Taunus 2.8 V6 aut. -73

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Osa 8.

24.06.2012. Taunus jäi melkein ehjänä viime kesältä levolle. Rikkinäisen laturin vaihtelin uuteen talven aikana, ja kävin kesäkuun alussa katsastamassa auton. Vielä ei ole ajokausi Taunuksella alkanut, kun noita USA -tuotteita on alkanut siunaantua tontille, ajattelin säästää Taunuksella ajelun syksymmälle.

Elähtäneet umpiot ajattelin nyt uusia, korvaavat Motonetin Autopal -umpiot ovat olleet jemmassa jo muutaman vuoden. Syy mikseivät ne ole vielä paikallaan on se, etteivät ne sovi ihan heittämällä alkuperäisten tilalle.

Tuolta siis näyttää alkuperäinen umpio paikallaan:

...Ja tuolta irrallaan (romukasasta joku hylätty Taunuksen umpio, ei edellisen kuvan yksilö..)

Siinäpä vanha ja uusi umpio verekkäin. Huomaa Taunuksen umpion kiinnikkeet vrt. Autopal kiinnikkeet = ei sovi.

Siinä vielä toiseltakin puolelta.

Vanha lasi irtosi vasaralla kopauttamalla nätisti :-)

Vanha tausta uskoi rälläkkää hienosti. Vain kaksi kättä ja...

Ruosteet ja maali pois "kuvapuolelta"

Uuden umpion kiinnike. Lähti nätisti pois tieltä sivuleikkureilla..

Nyt pitäisi Tepon olla paikalla ehdottomasti, kun SIKAFLEX(tm) -tuubi otetaan esille. Sikaa vain reilusti siis...

...Ja mikäänhän ei voita Jeesusteippiä(tm)

Tähänkin patenttiin siis saatiin käytettyä idea työkaverilta (kiitos Jarkko), tuhottua vanha ilmainen umpio, uhrattua viisi vuotta nurkissa maannut kympin maksanut uusi umpio, turaus Sikaflexiä ja pätkä Jesaria. Kuvia tulossa lisä jahka Sikaliima kuivuu :-)

9.7.2012. Liiman kuivuttua liimasin vielä vanhasta umpiosta ulkokranssin uuteen umpioon. Nyt kun oli sopivasti illalla aikaa, siistin liimapurseet pois ja sain tuon näköisen umpion aikaiseksi:

Umpiot paikalleen, johdot kiinni ja maski paikalleen. Hieman vielä hienosäätöä, mutta saa niistä aivan asialliset.

Näyttää hiukan mulkosilmältä vielä kun on säädöt pielessä. Maskin alareunaa pitäisi säätää puolisen senttiä ulommas, sitten istuisi jo aika hyvin. Valotehoa on aivan eri tavalla vanhoihin tummuneisiin nähden!

5.8.2015. Taunuksella on joka kesä ajettu, mutta vähenevässä määrin. 2013 tuli noin 1300 km, 2014 650 km, 2015 tähän mennessä vain 300 km... Toki ei ole ollut tarvetta remonttiinkaan :-) Yksi syy ajamisen vähyyteen on se, että on ollut muitakin itselle "tuoreempia" harrasteautoja, mutta suurin syy varmasti on järkyttävä ajomelu, joka osittain johtuu ennen taka-akselia päättyvistä putkista, osittain tiheästä 3.75:1 perävälityksestä. Koko ajan olen etsinyt sopivaa ison Atlaksen "aavikkovälitystä", jollaisen briteistä löysin tänä kesänä; "uusi" välitys on 3.09:1 ja odottaa paikalleen laittoa.

Ajattelin säästäväni turhia peliliikkeitä ja -merkkejä; mk3 Cortinaan kun on hommattuna 3.75:1 iso Atlas 9" jarruineen, ajattelin siihen irtonaisena olevaan perään kalustella harvemman välityksen, laittaa uudet laakerit ja jarrukilut, jonka jälkeen olisin vaihtanut akselin Taunukseen, josta olisin ehjän hyvillä jarruilla ja uusilla pyöränlaakereilla varustetun nykyisen akselin siirtänyt Cortinaan. Mutta tällä kertaa kaikki Ford -jumalat olivat läsnä, sillä heti kun 3.09 välitys laskeutui Mutterimäelle, alkoi Taunuksen alla oleva perä pitää ulinaa. Mitään siis ei mennyt mönkään, nytpä tiedän että vaihdetaan välitys sinne alle olevaan akseliin, niin teoriassa pitäisi taas olla kaksi äänetöntä perää kotona...

Nyt joku jo miettii että hulluhan se taas on, pian Cortina huutaa liian suurilla kierroksilla... Vaan juju onkin siinä, että harvaa välitystä kaipaavassa V6 Taunuksessa on ylivaihteeton C3 automaatti, kun taas Cortinaan tulee Type-9 manuaali, jossa on siis ylivaihde, jonka kanssa 3.75:1 välitys toimii hyvin.

Osa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10