Sierra 2.0i DOHC Laser -89.

Osa 1 2 3 4 5 6 7

Osa 1. Uudelleen henkiin herätetty talviautoprojekti

Ostettu 17.7.2005, kilvet viety pois muutama päivä aiemmin, leimaa olisi ollut Marraskuulle asti.

Kaipaa aika tavalla hellää huolenpitoa osakseen, eli lähinnä pesua, puunausta ja fiksailua. etuoviin on kuppa iskenyt aika tavalla , pari pikku kolhua löytyy. Autossa on Laser varusteiden lisäksi tehtaan luukku, Motorcraft alustasarja (on on, ihan tosi!), koukku ja kuuskertaaysit hattuhyllyllä :-)

Tuo takapönttö pitää uudelleenasentaa koska nykyisellään se on lähinnä poikittain mukana.

Ostin heti alkuun autoon puhtaammat penkit koska vanhoja ei saanut pesemällä hyviksi. Samassa kaupassa kulkeentui takaspoileri matkaan...

Konetilassa ekana silmään pistää päävirtakytkin, eli siis hukkaa virtaa johonkin. Pitää selvittä jahka ehtii...

3.8.2005. Ostin autoon sähkölasit, sähköpeilit ja pitkän kyynärnojallisen keskikonsolin. Tähän asti kaikki muu tavara paitsi auto on ostettu CRSC klubilaisilta :-)

14.8. Koska Taunuksen laatikko alkoi tosissaan osoittaa kypsymisen merkkejä aloin hosumaan tätä ajoon.. Vaihdoin taakse ehjän äänenvaimentimen (nurkissa lojunut Martelius rosteripäällä), paikkasin molempien helmakoteloiden päästä reiät umpeen, vaihdoin puhtaat etupenkit jne. Pikaisesti katsoin että näyttäisi olevan katsastuskunnossa, pakkasin sähkölasit ym hilppeet takakonttiin ja kyyttäsin auton Seinäjoelle katsastusta varten. Illalla asensin Taunuksesta lainaamani CD soittimen vielä paikoillen ja totesin hattuhyllyllä lojuvat Jensenin kuusysit säriseviksi paskoiksi..

15.8. Kävin katsastamassa auton, leima tuli, ainoastaan alapallonivelen suojakumi oli murtunut ja bensaputki roikkui kiinnikkeistä irti. Korjasin jälkimmäisen vian saman tien nippusiteillä :-) Tällä leimalla ajoaikaa 23.10.2006 asti (hassua, mun syntymäpäivä on 23.10.). Sain ihan teinikilvet (TNI-***) :-) Auto tuntuu yhtäkkiseltään kaikin puolin toimivalta.

18.8. Pesin autosta moottoritilan painepesurilla. Illalla hain Veljekset Keskiseltä Focus Acoustics kaapelikitin joka sisältää 35mm2 virtapiuhan, sulakepesän ja RCA johdot. Siihen vielä toiset RCA:t ja alkaa johdot olemaan reservissä asennusta odottelemassa..

19.8. Vaihdoin Valvoline MaxLifet moottoriin Engine Flush -käsittelyn jälkeen. Kiinnitin etupuskurin ettei tarvitse enää pelätä irtoamista ajossa.. Kävin tilaamassa kromatun Simota kartiofilterin Seinäjoen Varaosakeskuksesta.

20.8. Sain kummallisen energiapiikin lauantaiaamuna ja olin jo ennen seitsemää auton kimpussa.. Laitoin turbo-oharista pois otetut 4kpl Hellan tonnisia nokalle. Syksypimeät alkavat jo vaikuttaa..

Valoasennus oli helppo koska oli valmis johtosarjakin jo lampuille juuri Sierraa varten, ehkä noin puoli tuntia meni kaikkineen että valot olivat toiminnassa.

Alle ruuvasin 7,5*16" Borbet CB vanteet 205/50 Continental Kitkoilla varustettuna. Auton väri on muuten "Aqua jade" nimeltään. Hyvin tuntuu kosla pelittävän muuten paitsi starttimoottori oireilee joskus.

26.8. Ostin Pioneer 6,5" Erillissarjan Hakaradiosta. Asennusta uupuu..

28.8. Ostin autoon alkuperäiset Cosworth helmat sekä nuoremman mallin maskin (ja taas crsc:läiseltä...) samalla keikalla kun hain farkkuun muita osia. Myös ehjä starttimoottori on hankittuna, vanha kun ei toimi aina kerrasta.

Kaikesta päätellen Legoikä ei vielä ole ohi; peräkontissa on rakennussarjaa jos jonkinlaista... Asennusta odottavat virta- ja RCA johtojen lisäksi mm. sähkölasit ja -peilit, pitkä keskikonsoli, Cossuhelmat.. Lisäksi hyllyssä odottavat takaspoileri, erillissarja, pari vahvaria, konkka ja subbareita pari.. Kun taas vain ehtii asennella.

Illalla asensin erillissarjan etuoviin ja vaihdoin soittimeksi valkoisesta Sierrasta jääneen Sony 7500 mp3 soittimen.

29.8. Koska kuljen autolla päivittäin töissä opettamassa Härmänmaan ammatti-instituutissa (jatkossa "HAMI" tai "amis") autopuolella ajattelin käyttää autopuolen palveluita itsekin. Eli toisin sanoen oppilaat asensivat sähköiset lasinnostimet sekä peilit paikoilleen, johtosarja jäi vielä laittamatta.

30.8. Edelleen amiksessa laitettiin kuskin puoleisille lasille ja peilille sähköjohdot kiinni. Samalla laitoin oveen runsaasti bitumia ja ruiskuttelin verhoilun takapuolelle purkillisen spraymassaa äänieristeeksi. Kyynärnojallinen keskikonsoli näkyi menevän päivän aikana myös paikalleen. Illalla kävin Hakaradiossa ostamassa uuden SPL Dynamics PRO 15D2 subbarin ja tulostin BassBox Pro:lla piirustukset kotelosta.

31.8. Vein subbarikotelon piirustukset HAMIn raksapuolelle, 25mm MDF tai vesivaneri materiaaliksi ja tilavuutta 45 litraa (suljettu kotelo). Laittelin iltapäivällä bitumia runsaasti peräkontin sivuille sekä kanteen. Illalla asensin soittimen taakse ISO liittimen samalla kun kytkin RCA johdot kiinni ja laitoin ne menemään peräkonttiin asti. Asensin myös 35mm2 virtakaapelin sekä sulakepesän jotta saadaan vahvareille virtaa joskus. Testailin juuri ostamaani höyrypesuria auton verhoiluihin ja näyttää se lika lähtevän kun vain jaksaa jynssätä.

1.9. Amiksessa jälleen ruuvailtiin. Nyt alkoi toisessakin ovessa toimimaan lasi sähköllä ja bitumikin löysi sinne tiensä kuin myös purkillinen massaa ovipahvin taakse. Loppui räminät. Vasaroin etupyörän kaaret kunnolla taitoksiin ettei enää raavi pyörät.

2.9. Amiksessa vaihdettiin toimiva starttimoottori paikoilleen ja auto koko imuroinnin osakseen.

17.9. Ostin talveksi 15" Antera vanteet

On tullut asennettua autoon vahvarit peräkonttiin ja työn alla on 45l suljettu kotelo SPL Dynamics PRO15D2:lle.

18.9. Kävi lopullinen Subbarin kuolema

21.9. Sain subbarikotelovärkit uudelle subbarille valmiiksi sahattuna ja liimattuna. Illalla lisäsin ruuvit ja silikonin koteloon.

22.9. Verhoilin kotelon pitkällä angorakarvalla XD, ruuvarin terminaalin paikoilleen, asensin johdotuksen ja vanua sisälle reilusti. Subbarin paikalle ruuvasin parisen viikkoa hyllyssä olleen SPL Dynamics Pro 15D2 elementin jonka kytkin yhteen ohmiin.

Aika röyheetä karvaa? :-)

Sinne se sijoittui likaisen peräkontin nurkkaan kunnolla lattiaan ruuvattuna. Subbaselle virtaa antaa Velocity Burning Desire 2 vahvistin jolle tasonsäätönappula kojelaudassa, Pioneerin erillissarjaa ruokkii Ground Zero GZXR2100X, näille virtansa antaa Optima Yellow Top 48Ah akku 35mm2 virtajohdon ja 1F kondensaattorin kautta. Soittimena Sony FX7500. Jytisee omiksi tarpeiksi, pitäisi vain saada korin ja sisustan resonanssit kuriin vielä... Bitumia on jo 1,2m2 palanen liimailtuna ympäri autoa.

27.10. Vaihdettiin koululla alle Nokian Q 185/65 15" kitkat Anteran aluilla. Etupyörän laakeria piti kiristää samalla.

Innostuskin siinä loppui ja auto piti jo monesti myydä tai poistaa kilvistä tai purkaa osiksi.. Vikoja alkasi kertymään mutta ei ylipääsemättömiä. Laatikko on pitänyt meteliä syksystä asti, ehjä on ollut yhtä kauan nurkassa.. Jarrut ja alusta kaipaavat hellää hoivaa yms, mutta auto on luotettava käyttis 20km/sivu työmatkaa ajavalle puolisolle, siinä on vain kaikkea kosmeettista... :-) 

Eli osa 2 aloittaa tarinan uudelleen.

Osa 1 2 3 4 5 6 7