googlella mikä automaattia mahtaa vaivata. Laatikkoon oli jo vaihdettu turbiinin nopeusanturi ennemmin eikä vika ollut korjaantunut sillä. Minä puolestani löysin googlella tiedon että on siinä vielä nopeusanturikin eli VSS (Vehicle speed sensor). Niinpä ostin suosiolla uuden nopeusmittarin pyöritinrattaan kun luin niitä menneen usein rikki ja hintaakin oli vain muutama euro uudella. Sitä vaihtaessani huomasin vanhan rattaan olevan muodottomaksi muuttunut ja lisäksi vss-anturin muovinen akseli oli poikki. Korjasin vanhan akselin ja sain nopeusmittarin pelaamaan mutta loota ei vieläkään toiminut. Tilasin uuden anturin ovaalikaupasta.

Seinäjoella oli rompetori 19.1. ja samana päivänä ostin yhdeltä tutulta kesäksi vanteet lukkomuttereineen. Tekno -merkkiset 16-tuumaiset 205/50 renkailla joita kaksi hyvää ja kaksi huonoa. Eli ostetaan 205/50 16" kesäkumeja 2kpl.. :-)

Uusi anturi saapui ajallaan ja maksoi vajaan satasen. Toki se oli vääränlainen; -95 vuosimallia vanhemmissa on mekaaninen nopeusmittari kun taas uudemmissa sähköinen; mun tapauksessa VSS anturissa pitää olla läpivienti vaijerille mitä uudessa ei ollut. Vanha siis takas paikoilleen ja miettimään. Purkiessani varaosamondeota lihoiksi löysin sieltä oikeanlaisen vss-anturin jonka vaihdoin 26.1.2008 illalla paikoilleen ja pitkän liittimen kanssa tappelun jälkeen totesin että AUTOMAATTILAATIKKONI TOIMII KUIN UUSI!!! Joten varalle ostettu manuaaliksi konvertoimis -package jää odottamaan laatikon oikeata vikaa varastooni.. :-)

Olin niin tyytyväinen vähällä kuntoon tulleeseen laitteeseen että päätin sijoittaa muutamista varaosa-auton osista saamillani rahoilla jotain kivaa.. Niinpä tilasin RS etupuskurin ja RS helmat sekä takaspoilerin! Lisäksi kävin hakemassa Seinäjoen Fordin hyllyssä jo tovin pölyä keränneen RS takapuskurin juuri äsken talteen.. :-) Madallusjouset on vielä ostoslistalla ja sit alkais käyttislook olla kutakuinkin ostettuna - työtä vaille vain...

31.1.2008. Matkahuolto toi RS puskurin ja -helmat. Kuitua näyttivät olevan vaikka "muovia" piti olla, no ei tuolla väliä. On kyllä hyvälaatuisen näköisiä kuituosia!!!

1.3.2008. Sain tallin tyhjäksi muista projekteista joten Mondeo saa luvan edistyä. Metun siivotessa auton sisustaa irrotin etupuskurin ja sovittelin tuota kuitupuskuria paikalleen. Järkytys oli melkoinen kun hätäännyksissäni luulin että koko puskuri on tehty ihan väärillä mittasuhteilla.. Sitten tajusin että puskuri on kaiketi varastoinnissa päässyt ajan kanssa hieman vääntymään. Eli sivukiinnikkeistä mitattuna puskuri on 6cm liian leveä ja lamppujen kohdalta edestä "irvistää" eli reunus näkyy.. Sit yhtäkkiä tajusin että "entä jos" sivuja painaa sisäänpäin lievällä väkivallalla niin kaikki vääristymät korjaantuvat. Laitoin puskurin "vetoon" eli kuormaliina sivukiinnikkeiden väliin ja naksnaksnaks. Alkuperäisessä puskurissa kiinnikkeisen väli 152cm, uudessa vapaana 158cm. Vedin 150cm kohdalle ensalkuun muotoutumaan kun helposti meni eikä pullahtanut mistään vielä :-) Helmoja soviteltiin niinikään paikalleen, todettiin että hieman helman pään pokkausta kun naputtelee suoremmaksi niin helmat menee heittämällä. Päistä ruuveilla ja koko matkaltla Sikaflexillä kei kiinni, milläs muulla..? Takapuskuri pitäis mennä heittämällä kun on käyttämätön Ford alkuperäisosa. Vaihdoin muuten tuossa perjantaina työmaalla taakse uudet vakaajan puslat kun kolisi niin inhottavasti. Eteen samat osat sekä koiranluut on myös ostettuna.

2.3.2008 Vapautin vetovirityksen ja mittasin; yhdessä vuorokaudessa 2cm mennyt oikeaan suuntaan, kiristin vetoja hiukan.

3.3. Tilasin FK madallusjouset ja tummat sivuvilkut Completoksesta.

4.3. Otin puskurin vedosta ja aloin sovitella. Puskuriin tehtyjä kiinnikkeitä piti hieman lyhentää että alkoi saumat menemään kohdilleen. Se oli onneksi pientä.

Tämän jälkeen tein autoon uudet ja tällä kertaa säädettävät kiinnikkeet M10 pultista, prikoista ja muttereista. Hieman piti vielä sivukiinnikkeitäkin hinkata kohdilleen.

Kaikkiaan prosessi vaati parikymmentä puskurin irrotusta ja asennusta ennenkuin olin tulokseen tyytyväinen, ruuvasin kilven paikalleen ja maskin yms kiinni.

Samalla vaihdoin alle Escortista periytyneet Anteran 15" vanteet Continentalin kirkapyörillä varustettuna. Huomasin että yksi aluvanteen soviterengas oli vaurioitunut joten pitänee etsiä uusi.

Puskurin reikiin pitää vielä hankkia verkkoa. Oli varastoissa palanen jotain Timberjackin ilmanputsarin sisustaa mutta oli liian pieni..

5.3. Tilasin soviterenkaan rikkoutuneen tilalle. Completokselta tuli paketti jossa oli kaikki tilaamani paitsi jouset jotka tulevat myöhemmin. Ja Mondeohan sai siinä paketissa tummat sivuvilkut.

6.3. Sain uudet soviterenkaat vanteisiin.

8.3.2008. Lauantaiaamu oli tehokas kun heräsin klo 7 pirteänä ilman erityistä syytä ja suuntasin talliin samantien. Vaihdoin takapuskuriksi tuon RS mallin ja samalla kiepautin taaksekin kitkapyörät aluilla. Helmat asennan vasta maalauksen jälkeen kun näyttivät sopivan suht helpolla.

"RS" Mondeo alkais olemaan valmis maalarille siirtoa varten:

On se hirvee maasturi.. onpahan jouset jo tilauksessa :-) Ja tuo ruosteinen pakoputki (kyllä, ei vain putken pää vaan koko putki) häiritsee silmää.

Ja iltapäivällä vietiin auto maalarille, irrottelin puskurit valmiiksi irti.

Illalla Jaska näytti mallia miten hapettumisesta kärsivän aluvanteen saa hienoksi. Teki yhden malliksi ja mulle jäi sit kolme seuraavaa...

Tuollaisia rumia pahkuroita on pari-kolme per vanne.

Ensin teipattiin puolat ja muut joita ei haluttu korjailla jeesusteipillä(tm). Nitro Mors maalinpoistoainetta siveltiin reunoille joissa hapettumaa ja lakkavikaa oli.

Nitro Morsia saa ihan tavallisista marketeista esim Minimani jne. Se on hyytelömäistä ja siten helppoa sivellä oikeisiin paikkoihin pensselillä. Vaikuttaa aineen pitää antaa 3-15min ja maalista tai tässä tapauksessa lakasta näkee kyllä koska vaikutus on tapahtunut. Kaapiminen tapahtui tässä tapauksessa vanhalla paistinlastalla joka on moneen muuhunkin ollut hyvä kampe kun sellainen keittiöstä hylätty roikkuu tallin seinällä XD

Uusintakäsittely ekan kaapimisen jälkeen toi toivotun tuloksen. Nuo muutama hapettuma jotka olivat menneet lakkaa syvemmälle jouduttiin hiomaan hiekkapaperilla. 120 on toki karkeaa mutta sillä varovasti niitä hieraistiin, sit karhuntassulla koko reunus läpi.

Autosolin metallinkiillotustahnaa seuraavaksi ja hinkkausta. Samalla otettiin teippaukset pois. Vielä viimeistely tavallisella autovahalla koko vanteeseen ja valmista tuli!

...Ja onhan käsitellyn ja käsittelemättömän vanteen välillä iso ero! Aikaa yhteen vanteeseen meni noin pari tuntia. Eli yhden vanteen per ilta kun hinkkaa niin ei pahakaan homma.. Nyt kun noissa ei ole (eikä tule!) lakkausta niin kevyt vahaus pitää tuolle reunukselle tehdä aina kunnon pesun jälkeen. No, kauneuden takia on kärsittävä.. :-)

15.3. Toinenkin vanne kiillotettuna. Kävin maalaamolla, lokasuoja oli oikaistu ja pohjavärissä.

22.3. Torstaina kävin avustamassa puskurit paikalleen Mondeoon, saman päivän illalla lokasuoja, listat ja takavalojen välipaneeli menivät maalaukseen. Tummat sivuvilkut asentuvat samalla. Eilen tilasin Motonetistä 2kpl äänenvaimentimia mallia http://www.motonet.fi/kuvat/136319.jpg

Tänään sain madallusjouset ja kartiofilterin. Itse auto on vielä maalarilla.

30.3. Ostin perjantaina loputkin pakoputkitarpeet vaikka Motonetin lähetystä ei vielä näy eikä kuulu.

5.4. Motonetin paketti tuli eilen. Tuollaisia pönttöjä 2kpl:

Kyllä on viimeistelyn taso heikko ja pelti ohutta verratuna Martelius / Simons / Mufflex sport tuotteisiin, mut näkyy se hinnassakin. Viiskymppiä kappale nämä Motonettiläiset. Samassa paketissa tuli pikkupäinen lohkolämppärin pistoke.

14.4. Eilen käytiin kuumeisesta olotilasta huolimatta viemässä oranssi Sierra maalarille ja tultiin kotiin hetken maalauksen jälkeen lainassa olleella Mondeolla. On se jo ihan eri näköinen vaikka vasta puskurit ovat erilaiset ja ovilistat korin värisiä.. Helmatkin ovat jo maalissa mutta haen ne kotiin vasta myöhemmin. Pieni sävyero jäi johtuen siitä että autosta löytyi ennalta jo ainakin kolmea eri sävyä.. No, meinattiin että maalataan koko auto yli tässä joskus.

Ja yksi räntäsateessa otettu kuva:

22.4.2008. Lauantaina vaihdoin eteen madallusjouset ja taaksekin yritin. Toinen vaihtui ongelmitta mutta vasemmalta puolelta takaa McPhersonin ja navan välinen kiinnityspultti katkesi ja sitä yritin kalvaa poraamalla pois. Meni hermot ja jätin asian hautumaan hetkeksi. Nyt tiistaina menin takaisin talliin ja suoritin kaivamisen loppuun poralla ja vingulla. Viimeinenkin jousi paikalleen ja auto ulos. Jouset ovat Completokselta ostetut 130€ tarjous-FK:t; putosi juuri sopivasti tähän tarkoitukseen ja auto näyttäis olevan balanssissa. 4-pyöräsuuntaukseen seuraavaksi siis. Testilenkki osoitti että ihan hyvä tuli autosta ajaa jousimuutoksella. Nyt jäi vakiojouset myytäväksi.. Ja kuvaa aiheesta:

Jatkuu osassa 2.

Osa 1 2 3