Taunus 2.3 V6 aut. -73

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Osa 5. 14.5.2009. Pitkänsitkeä Taunusharrastus etenee hitaasti. Seuraava etappi ennen tulevan kesän ajoaikeita on vaihtaa autoon 2.8 moottori 38/38 DGAS Weberillä sekä peltisarjoilla varustettuna ja samalla ehjä C3 automaattivaihteisto.

Asensin Freetechnicsiltä tilaamani korjaussarjan paikalleen muutaman viikon dieselissä lionneeseen kaasariin ja putsailin samalla enimmät liat pois. En jaksanut mitenkään nysvätä..

Seuraavaksi kaivoin vuoden päivät moottoripukissa roikkuneen moottorin tallin nurkasta esiin, irrotin venakopat ja putsailin nostajalaaksoa hieman. Tuosta kuvasta näkyy hyvin yläkerran voitelupatentti joka tulee pysymään tuollaisenaan, toimivana...

Maalasin jo aiemmin imusarjan alumiinin värisellä kuumakestomaalilla. Tempaisin uuden tiivisteen kera imusarjan paikalleen koneen päälle:

Laitoin elämää nähneet venakopat paikalleen vaikka ne vielä vaihdankin toisenlaisiin, tukin moottorin sisään johtavat aukot ja tein liuotinpesuaineen kera moottorille kunnon painepesuripesun jotta mylly on mukavampi käsitellä. Pesun jälkeen paineilmalla puhaltelua ja asensinpa lopuksi imusarjaan vesiliittimen paikalleen Würth moottorisilikonin kera. Tulipa jotain tehtyä Taunuksenkin eteen :-)

15.5. Kävin tilaamassa bensapumpun. Palautin vaihdossa aiemmin autoon ostamani Facet -merkkisen pumpun joka rikkui Sierrassa ollessaan.. Näitä on jo pari rikkunut joten ei enää Facetia, kiitos :-) Hain matkahuollosta kärkimallin virranjakajan.

Illalla askel vei taas talliin päin. Pensselöin monta huonoa maalikerrosta käsittävän moottorin alakerran Nitro Mors maalinpoistoaineella, vaikutusajan jälkeen hinkkasin teräsharjalla ja pesin liuotinpesun kera painepesurilla. Toistin vielä käsittelyn ja sain moottorista tarpeeksi puhtaan lopulta. Huolellisen kuivauksen jälkeen suihkutin kuumakesto-mattamustaa lohkon pinnalle. Seuraavaksi irrottelin venakopat ja säädin venttiilit. Tuossa seuraavassa kuvassa näkyy tuo yläkerran ulkopuolinen voitelupatentti; ei liene ainoa laatuaan tämän tyyppisissä koneissa.. Kaiketi öljykanava on tukossa syystä tai toisesta joten molempien venakoppien päähän on edellisten seppien aikana tehty reikä letkulle jne:

Kaivoin naftaliinista autoon ostamani efi-2.8:n hienot alumiinivenakopat ja pakon edessä kairasin kummankin kopan päähän voiteluletkulle reiän. Laitoin kopat paikalleen kera uusien tiivisteiden ja sovitin kaasaria paikalleen huomatakseni että pitää vielä imusarjan ja kaasarin väliin tuleva kappale pestä ennen asennusta. Tiivistin lisävoiteluletkut venakoppaan kumin palalla ja silikonilla.

16.5. Vaihdoin uuden termostaatin, asensin virranjakajan, säädin kärkivälin 0,3mm:iin, putsasin ja asensin kaasarin välilaipan, järkeilin extravoitelun letkut fiksusti, irrotin ja mattamustasin tuulettimen siivet jne. Asensin vetolevyn paikalleen mutta huomasin samalla että manuaalivaihteisen vauhtipyörän pultit ovat liian lyhyet tähän hommaan joten pitää ottaa paikallaan olevasta koneesta moiset.

Kaivoin auton ladosta esille ja pesin sen päältä päin. Kuivumista odotellessani hain varaosakaupasta vesiletkuja ja liuotinpesua yms roinaa, kotiin kun pääsin irrotin konepellin ja ajoin auton talliin.

Irrotin pakoputket, kardaanin, vaihdevivuston, letkut, johdot, kaasuvaijerin, syylärin jne ja nostin lopuksi koneen ja laatikon yhtenä pakettina pois. Pesin liuotinpesulla ja painepesurilla konehuoneen puhtaaksi ja puhaltelin kuivaksi.

Irrotin vanhasta koneesta nuo aiemmin mainitsemani kammen pultit sekä moottorin korvakkeet jotka päätyivät pestyinä tulevaan koneeseen kiinni. Vaihteistokin sai pesunsa. Aloin laittaa laatikkoa koneeseen kiinni, mutta yli tunnin ähertämisen jälkeen olen taas aloituspisteessä.. Joku ei nyt täsmää. Noin 15mm rako jää koneen ja loodan väliin, sitten alkaa ahdistamaan jostain, ja väkipakollahan tuota paikkaa ei saa ruuvata koskaan kiinni. Käytin turbiinin moneen kertaan irti, mittailinkin, ei mitään järkevää syytä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee vääränlainen vetolevy, sillä palapelinähän tuo on maailmalta eri paikoista ostettu.. Tuo vetolevy on kutakuinkin suoraa mallia "offsetiltään", turbiini kolmella pultilla kiinni. Onko jollain sellainen versio käytössään joka tuo turbiinia tasalta nähden lähemmäs moottoria?

Alkas kyrsimään rajusti, lähdin tupaan katsomaan Euroviisuja..

17.5. Uusi päivä, uudet kujeet. Hetken pähkäilyn jälkeen irrotin laatikon ja turbiinin taas kerran. Laitoin laatikon etuosan pukeille ja sovitin turbiinia paikalleen. Aika kauan sitä siinä pyörittelin ja yhtäkkiä löytyi vielä yksi pykälä ja turbiini meni syvemmälle! Nyt sovitusta ja kaikki passaa täydellisesti! Leikkasin koneen ja laatikon väliseen suojapeltiin startin kohdalle hieman isomman aukon että sain turbiinin ruuvattua vetolevyyn kiinni; automaatin omassa pellissä olisi reikä jo valmiina.. Samalla kävin tutkimassa että sekä tästä että toisesta nurkissa olevasta C3 askista oli tarvittu muualle nopeusmittarin pyöritinratas... Sellainen siis puutelistalle. Kaivoin Sierran peltisarjat esille ja mittailin hieman mitä teen niiden kanssa. Siinä samaa kyytiä huiskaisin kone-laatikkopaketin tilaansa:

Ajattelin että on nätti lopettaa tallipäivä tähän kunhan vielä saan kannatinpalkin paikalleen, nyt kun sellaisenkin vihdoin löysin.. Vaan kuinkas kävikään; Aikanaan kun autoon on soviteltu A4LD vaihteisto, on tehty lukuisia custom-osia, kuten lyhennetty kardaani, vaihdevivusto, pakkivalon katkaisija, kannatinpalkki jne.. Nyt vasta selvisi että myös korissa olevaa kannatinpalkin kiinnityskohtaa on muokattu, tarkemmin sanottuna alkuperäiset kiinnityskorvakkeet on leikattu kokonaan pois isomman laatikon tieltä ja tehty uudet n 25cm alkuperäistä taaemmas!

Kuva kertoo loput.. Eli ei ollutkaan aivan "pulttaa kiinni" -tyyppinen juttu tämä operaatio.. Nyt pitää tehdä uusiksi alkuperäiselle paikalle kiinnikkeet! Luulin jo ettei hitsiä tarvita tämän auton korin kanssa ollenkaan (kts. pohjan kunto, on kauttaaltaan tuollainen) :-/ Olisko jollain mittoja korkeuden suhteen, eli kuinka pitkä matka on esim vaihteiston ulostuloakselin tms keskeltä kardaanitunnelin kattoon? Tulisi kerrasta oikeanlainen..

18.5. Hain varaosaliikkeestä Hücon bensapumpun ja tilasin virranjakajan kannen uuden. Nopeusmittarin vaijeria yritin kysellä.. Ostin moottoriöljyä ym tarpeita Minimanista.

19.5. Valmistelin kannatinkorvakkeiden hitsausta purkamalla autosta etupenkit pois ja raottamalla lattiamattoa. Uskomattomassa kunnossa.. Ei piskoakaan edes pintaruostetta missään! Katsokaa ja ihailkaa tehtaan paapan jälkeä vuodelta 1973 :-)

21.5. Irrotin lopunkin lattiamaton ja pesin sen painepesurilla mäntysuovan kera. Mittailin laatikon kannattimelle alkuperäisille paikoille palkin pätkät jotka tein varastossa olleesta 70x70mm putkesta.

Hitsasin mokomat autoon kiinni, maalasin sinkkimaalilla, saumasin koriliimalla ja laitoin sisälle kotelosuoja-ainetta. Ei pitäis ruostua.. Massa vielä puuttuu.

Ruuvasin laatikon kannatinpalkin sekä kardaanin paikalleen (sekin vaihtui eri mittaiseen), vaihdoin shifterin, tein toistaiseksi käypäisen suojalevyn nopeusmittarin vaijerin kohtaan kunnes jostain löydän oikeanlaisen vaijerin (saa kaupata jos löytyy Taunus C3 vaijeri, eli malli, jossa on pyöritinratas kiinteänä toisessa päässä). Seuraavaksi sovittelin paikalleen Sierran peltisarjat, hanttimiehen puoli meni heittämällä vaikka läheltä meneekin montaa paikkaa, kuskin puoleisiin putkiin piti kopauttaa lekalla pari kertaa ettei ota ohjausakseliin :-) Hyvin sopii..

Vesiletkut, johdot, laturi, syyläri paikalleen ja laatikkoon öljyä, vettä jäähdyttimeen, koneesta vanhan öljyn määrän tarkistus, bensapumpun asennus.. Hüco -merkkinen pumppu löysi tiensä syylärin viereen, on kuin kotonaan tuossa. Huomaa mattamusta ropelli :-)

Auto alas pukeilta, double-check-everything, akku kiinni ja kaveri starttaamaan, heti hörähti ja sammui. Käänsin jakajaa hieman, nyt uusi käynnistys ja jäi käymään heti ja kaikilla. Seuraavaksi jalka jarrulle ja R päälle. noin 8 sekunnin jälkeen alkoi garage shift tuntua eli laatikko alkoi vetää, valitsin D:lle, garage shift löytyi 5 sekunnin jälkeen. Selasin jalka jarrulla kaikki pykälät läpi muutamaan kertaan ja kokeilin liikuttaa autoa kymmenen senttiä eteen ja taakse, jätin käymään ja tarkistin vaihteistoöljyn määrän. Tikku kastui muttei tarpeeksi. Sammutin koslan, lisäsin litran öljyä ja käyttelin vielä hetken. Pakoputket kun on vielä liittämättä niin en kympin aikaan illalla kehdannut enempää käytellä ettei koko kylä herää, ja tähän se on harrastepäivä hienoa muutenkin lopettaa, SE KÄY ja loodassakin on ainakin jotain elämää!

22.5. Illan tullen talliin hyvillä mielin kun ensisavut koneesta on otettuna eilen :-) Ensin oli pakko kokeilla käyntiin, ja lähtihän se miltei pyytämättä. Säädin sytytysennakon kohdalleen ja nostin tyhjäkäyntiä hieman. Lisäsin pari litraa ATF:ää ja totesin ettei sitä ole vieläkään tarpeeksi.. Pistin emännän käymään Minimanissa hakemassa lisää öljyä :-) Nostin auton taas pukeille ja kömmin auton alle. Ja sieltä löytyi PUNAINEN ÖLJYLÄTÄKKÖ.. Siivosin lätäkön ja totesin sen tulevan joko laatikon öljypohjan tiivisteestä tai lauhduttimen putken lähdöstä, tippa silloin, toinen tällöin. Laitoin shifterin ja kardaanitunnelin väliin pehmeää ääneneristysmattoa ja ruuvasin shifterin kiinni.

Hain päivällä hieman pakoputkitarpeita ja mittailin nyt peltisarjoihin jatkeeksi putken palasia johon saan liitoksen jotta saa jatkossa pakosarja kerrallaan irti muusta putkistosta, jos tarvii jotain säätää. Molempiin lyhyt käyräpala hepaten kiinni putkenpalalla oikeaan suuntaan suunnaten, tämän jälkeen sarjat irti ja hitsillä putki sarjaan kiinni:

Sovitusta paikoilleen pariin kertaan välillä lekalla kopauttaen, kun sarjat sopivat paikalleen hyvin, kääräisin niihin eristenauhaa. Tuo nauha laitetaan kiinni kostuttamalla sitä hieman asennusvaiheessa ja asennuksen jälkeen kuumennetaan, minä pistin kuumailmapuhaltimen puhaltamaan putken sisälle noin 10min ajaksi, kunnes eristenauha lopetti höyryämisen.

Kun odotin peltisarjojen eristeen kuivumista ja sen jälkeistä sarjan jäähtymistä, johdotin bensapumpun virallisesti releen ja sulakkeen kautta toimivaksi. Kytkin lopullisesti öljynpainevalon ym johdot ja tein monta muuta pikkuasiaa. Seuraavaksi ruuvasin sarjat kunnolla kiinni tiivisteiden kera. Hanttimiehen puolella on muuten hyvin tilaa mutta tulipeltiin ei jää kun 5mm rako, mutta on siinä kohdalla tuo eristenauha kyllä hyvin tarkasti laitettuna..

Kuskin puolella ainut läheltä piti -tilanne on ohjausakselin kanssa, mutta mahtuu se kun sovittaa..

Nyt kun sain sarjat kunnolla kiinni kävin auton alla tarkistamassa tilanteen, pienen sarjan vääntämisen jälkeen kaikki näyttää tähän asti hyvältä. Pieni määrä ATF öljyä oli tänä aikana valunut lattialle, tutkin nyt tilannetta kunnon valon kanssa ja huomasin öljynlauhduttajan putken olevan täysin löysässä, siispä kiristelin erittäin ahtaassa paikassa olevan liittimen kunnolla kiinni. Tiukkasin aavistuksen verran myös loodan öljypohjan pultteja. Siivosin lattian ja vuotokohdan hyvin, aamulla nähdään onko vielä vuotanut. Piti vielä lopuksi käyttää autoa ja kaasutella ihan omaksi ja tallivieraan iloksi :-) On siinä hyvät äänet - sääli että ne pitää vaimentaa..

Jatkuu osassa 6.

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10